Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Magna Cum Laude: Jubileum /DVD/ (Magneoton/mTon)

Magna Cum Laude - Magna Cum Laude: Jubileum /DVD/ (Magneoton/mTon)

Melyik nehezebb: tíz évet zenekarként megérni, vagy egy négyezres koncerthelyszínt megtölteni? A gyulai együttes tudja a választ, ráadásul első koncert-DVD-jükön nem csak múltat idéznek, de legfrissebb lemezük dalaival határozottan előre tekintenek, miközben fúvós- és vonósszekciónak, Lukács Lacinak, Máriónak, Derricknek, a Deep Purple-nek és a Beatles-nek is helyet szorítanak.

Nehéz a zenekart nem szeretni, igaz, nem is szabad teljesen komolyan venni. Ezt bizonyítja a gyulai Magna Cum Laude tíz éves jubileumi fellépését lemezbemutatóval összekötő koncert-DVD is. Mező Misi szinte összes ásványvízfogyasztását látjuk, számos snittbe egy oda nem illő színpadtechnikus vagy éppen egy operatőr csúszik be, de a kulcspillanatokat sem sikerül tökéletesen megörökíteni (pl.: hiába mondja, nem átható az énekes leszakadt cipőtalpa). Ciki? Dehogy. Mondtam, hogy nehéz a zenekart nem szeretni, igaz, nem is szabad teljesen komolyan venni.

A borító nem hazudik: a valódi 16:9-es kép jól mutat a szélesképernyős tévéken, a sztereó mellett pedig Dolby Digital 5.1-es hangot is választhatunk a százperces koncertfilmhez, melyre ugyanaz a kettősség jellemző, mint az együttes dalaira. Nem egy önmagától és a világtól elszállt sztárcsapatról van szó, a fiúk úgy jönnek ki az öltözőből, mintha egy barátságos focimeccsre indulnának. Kell ugyan pár dal, míg többé-kevésbé mindegyiküknek sikerül feloldódniuk, pedig több száz koncert van a hátuk mögött. Más kérdés, hogy valószínűleg ekkora színpadon és ennyi ember előtt még sosem játszottak. A közönség szeretete, az, hogy egy emberként tapsolnak vagy ringanak a dalokra, illetve kórusként visszhangozzák azokat, jó hatással vannak a zenekar tagjaira.

Bár az évtizedes munkásságból a többség alig néhány évet észlelt csak, a slágerekben gazdag esztendők sora meghozta azt az ismertséget, amiért oly’ sokáig dolgoztak a fiúk. A 2003-as bemutatkozó albumuk, a Hangolj át épphogy felkerült a MAHASZ Top 40-es listájára, a 2006-os Minden állomás viszont nemcsak a legjobb 15 közé került, de aranylemez lett és a Fonogram díjkiosztón az Év lemezének kiáltották ki. Az egy évvel későbbi Magnatofon szintén a 12. helyig jutott, míg az idén kiadott 999 című korong az első helyen végzett!

Mivel nem csak jubileumot ünnepeltek, de lemezbemutatót is tartottak a fiúk, ennek értelmében a műsor közel felét teszik ki a 999 című korong dalai. Sőt, a címadó szerzeménnyel indul az est, ami tökéletes választás: lendületes, dallamos és remekül összefoglalja a zenekar történetét. Az első zenei kikacsintásra sem kell sokat várni: a második dalban, az aranylemezes Minden állomásról való Adnod kellben Szabó Tibi gitáros Deep Purple-t idéz. A sajátos téma- és címválasztások közül kiemelkedik a Gondatlanságból elkövetett emberölelés és a válság ihlette Gazdasági recepció.
A hölgyek elengedhetetlen ihletői a könnyűzenének, a fiúk viszont szinte minden módon megemlékeznek a szebbik nemről: a szeretni való némberektől (Átkozott nők) és a kihasznált csajoktól (Engem nem lehet szeretni) kezdve a nagy érzelmeken (Hatalmas a szíved) át az édesanyáig (Ne félj, Mama), illetve a lánygyermekig (Előre bocsánat Dézi) gazdag a kínálat.

A Magna Cum Laudét a jubileumon vonósnégyes és fúvósszekció is erősíti, a zenei paletta kiszélesítéséről pedig a tankcsapdás Lukács Laci, illetve a harmonikás Márió gondoskodnak. Előbbi a Beatles-től ismert Eleanor Rigby-t küldi zúzdába, miközben Szabó Tibivel felelevenítik az egykori Derrick című krimisorozat zenéjét, s mintha a Metallica Enter The Sandman-jének akkordjai is felsejlenének… Lukács még egy dal erejéig marad, részvételével a Színezd újra című MCL-sláger szintén új értelmet nyer. Márió a záródalnak szánt Vidéki sanzont színesíti harmonikajátékával, mely korrekt befejezése a jubileumi estnek. (Kár, hogy Sub Bass Monster nem tette tiszteletét és nagyon hiányzik a Lehet, hogy eltört című siker.)

Az extrák közt viccesek a rajongók nyilatkozatai, beleshetünk a próbára, gyorsított felvételen megleshetjük a színpadépítést és megnézhetjük az Engem nem lehet szeretni vegetáriánusoknak egyáltalán nem ajánlott klipjét is.

Tracklista:
1. Intro
2. 999
3. Adnod kell
4. Nóra
5. Átkozott nők
6. Ne félj, Mama
7. Hatalmas a szíved
8. Engem nem lehet szeretni
9. Visszhang
10. Te légy most
11. Régi sziget
12. Gazdasági recepció
13. Pálinka dal
14. Eleanor Rigby (közreműködik: Lukács Laci)
15. Színezd újra (közreműködik: Lukács Laci)
16. Minden állomás
17. Előre bocsánat Dézi
18. Át a városon
19. Se kép, se hang
20. Gondatlanságból elkövetett emberölelés
21. Vidéki sanzon (közreműködik: Márió)
+
Így készült
+
Rajongók
+
Próba
+
A koncert napja
+
Engem nem lehet szeretni – videoklip

Balajti Péter

2009. 12. 11.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2009. 12. 11. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Magna Cum Laude: Jubileum /DVD/ (Magneoton/mTon) cikk képei
Magna Cum Laude - Magna Cum Laude: Jubileum /DVD/ (Magneoton/mTon)