Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Enya: Very Best Of Enya – Deluxe Edition /CD+DVD/ (Warner)

Enya - Enya: Very Best Of Enya – Deluxe Edition /CD+DVD/ (Warner)

Nincs karácsony Enya nélkül! Lélekemelő, ünnepi hangulatú dalaiból az ír énekesnő már 1997-ben megjelentetett egy összegzést, azóta viszont nem csak a Grammy-díjas Amarantine című korongot, de a téli/karácsonyi And Winter Came...-et is elkészítette, sőt A Gyűrűk Ura című filmben is dalra fakadt. A speciális, DVD-vel kiegészült CD-változat 5.1-es térhatású zenei élményt is kínál. Varázslatos.

Kiragadnak a hétköznapi mókuskerékből, lelassítják az időt, eltörlik a gondot és megnyugtatnak. Ráadásul gyönyörűek is Enya slágerei, melyekkel egy egész nagylemezt töltött meg az énekesnő a ’88-as Orinoco Flow-tól a 2000-ben megjelent Only Time-on keresztül az idei My! My! Time Flies kislemezig. Sőt, egy eddig kiadatlan szerzemény, A Gyűrűk Ura című mozifilmhez készült Aníron (I Desire) is rákerült a speciális gyűjteményre, melyről természetesen nem maradt le a megfilmesített Tolkien-remekből már ismert May It Be sem.
Nem véletlenül választják sokan a karácsonyi ünnep aláfestő-zenéjéhez az énekesnő munkáit, melyeknek különleges csokra kapott helyet e kiadvány CD-jén. Bár a könyvet formázó tartó címe a legjobbakat hirdeti, az első korongról több siker is hiányzik (pl.: Book Of Days, Evening Falls). Helyükre viszont olyan tételek kerültek, melyeket – úgy tűnik – az énekesnő tart kiemelkedőnek. A One By One-t vagy a Stars And Midnight Blue-t hallgatva például valóban meglepő, hogy annakidején e szerzemények miért nem kaptak nagyobb figyelmet.

Az énekesnő 18 videoklipjéből 13 került a speciális kiadás DVD-jére, ráadásul e tételek nem csak sztereóban szólnak, de a Dolby Digital 5.1-es és a DTS 5.1-es térhatású hangkeverésnek köszönhetően még különlegesebb zenei élményt biztosítanak a szinte kivétel nélkül igen erős vizuális kompozíciókhoz. Ott van az Orinoco Flow festményszerű varázsa, illetve a Caribbean Blue ennek még tovább gondolt, többféle trükktechnikát kombináló megoldásai mellett a kelta mondák világát megidéző, kosztümös The Celts, a négy évszakot bemutató Only Time vagy a tökéletes karácsonyi videó, a klipsort záró On My Way Home.
A hetvenperces korong három extra kisfilmje közül az első az énekesnő portréját festi meg, a második a Caribbean Blue videóklip kulisszatitkaiba enged bepillantani: kiderül, hogy elevenednek meg festmények és miként válnak festetté a filmre vitt jelenetek. A másik werkanyag az Only Time zenés kisfilmjének munkálatairól rántja le a leplet: az összes jelenetet, mind a négy évszak bemutatását ugyanannak a stúdiónak más-más szegletében rögzítették – ráadásul erről egy gyorsított felvétel is tanúskodik.

A The Very Best Of Enya Deluxe Edition igényes kétkorongos összeállítás, melynek tokja egy csodaszép, képekkel és értekezésekkel tarkított kisalakú könyv. Külcsín és belbecs, hallgatni- és néznivaló tekintetében is elismerésre méltó, ünnepi alkotásról beszélhetünk.

Tracklista:
CD
1. Trains and Winter Rains
2. My! My! Time Flies!
3. Stars and Midnight Blue
4. Amarantine
5. Sumiregusa
6. The River Sings
7. If I Could Be Where You Are
8. Wild Child
9. Only Time
10. Drifting
11. Flora’s Secret
12. Fallen Embers
13. Ony By One
14. Pax Deorum
15. Athair Ar Neamh
16. Anywhere Is
17. Orinoco Flow
18. Watermark
19. Boadicea
20. May It Be
21. Caribbean Blue
22. Aníron (I Desire) – Theme For Aragorn and Arwen

DVD
1. Orinoco Flow
2. Caribbean Blue
3. Only Time
4. The Celts
5. Amarantine
6. Trains and Winter Rains
7. Evening Falls
8. Anywhere Is
9. It’s In The Rain
10. Wild Child
11. Only If
12. Storms In Africa
13. On My Way Home
+
Dokumentumfilm
+
Így készült: a Caribbean Blue videoklipje
+
Így készült: az Only Time videoklipje

Balajti Péter

2009. 12. 10.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2009. 12. 10. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Enya: Very Best Of Enya – Deluxe Edition /CD+DVD/ (Warner) cikk képei
Enya - Enya: Very Best Of Enya – Deluxe Edition /CD+DVD/ (Warner)