Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Moby: Go – The Very Best Of Moby – Giftpack /2CD+DVD/ (Mute/EMI)

Moby - Moby: Go – The Very Best Of Moby – Giftpack /2CD+DVD/ (Mute/EMI)

Csak egy hajszál választja el az őrültet a zsenitől – tartja a mondás, s a tar Moby esetében nagyon is helyén való e képzavar. Elektronikus zene, alternatív rock és soul meg r’n’b-dalok szerepelnek a fura figura 1991 és 2007 közötti legjobbjait összegző pakkban. Remekek, koncertfelvételek, ritkaságok, remixek és klipcsokor egy csomagban.

A New Yorki-k zenebohóc alaposan összecsomagolt: külön cédén a legsikeresebb dalok, másik korongon remixek, a harmadik hordozón pedig jó százpercnyi videoklip sorakozik az 1991-es Go-tól kezdve a Bourne rejtély kapcsán 2007-ben újravágott Extreme Ways-ig. Legalábbis első ránézésére ezt kínálja Moby Giftpackja. Ám még ennél is többet kapunk!

Játékidő tekintetében az 1. CD a legszerényebb, melyen mindössze 14, korábban már bizonyított felvétel és kifejezetten erre a válogatásra Debby Harry-vel rögzített New York, New York kapott helyet. A nóták tényleg Moby legjobb oldalait mutatják, a klubkedvenc Go-tól a feszes filmzene-adaptáción (James Bond Theme) át a filmzenés Porcelainen keresztül a megnyugtató In This Worldig gazdag a kínálat, bár akadnak hiányok. Érthetetlen, miért maradt le például az Everytime You Touch Me című diszkósiker, a Find My Baby vagy az Bourne-rejtély című moziban is helyet kapó Extreme Ways!

A hiányokat némileg enyhíti a gazdag internetes extratartalom, melyhez a CD-kulcs segítségével juthatunk. Bár az egy híján húsz megtekinthető klip majd’ mindegyike megtalálható a DVD-n, a meghallgatható remixek többsége pedig a 2. CD-n is szerepel, a megnézhető ambient videók és kilenc letölthető koncertfelvétel nem hangzanak rosszul! Igazi csemege a Honey élőben megszólaltatott nyolcperces előadása vagy a Beautiful punk-megoldása, mely tökéletes kontrasztot alkot ugyanennek a dalnak finom, visszafogott Bossanova tálalásával.

Különleges változatokban gazdag a 2. CD, melyen 18 remix szerepel, olyan zeneguruk jóvoltából, mint Armand Van Helden, Bob Sinclar, Ferry Corsten, Benny Benassi, CJ Bolland vagy a Faithless-ből ismert Rollo & Sister Bliss. Ráadásul a tételeket sikerült úgy felpakolni, hogy nemcsak külön-külön érvényesülnek, de a (szinte) szünetmentes illesztéseknek köszönhetően egyfajta Moby Megamixet alkotnak.
Más kérdés, hogy a válogatott remixek közt számos olyan újraértelmezés akad, melyben elveszett a dal eredeti értelme. Felismerhetetlen például a Slipping Away (Crier La Vie) a Manhattan Clique remixében, de a Go is sokat vesztett eredeti varázsából a Vitalic Remixben. Arról nem is beszélve, hogy kifejezetten idegesítő a Feeling So Real Old Skool-változata, az In This World pedig olyan alapot kapott, ami sehogy sem harmonizál a kitűnő énektémával.
Abszolút nyerő lett viszont Ferry Corsten dolgozata a Why Does My Heart Feel So Badből és CJ Bolland is ügyesen megoldotta a James Bond Theme-et. Az In My Heart szintén működik Sandy Rivera összetákolásában és a skót elektrogururól, Mylóról is elmondható, hogy korrekten kezelte a Lift Me Up című slágert! Hetvenöt perc modern tánczene.

Moby sokszínűségére a legjobb példát azonban a DVD-n találjuk. A 31 klip – melyek közül négy dal kétféle vizuális tálalásban is felkerült – néhány bizarr hallgatni- és látnivalót kínál ugyan, de azért döntően telitalálatos alkotásokat kapunk.

Kezdjük a veszélyes darabokkal! Kifejezetten beteg a Come On Baby kényszerzubbonyos víziója, a Hymn (rém)álomszerű látomása, illetve finoman szólva is zaklatott lelkiállapotra utal a That’s When I Reach For My Revolver bevásárlóközpontban és benzinkút-parkolókban rögzített produkciója. A nyughatatlan Bodyrockhoz passzol a szélben, esőben és tüzes környezetben is táncoló-tomboló figura, akit Moby ugyanolyan csodálkozással szemlél, mint a nézők.
A kilencvenes évek MTV-generációjára szabott a Feeling So Real és az Everytime You Touch Me ma már retrós, az Into The Blue kékes szűrőivel és hatásvadász lassításaival inkább kakukktojás a videográfiában.

Az animációs Why Does My Heart Feel So Bad? klipje egyszerre szól a szeretnivalóságról és a magányról, de hasonló üzenetet találunk a barátságos szándékkal érkező űrlényeket bemutató In This World, az égből pottyant kiscicákkal operáló Dream About Me és az öregedés–elmúlás–visszaemlékezés témakörét diszkréten boncolgató Natural Blues videóiban is.
Míg a Find My Baby a megtervezett sztárcsapatokat parodizálja – kisbabákkal, addig a We Are All Made Of Stars-ban kedvünkre vadászhatunk az ismert arcokra (feltűnik többek közt A Gyűrűk Ura mozik sztárja, Sean Bean; a Red Hot Chili Peppers gitárosa, Dave Navarro; a Mötley Crüe dobosa, Tommy Lee; az Amerikai szépségből ismert Thora Birch és az ’N Sync-es J.C. Chasez).

