Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Republic: Aranyalbum 2. 2000–2010 /2CD/ (EMI)

Republic - Republic: Aranyalbum 2. 2000–2010 /2CD/ (EMI)

Szégyen. Az ezredforduló előtt a rádiók által agyonjátszott zenekar 2000 után eltűnt az éterből. Erre két magyarázat lehet – a Republic szépen, csendben feloszlott, vagy, ami még rosszabb: odalett az ihlet. Nos, egyik sem fedi a valóságot. Az együttes 40 (!) dalos remek válogatással bizonyít, melyek egytől-egyig az elmúlt tíz évben készültek. A rádiók meg szégyellhetik magukat!

Tíz évvel ezelőtt jelent meg a Republic Aranyalbum 1990–2000, melyen 16+1 szerzemény kapott helyet, igaz, nem sokkal korábban tripla válogatáslemezt töltött meg a zenekar sikerdalaival. A mostani összegzés tökéletes folytatás, ráadásul nem csak címében „aranyalbum”: a két CD a megszokott ezüst helyett aranyszínű…
Több mint százötven percnyi hamisítatlan Republic-muzsikát kapunk, többségében számtalan kiforgatott közhelyet is felhasználó Cipő-szöveggel. A felvételek jelentős része első hallásra dúdolható – na igen, több száz koncert közönség-visszajelzése után nem okozhatott nehézséget kiválasztani a legkedveltebb darabokat. Más kérdés, hogy ügyesen méricskéltek a fiúk, hiszen mindkét hordozót csurig töltötték.

„Úgy érezzük, a zenekar egyik legnagyobb erénye, hogy sehol a világon nem létezhetne, csak Magyarországon, mert hozzá tartozik a korhoz, amelyben élünk, a hétköznapokhoz és az ünnepekhez.” – fogalmaz a borítón a zenekar dalszerző-énekese, Bódi László Cipő. A dalokat és szövegeket hallgatva könnyen igazat adhatunk neki. Ezért is érthetetlen és megmagyarázhatatlan, hogy a kereskedelmi rádiók miért hanyagolják e szerzeményeket. Talán az a baj velük, hogy nem csupán szórakoztatni képesek, de elgondolkodtatni, rádöbbenteni is?! Ejnye!

A korábbi hármas csapásirány most is megtalálható, de míg a szerelmes (Nem volt még soha így, Ne fuss el és soha ne felelj) és közérzeti (Éhes és fázik; Kedves Hazám; Odaütnél, ha tudnál) vonal erősödött, a népi-zenei (Díszítsetek fel) háttérbe szorult.
A legnagyobb telitalálatok közül kiemelkedik a Kirúgjuk magunk alól a Földet, a Nagy baj van, hol a szívem, a Vágyutazók (Még egy levél Tamásnak) és a Csak ezt a dalt (uzsedáré-uzsedom). Utóbbit ráadásul nem Cipő, hanem a dal szerzője, Tóth Zoltán énekli, de ugyanez a helyzet A folyó ölel tovább című, szintén nagyszerű szerzeménnyel is, ott Boros Csabaé a mikrofon. Kakukktojásból kettőt is találunk: a Hintőpor egy instrumentális finomság, az Add rám örök ruhám pedig Balázsovits Edit színművésznővel közös produkció.
Ahogy az előző Aranyalbumnál, úgy itt is találunk egy ráadást: az Emberlelkű földeken nem ismeretlen a tévénézők számára, no nem azért, mert videoklip készült hozzá, hanem mert a Magyarország története című tévésorozat zenéjéről van szó.

Azt kívánom, ne csak címében és színében, de státusában is (legalább) aranyalbum legyen a Republic Aranyalbum 2. 2000–2010 című gyűjteménye, mely maximális pontszámot és gratulációt érdemel.

Tracklista
1. CD
1. Éhes és fázik
2. Ez itt egy ló
3. Nem volt még soha úgy
4. Gyere közelebb, menekülj el
5. Egy balta száll
6. Nagy kő zuhan
7. Aranysárga fényével
8. Kirúgjuk magunk alól a Földet
9. Csak te vagy és én
10. Díszítsetek fel!
11. Volt néhány napom és volt néhány évem
12. Kedves Hazám
13. Róma
14. Aki az én barátom
15. Ahová megyek
16. Volt itt egy ország
17. Hintőpor
18. Nagy baj van, hol a szívem
19. A vonat legutolsó kocsiján
20. Ég veled most

2. CD
1. Csak játssz a szívemmel
2. Tyereskova
3. Ezer kincs, ezer nyár
4. Dudu
5. Varsó hiába várod
6. Só és cukor
7. Csak ezt a dalt… (uzsedáré-uzsedom)
8. Gyere ültess el!!!
9. Ahogy nyílik a kapu
10. Add rám örök ruhám (közreműködik: Balázsovits Edit)
11. Odaütnél ha tudnál
12. Összehordja a szél a szemetet
13. Párizsban
14. A folyó ölel tovább
15. Mongólia, szerelmem Glória
16. Az ember remekmű
17. Ne fuss el és soha ne felelj
18. Szerelmes mindenkibe
19. Vágyutazók (Még egy levél Tamásnak)
20. Emberlelkű földeken (A Magyarország története című sorozat zenéje)

Balajti Péter

2009. 12. 15.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2009. 12. 15. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Republic: Aranyalbum 2. 2000–2010 /2CD/ (EMI) cikk képei
Republic - Republic: Aranyalbum 2. 2000–2010 /2CD/ (EMI)