Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Duran Duran: Arena – An Absurd Notion /DVD/ (EMI)

Duran Duran - Duran Duran: Arena – An Absurd Notion /DVD/ (EMI)

Mindig is kerülte a hétköznapi megoldásokat a nyolcvanas években alakult New Wave-sikercsapat, a Duran Duran. Így nem meglepő, hogy a zenekar első, tíz sikerdalt felvonultató koncertfilmje sem egyszerű show: a látványos fellépés sci-fi-hátteret kapott főgonosszal és hősies rajongókkal. A DVD-kiadása az extráknak köszönhetően sikeresen megduplázta az egykori VHS-verzió játékidejét.

Előzetes

Három album tíz kislemez-sikere után koncertanyaggal rukkolt elő a Duran Duran 1985-ben, a remekül szereplő hanganyag mellé pedig egy látványos, színpadi és stúdiójelenetekkel megbolondított, háttértörténettel feldobott filmet készítettek. Az egyórás videókiadás extra tartalommal került DVD-re, ötvenperces kulisszák mögötti összeállítással, interjúval, videóegyveleggel, koncertfelvétellel és reklámokkal megfejelve.

A koncertfim alapsztorijához egy 1968-as Jane Fonda-mozit használtak fel. A Barbarella című sci-fiből előkapott főgonoszt Dr. Durand Durand-nak hívták, megformálója, Milo O’Shea szíművész pedig szívesen játszotta el újra a figurát. (A készítők előszeretettel használták a film egyes részleteit…)
A csillagközi diktátor jön, ha hívják, márpedig egy Duran Duran koncerten elég sokszor elhangzik a neve. A Földre érkező gazfickó, segédei segítségével igyekszik móresre tanítani a zenekart és rajongóit. Hol Simon Le Bon és társai, hol a nézők kerülnek veszélybe, miközben a legnagyobb slágerek váltják egymást, s a show végére természetesen elrendeződik a viszály.
A színpadi koncertfelvételek mai szemmel nézve is baromi látványosak, a fiúk ugrálnak, pörögnek és összekacsintanak, az operatőrök pedig egy ziccert sem hagynak ki!

A közel harminc éve létező Duran Duran csúcskorszakában készült produkció mindössze két (My Own Way, New Moon On Monday) kislemez-sikert hagyott ki az 1981 és 1985 közötti időszakból, de így is több listavezető és Top 5-ös nóta – Union Of The Snake, Hungry Like The Wolf, Girls On Film – alkotja a tíztételes listát: ráadásul a The Reflex és a The Wild Boys itt debütáltak.

Az egyórás főműsorhoz majdnem ugyanilyen hosszú, ötvenperces werkfilmet kapunk. A kulisszák mögötti világot leleplező anyag gerincét a The Wild Boys című dalhoz komponált videó alkotja: jelmezeket és maszkokat egyaránt láthatunk, a számítógép-animációsnak tűnő alakról kiderül, hogy igazából robot, a trükk-felvételnek ható pillanatok többségét kaszkadőrökkel valóban megvalósították. Érdekes a szélmalmos jelenet, de a díszlet, a táncosok és a pirotechnikai csudák a werk-képsorokon is ugyanolyan meggyőzőek, mint a végeredményben. Beleshetünk a táncpróbára, az oklahomai koncertfelvételbe és egy forgatási balesetnek is szemtanúi lehetünk.

A további extrák között TV-reklámot, előzetest, videóegyveleget, nyúlfarknyi interjút és a Save A Prayer című dal háttértörténeti bevágások nélküli változatát nézhetjük meg.

Az eredeti 4:3 képhez sztereó hangot és háromféle – francia, spanyol és japán – feliratot választhatunk. Rajongóknak kötelező, a többiek viszont várhatnak a kísérőtörténet nélküli koncertanyagra, amit hivatalosan mind a mai napig nem adtak ki.

Tracklista:
Arena (An Absurd Notion)
1. The Return Of Duran Duran
2. Is There Something I Should Know?
3. Hungry Like The Wolf
4. Union Of The Snake
5. Save A Prayer
6. The Wild Boys
7. Planet Earth
8. Careless Memories
9. Girls On Film
10. The Reflex
11. Rio
+
Így készült az Arena:
Bemutatkozás
Koncepciók és szélmalmok
Ruhák, koreográfiák és sminkek
Robotokkal nyomulni
Milo és a gólyalábak
Micsoda felhajtás!
+
Extrák
Arena koncertlemez – TV-reklám
Arena előzetes
Arena The Video Mix – Egyveleg (The Wild Boys, Hungry Like The Wolf, Girls on Film, Is There Something I Should Know?, The Reflex)
Save A Prayer (koncertfelvétel)
Interjú Simon Le Bonnal

Balajti Péter

2009. 12. 13.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2009. 12. 13. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Duran Duran: Arena – An Absurd Notion /DVD/ (EMI) cikk képei
Duran Duran - Duran Duran: Arena – An Absurd Notion /DVD/ (EMI)