Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Zséda: Rouge Koncert /DVD/ (Warner)

Zsédenyi Adrienn - Zséda: Rouge Koncert /DVD/ (Warner)

Náray-kosztümök, LED-tornyok, táncosok, komplett zenekar, látványos színpadkép: Zséda nem pusztán szólókarrierjének legkedveltebb dalait énekli, de olyan show-t kapunk ezen a DVD-n, ami számos külföldi előadó produkciójával felveszi a versenyt. A hangkínálatban sztereó és 5.1-es keverés is szerepel, a letterbox kép viszont nehezen megbocsátható.

Érthetetlen. Ott, ahol nem spóroltak a zenei kínálaton, a megszólaláson, a látványon, ott miért kell a parasztvakítós letterbox képformátumra voksolni? Azért, mert a klasszikus tévéken jól mutat a szélesvásznú hatás? A képmegjelenítők jelenlegi piacát uraló 16:9-es tévéken viszont minden oldalról vastag fekete keret szegélyezi a látnivalót. Ehhez a gigantikus, modern és friss produkcióhoz méltatlan ez az idejétmúlt képarány.
Merthogy Zséda koncertje fergeteges és magával ragadó. A női lélekből merítő dalszövegek és a kisportolt testű táncosfiúk a hölgyeknek okozhatnak örömöt, míg a teremtés koronáit az est sztárja kápráztatja el.

A magasból alászálló énekesnő hangjával, mosolyával, tekintetével és nem utolsósorban izgalmas ruháival egyaránt magára vonja a tekinteteket (a nagyszerű sztereó, illetve a Dolby Digital 5.1-es keverés pedig a fülünket ejti rabul). A kétórás buli alatt huszonkét dalt hallhatunk a hatféle öltözékben színpadra lépő előadótól. Ráadásul az ismert felvételek nemegyszer újrahangszerelve, zenei gegekkel feldobva csendülnek fel – például a Valahol egy férfi vár során felsejlik a James Bond-motívum, a Szeress most!-ban a Four Tops Loco In Acapulco című slágerének fúvós-témája kap helyet, az itt debütáló Gloria gitárszólós felvezetése pedig mintha a Queen Love Of My Life című örökbecsűjét idézné meg.

Parádés színpadkép, zenészek és táncosok sora, LED-tornyok, fellépőruhák a dögös vöröstől a zöld menyasszonyi öltözékig, lufieső, füstgépek és pirotechnika szolgálják a precízen és látványosan megtervezett produkciót, mely a látványon túl természetesen a zenéről szól.
A karácsonyi lemez kivételével – amiről bármelyik szerzemény furcsán hangzott volna a májusi fellépésen – az összes Zséda-albumról kapunk dalcsokrot. Természetesen a show harmadát a koncertnek is címet szolgáltató Rouge feliratú nagylemez dalai adják. E korongról valók a kezdő- (Karma) és a zárótétel (És megindul a Föld), sőt az egy-egy dal erejéig színpadra szólított vendégekkel közös szerzemények is. Igaz, mind a herflis Ferenczi Gyurival énekelt Megárad a szerelem, mind a Bolyki Brothers éneknégyessel előadott Rajongás kilógnak a sorból.
A legemlékezetesebb pillanatokon viszont lehet vitatkozni. Például ritkán olyan szexi Zséda, mint azon a vörös szófán, melyen a Motelt énekli, bár a ráadásnak szánt És megindul a Föld című dalnál testhezálló, aranyszínű-flitteres ruciban színpadra emelkedve szintén káprázatosan mutat. Aztán ott van Karsai Zita tánca a Játék a szerelem című dal közben. Az sem mindennapi, amikor az énekesnő a közönség feje felett ad elő egy egyházi éneket. Hangsúlyos a hegedűszólóval induló Mindhalálig mellettem, akárcsak a családon belüli erőszak kapcsán született Ajtók mögött előadása, illetve a Timbaland stílusában készült Elhagy című újdonság.

A show mellé két extrát is kapunk. A tízperces interjú sokat akar, de keveset mutat – gyerekorról, karrierről, stúdiómunkálatokról, koncertről és magánéletről esik szó és villan életkép. Ugyanit az RSVP-re kattintva az énekesnő rajongók kérdéseire adott válaszait hallhatjuk. (Hogy az üzleti életben használt Répondez S’il vous plait, vagyis: Válaszoljon, legyen szíves rövidítése hogy került ide, különösen magyarázat nélkül, érthetetlen.)

Hagyományos, 4:3-as képarányú televízión maximális élmény Zséda Show-ja, ám szélesképernyős képmegjelenítőn sokat veszít vizuális értékéből a produkció. Ettől eltekintve viszont a produkció – különösen sztereóban – nagyon jól hangzik! Ötös, de kétszer aláhúzva!

Tracklista:
1. Intro/Karma
2. Valahol egy férfi vár
3. Ma éjjel
4. Fekete rúzs
5. Titkok a szélben
6. Ágnes balladája
7. Motel
8. Így jó
9. Ajtók mögött
10. Játék a szerelemért
11. Mindhalálig mellettem
12. Forró nyár
13. Elhagy
14. Gloria
15. Mennem kell tovább
16. Valahol (közreműködik Létray Ákos)
17. Mondd, ha érzed
18. Újhold
19. Rajongás (közreműködik a Bolyki Brothers)
20. Megárad a szerelem (közreműködik Ferenczi György)
21. Szeress most
22. És megindul a Föld
+
Interjú
+
Rajongók kérdeznek – Zséda válaszol

Balajti Péter

2009. 12. 08.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2009. 12. 08. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Zséda: Rouge Koncert /DVD/ (Warner) cikk képei
Zsédenyi Adrienn - Zséda: Rouge Koncert /DVD/ (Warner)