Aztán ott vannak az igazi csemegék: a zenéhez illően pörgős a James Bond Theme, csúcs a Christopher Nolan-féle Mementó mintájára készült Run On fordított időrendű történetmesélése és a háromféle Moby-val operáló, megunhatatlan Honey – utóbbit nem akárki, az ötszörös Oscar-díjas Francis Ford Coppola fia, Roman Coppola rendezte!

A ráadásklipek közül a Bodyrock meghallgatásos verziója azt példázza, mennyi őrült exhibicionista képes bedobni magát a tizenöt perc hírnévért, a Natural Blues rajzolt klipje sajátosan mesél a kapcsolatokról, a Porcelain világra rácsodálkozó változata hatásosabb, mint az eredeti megoldás, az Extreme Ways videójának újrahasznosítása pedig a Bourne-rejtély című film részleteivel múlja felül elődjét.

Pompás csomag, mely címének megfelelően Moby sokszínű, ám (jórészt) pozitív értelembe véve izgalmas oldalát mutatja be hangban és képben. Rajongóknak és ismerkedőknek egyaránt ajánlott.

Tracklista
1. CD
1. Go
2. Why Does My Heart Feel So Bad?
3. In This World
4. Porcelain
5. In My Heart
6. New York, New York (közreműködik: Debbie Harry)
7. Natural Blues
8. Lift Me Up
9. Bodyrock
10. We Are All Made Of Stars
11. Slipping Away
12. Honey
13. Move (You Make Me Feel So Good)
14. James Bond Theme (Moby’s Re-Version)
15. Feeling So Real
+
Internetről letölthető extrák
Koncertfelvételek Mp3-ban:
Honey
Beautiful (Punk Version)
Beautiful (Bossanova Version)
Porcelain (Punk Version)
Dream About Me
Slipping Away
Lift Me Up
Extreme Ways
We Are All Made Of Stars
+
Meghallgatható remixek:
Porcelain (Matthias Tanzmann Remix)
Porcelain (Matthias Tanzmann 2nd Remix)
In My Heart (Sandy Rivera Remix)
Porcelain (Murk Remix)
New York New York (Radio Slave Remix)
+
Megtekinthető videoklipek:
New York, New York
Move
Bodyrock
Come On Baby
Everytime You Touch Me
Why Does My Heart Feel So Bad
Extreme Ways
Feeling So Real
Go
Honey
Hymn
Into The Blue
James Bond Theme (Moby’s Re-Version)
Natural Blues
Porcelain
Run On
Sunday – The Day Before My Birthday
That’s When I Reached For My Revolver
We Are All Made Of Stars
+
Fotógaléria 8 képpel
+
Megtekinthető Ambient videoklippek:
In My Heart
Natural Blues
Porcelain
Why Does My Heart
+
Internet linkek

2. CD – Remixes
1. Natural Blues – Katcha Remix
2. Go – Vitalic Remix
3. In My Heart – Sandy Rivera Mix
4. Slipping Away (Crier La Vie) /közreműködik: Mylene Farmer/ – Manhattan Clique Club Remix
5. New York, New York (közreműködik: Debbie Harry) – Armand Van Helden Long Version
6. Bodyrock – Olav Basoski’s Da Hot Funk Da Freak Funk Remix
7. Raining Again – Steve Angello’s Vocal MIx
8. Porcelain – Murk Remix
9. Lift Me Up – Mylo Mix
10. In This World – Push Vocal Club MIx
11. Honey – Rollo And Sister Bliss Remix
12. Beautiful – Benny Benassi Remix
13. In My Heart – Manhattan Clique Remix
14. We Are All Made Of Stars – Bob Sinclar Main Vocal Mix
15. Go – Trentmøller Remix
16. James Bond Theme (Moby’s Re-Version) – CJ Bolland Mix
17. Feeling So Real – Old Skool Mix
18. Why Does My Heart Feel So Bad? – Ferry Corsten Remix

DVD – Videos
1. Go – Woodtick Mix
2. Hymn
3. Feelig So Real
4. Everytime You Touch Me
5. Into The Blue – Beatmasters Mix
6. That’s When I Reach For My Revolver
7. Come On Baby
8. James Bond Theme (Moby’s Re-Version)
9. Honey
10. Run On
11. Bodyrock
12. Why Does My Heart Feel So Bad?
13. Natural Blues
14. Find My Baby
15. Porcelain
16. We Are All Made Of Stars
17. Extreme Ways
18. In This World
19. Sunday (The Day Before My Birthday)
20. Jam For The Ladies
21. Moby And Public Enemy – Make Love Fuck War
22. Lift Me Up
23. Spiders
24. Beautiful
25. Raining Again
26. Dream About Me
27. Slipping Away
+
Extra klipek:
Bodyrock – Audition Version
Natural Blues – German Animated Version
Porcelain – US Version
Extreme Ways – Bourne Identity Cut

Balajti Péter

2009. 12. 09.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2009. 12. 09. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Moby: Go – The Very Best Of Moby – Giftpack /2CD+DVD/ (Mute/EMI) cikk képei
Moby - Moby: Go – The Very Best Of Moby – Giftpack /2CD+DVD/ (Mute/EMI)