Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Enigma: The Platinum Collection /3CD/ (EMI)

Enigma - Enigma: The Platinum Collection /3CD/ (EMI)

1990-ben még Cathedral Pop-ként emlegették az Enigma zenei világát, melyet az értelmi szerző, Michael Cretu hamar lerázott. Igaz, a Sadeness sikerét azóta sem sikerült felülmúlni, ám az egzotikust és a misztikust vegyítő, majd’ két évtizednyi zenei varázslatból kislemez-válogatás, remix-csokor és kiadatlan kompozíciók sora került e gyűjteménybe.

Nem először összegez az Enigma, ám a 2001-es Love Sensuality Devotion: Greatest Hits és a Love Sensuality Devotion: The Remix Collection szünet nélkül, összemosva tálalta az addig kiadott kedvenceket. Ezúttal nem csak külön-külön, de az időközben készült új felvételekből kiragadott tételekkel kiegészülve kapjuk a két évtizede létező formáció fontosabb dalait, sőt friss fantáziákból egy egész korongnyit rejt e háromlemezes csomag. Kezdődjön a felfedezés!

Az első hanghordozó a legnagyobb slágereket hivatott bemutatni, a tizenhét felvétel egy nagylemez kivételével (A Posteriori) majdnem tökéletes keresztmetszetet ad az Enigma zenei fejlődéséről, alakulásáról az 1990-es az MCMXC a.D.-től a 2008-as Seven Lives Many Faces-ig. A tökéleteshez illett volna a 2006-os sorlemezről is választani egy tételt, mondjuk a Goodbye Milky Way-t, ami felfért volna a hetvenperces korongra, s a Voyageur helyett szerencsésebb lett volna a friss és zseniális The Same Parents-nek bizalmat szavazni…

Az időrendi sorrendet szem előtt tartó dallista első négy tétele le sem tagadhatná, hogy ugyanarról a korongról való: hangzásuk, tempójuk, hangulatuk nagyon hasonlatos. Egyházi ének, női vokál, erotikus felhangok, táncorientált ritmus jellemző rájuk. Mégis, a Sadeness világsikerének nyomába egyikük sem ért.
Éppen ezért nem meglepő, hogy az Enigma második nagylemezén újabb területre tévedt, bár a fafúvós hangzásnak és a női vokálnak nem intett búcsút: a középtempós, férfi énekkel megtámogatott Return To Innocence ismét a slágerlisták élére röpítette a zenei projektet. A ritmus- és táncolhatóság fokozatosan háttérbe szorult, átengedve a teret az egzotikus és elektronikus zenei kísérletezgetésnek, mely nem csak a második, The Cross Of Changes, de a harmadik, Le Roi Est Mort, Vive Le Roi! nagylemez maxira került darabjainál is megfigyelhető.
Annak ellenére, hogy Michael Cretuékra mindig is az új, ismeretlen területek felfedezése volt jellemző, az ezredfordulós nagy dobásnál az egyik leggyakrabban idézett klasszikus komolyzenei mű, Orff Carmina Burana című darabjának O, Fortuna című tételét is felhasználták. A Gravity Of Love mégis működött, talán azért, mert a klasszikus-részletekkel történő aláfestés sejtelmesen ellensúlyozza a varázslatosan szép énektémát, s ilyesmire nem nagyon vállalkozott korábban más.

Bár az ezredforduló után egyre erőteljesebb visszaesés mutatkozott az Enigma-lemezek iránti érdeklődésben, a projekt nem állt le. Az alkotók továbbra sem akarták mások igényeit kielégíteni, olyan korongokat készítettek, melyekben ők maguk lelték kedvüket. A slágerlista-szereplések és a kislemezre került darabok is többször megkérdőjelezték az Enigma további létezésének értelmét, ám hol egy jól eltalált remix, hol egy váratlanul felbukkanó gyöngyszem öregbítette a hírnevet. A tavalyi dupla A-oldalas Seven Lives/La puerta del cielo például Német slágerlistán bekerült a legjobb hatvan dal közé, amire ’96 óta nem volt példa az Enigma történetében.

