Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Bryan Ferry: The Best Of Bryan Ferry /CD+DVD/ (Virgin/EMI)

Bryan Ferry - Bryan Ferry: The Best Of Bryan Ferry /CD+DVD/ (Virgin/EMI)

A Roxy Music dalszerző-énekese a csapatmunka mellett sikeresen egyengette szólókarrierjét is az elmúlt évtizedekben. Önálló pályafutásának 35 éves jubileumát összegzi/ünnepli e kétkorongos válogatás. A CD-n 79 percnyi anyag szerepel, két ráadással, a DVD-n százpercnyi videoklip és fellépés kapott helyet.

A kellemes hangú és szomorú tekintetű művész hullámzó dalkínálata az elektromos gitár-riffes daraboktól a lírai tételeken át a szvinges megoldásig sokszínű palettával bír. A dögösebb darabok, mint az angol slágerlistán negyedik helyig jutó Let’s Stick Together vagy a top 10-es A Hard Rain’s A-Gonna Fall, illetve a This Is Tomorrow a hetvenes évekből valók, de ebben az időszakban született a kevésbé nyerő, rockdiszkós hangzású Tokyo Joe is.
Bár a művész hét évig hanyagolta szólókarrierjét, a ’85-ös visszatérés minden korábbinál jobban sikerült. A Boys and Girls album első lett a szigetországban, a róla elsőként kimásolt Slave To Love egy sor Hollywood-i filmben kapott helyet a 9 és 1/2 héttől kezdve a Keserű mézen át a Bűvöleten keresztül Az 50 első randiig.
Míg a Don’t Stop Music és a Windswept unalmasak, addig a Limbóban és a Don’t Want To Know-ban van valami magával ragadó, a feldolgozás-kedvenc I Put A Spell On You meg amúgy is jól áll Bryan Ferry-nek. Nincs baj a szvinges The Way Look Tonight-tal, a folkos The Times They Are A-Changin’ és külön öröm a két korábban kiadatlan ráadás, a Drifters-féle I Don’t Want To Go On Without You és A Fool For Love leglazább (egy zongorás és egy gitáros kíséretű verziója.

Bár a CD-ről nagyon hiányzik az egykori női énekhármas, a Shirelles Will You Love Me Tomorrow slágerének feldolgozása és a Legenda című Tom Cruise-mozihoz készült Is Your Love Strong Enough, legalább a DVD-n szerepelnek e felvételek. Előbbiben ráadásul Anne-Nicole Smith domborít a magyar származású direktor, Pedro Romhanyi utasításainak megfelelően, utóbbiban pedig kapunk egy sor filmrészletet. Igaz, a videók többsége unalmas és fantáziátlan, de ez érthető is, hiszen a hetvenes években még nem volt ipara e filmes műfajnak. Így az első darabok közül a Let’s Stick Together és a The Price Of Love csupán azzal emelkednek ki, hogy a kor szupermodellje, s nem utolsó sorban Bryan Ferry akkora kedvese, Jerry Hall lejt bennük. Szintén üdítő látvány a ’87-es Kiss and Tell-ben a kor diszkóvilágából ismert Mandy Smith feltűnése, míg a későbbi, erős színszűrőkkel operáló Your Painted Smile és a csillogó/aranyos, szinte minden képét keretbe foglaló Don’t Want To Know más értelemben ragadja meg a néző tekintetét.
A DVD utolsó három tétele élő felvétel: a The Way Look Tonight-ot Párizsban örökítették meg, a Goddess Of Love az angol Parkinson Show-ban ment 2002-ben, míg a Simply Red által is feldolgozott Bob Dylan-szerzemény, a Positively 4th Street két és fél éve csendült fel a BBC műsorán.

Érdekes, sok hallgatás után érvényesülő összeállítást kínál Bryan Ferry. Bár több kulcsdal hiányzik a CD-ről, ezeket némileg kompenzálja a DVD-n való feltűnés. Jó pont jár azért, hogy mindkét hordozóra jutott ritkaságokból, ám a végeredmény – az igyekezetet értékelő jóindulattal együtt is – csak négyes alá.

Tracklista:
CD
1. A Hard Rain’s A-Gonna Fall
2. The ’In’ Crowd
3. Smoke Gets In Your Eyes
4. You Go To My Head
5. Let’s Stick Together
6. The Price Of Love
7. This Is Tomorrow
8. Tokyo Joe
9. Can’t Let Go
10. Slave To Love
11. Don’t Stop The Dance
12. Windswept
13. Limbo
14. Kiss And Tell
15. I Put A Spell On You
16. Don’t Want To Know
17 The Way Look Tonight
18. Goddess Of Love
19. The Times They Are A-Changin’
20. I Don’t Want To Go On With You
21. A Fool For Love (alternatív változat)

DVD
1. A hard Rain’s A-Gonna Fall
2. These Foolish Thing
3. Smoke Gets In Your Eyes (The Twiggy Show, 1974)
4. You Go To My Head
5. Let’s Stick Together
6. The Price Of Love
7. This Is Tomorrow
8. Tokyo Joe
9. What Goes On
10. Slave To Love
11. Don’t Stop The Dance
12. Windswept
13. Is Your Love Strong Enough
14. The Right Stuff
15. Kiss And Tell
16. Limbo
17. I Put A Spell On You
18. Will You Love Me Tomorrow
19. The Girl Of My Best Friend
20. Your Painted Smile
21. Mamouna
22. Don’t Want To Know
23. The Way You Look Tonight (Live In Paris At Le Grand Rex)
24. Goddess Of Love (Parkinson, 2002)
25. Positively 4th Street (The Culture Show, 2007)

Balajti Péter

2009. 12. 13.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2009. 12. 13. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Bryan Ferry: The Best Of Bryan Ferry /CD+DVD/ (Virgin/EMI) cikk képei
Bryan Ferry - Bryan Ferry: The Best Of Bryan Ferry /CD+DVD/ (Virgin/EMI)