A hullámzó siker csúcsait nem egyszer különféle újrakevert/újraértelmezett darabok jelentettek a formáció életében. Míg az első időszakban a klubok előszeretettel játszották az albumváltozatokat, amik mellett változatosságot jelentettek a speciális remixek, addig egy idő után az újabb alkotások hivatalos verziói teljesen kikoptak a diszkók, de még a kávéházak világából is.
A 2. CD-n sorakozó remixek legalább olyan sokszínűek, mint az 1. lemezen helyet kapott darabok. A Sadeness Violent U.S. Mixe dinamikus, vad és erőszakos, a Mea Culpa (Fading Shades Mixe vagy a Principles Of Lust Everlasting Lust Mixe inkább az eredetihez hű. Míg kézenfekvő, hogy Trance-köntöst kap az Out From The Deep, addig a TNT For The Brain új megközelítése elmarad az eredetitől. Sajnos a korongra került Gravity Of Love Judgement Day Club Mixe sem az igazi, jobb lett volna, ha ennek a dalnak a telitalálatos Dark Vocal Club Mixe kerül a csomagba. Hibátlan viszont a Return To Innocence Long & Alive Version-je és a Chicane Boum-Boum-megoldása is. A Voyageur és a Dreaming Of Andromeda viszont olyan darabok, melyeken semmilyen körítés nem képes segíteni.

Az összeállítás 3. korongján eddig kiadatlan, gyakorlatilag cím nélküli zenei kísérletek kaptak helyet. A hangokból, dallamokból, zörejekből, effektusokból, illetve egy-két korábbi Enigma-sikerből ismerős zenei darabkából építkező alkotások jól példázzák, hogy apró remekek és fura fércek is születhetnek, ha az alkotó a szabályok és megszokott panelek helyett a fantáziáját használja. A 11, pár perces „Elveszett” kompozíció nemcsak háttérzenének, de meditációhoz sem rossz, a félénk „zenebohócokat” pedig inspirálhatják is e szösszenetek, melyek, még jobban kibontva, lehet, hogy a következő Enigma-albumon köszönnek majd vissza.

Tracklista:
1. CD: The Greatest Hits
1. Sadeness
2. Mea Culpa (Orthodox Version)
3. Principles Of Lust
4. Rivers Of Belief
5. Return To Innocence
6. Age Of Loneliness
7. Out From The Deep
8. Beyond The Invisible
9. T.N.T. For The Brain
10. Gravity Of Love
11. Push The Limits
12. Turn Around
13. Voyageur
14. Boum-Boum
15. Following The Sun
16. Seven Lives
17. La puerta del cielo

2. CD: The Remix Collection
1. Sadeness (Violent US Mix)
2. Mea Culpa (Fading Shades Mix)
3. Principles Of Lust (Everlasting Lust Mix)
4. Return To Innocence (Long & Alive Version)
5. Age Of Loneliness (Enigmatic Club Mix)
6. Out From The Deep (Trance Mix)
7. T.N.T. For Brain (Midnight Man Mix)
8. Gravity Of Love (Judgement Day Club Mix)
9. Push The Limits (ATB Remix)
10. Voyageur (Cub Mix)
11. Boum-Boum (Chicane Mix)
12. Dreaming Of Andromeda (Jean F. Cochois Remix)

3. CD: The Lost Ones
1. Lost One
2. Lost Two
3. Lost Three
4. Lost Four
5. Lost Five
6. Lost Six
7. Lost Seven
8. Lost Eight
9. Lost Nine
10. Lost Ten
11. Lost Eleven

Balajti Péter

2009. 12. 16.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2009. 12. 16. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Enigma: The Platinum Collection /3CD/ (EMI) cikk képei
Enigma - Enigma: The Platinum Collection /3CD/ (EMI)