Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

George Michael: Live In London /2DVD/ (Sony Music)

George Michael - George Michael: Live In London /2DVD/ (Sony Music)

Végre! A görög származású angol énekes és dalszerző nevét szinte kizárólag csak botrányok kapcsán lehetett hallani az elmúlt években, melyek szinte teljesen elfe(le)dték, miért is ismerhette meg a fél világ George Michaelt. A művész negyedszázados pályafutását ünneplő koncertsorozatának londoni fellépése DVD-re került.

Előzetes

Világjárására másfél évtizedet kellett várni, ehhez képest mi az a másfél év, ami eltelt a 2008. nyarán rögzített két londoni fellépés és az abból összevágott DVD megjelenése között?!
Mivel a dátumozás nem a szólókarrier kezdetétől, hanem a Wham!-korszak elejétől számolta az éveket, így érthető, hogy a bő kétórás programba az Andrew Ridgeley-vel alkotott formáció repertoárjából is került néhány sikerdal.

A kétkorongos csomag valós 16:9-es képpel, sztereó és Dolby Digital 5.1-es hangsávval büszkélkedhet. A 23 tételes koncertanyag az 1. lemezen terpeszkedik, s ha a műsor felépítése nem is alkot tökéletes ívet, George Michael bő két órán keresztül bizonyítja: énekhangján nem fogott az idő, sokéves bulidalai és lírái, no meg előadásmódja ma is képes magával ragadni az embereket.

Bár a felvétel fényes nappal, egy vicces igazoltatós jelenettel kezdődik, onnan máris a fellépés előtti utolsó közös énekléshez érkezünk, majd felcsendül a Waiting – a néző viszont a dal végéig csupán a futurista díszletben gyönyörködhet. A színpadkép finoman szólva is káprázatos: a nem sokkal később színpadra lépő George Michael mögött és alatt nem hagyományos LED-falat látunk, hanem egyfajta LED-vízesést. A függőlegesen elhelyezkedő világító panelek a talaj közelében ívben 90 fokos fordulatot vesznek, majd egészen a színpad elejéig futnak, ahol egy újabb hajlítással adják át a terepet a kifutónak. A bővített látványelemet természetesen folyamatosan kihasználják, hol filmtekercs-imitáció gördül végig rajta, máskor ezernyi árnyalatban pompázó sarki fényre emlékeztető nyalábok, de felsorolni is sok volna mennyi kreatív ötlettel éltek a tervezők.

A kulisszák mögül kiszűrődő lírai éneklés a színpad felé fordítja a kíváncsi tekinteteket és kezdődhet a parti: Patrice Rushen Forget Me Nots című alapjából idéző (erre épített Will Smith Men In Black című nótája) egykori listavezető, a Fastlove megteszi a hatását. A közönség lelkesedését meglovagolva az I’m Your Man című Wham!-felvétel is tarol, igaz, elsőként egészen más alappal szólal meg, majd a zenekar átvált az eredeti zenei kíséretre. A nézősereg megállíthatatlannak tűnik, a Flawless (Go To The City) pedig véletlenül sem ad okot lanyhulni. A táncparketté váló Earl’s Court nagyérdeműjét a Father Figure lassításra, a You Have Been Loved pedig elgondolkodásra készteti a jegyvásárlókat. (Utóbbi dal alatt a kivetítőn látható fotókról családtagok, rokonok, ismerősök tűnnek el…)
Aztán két gyors, majd két lassú és újra dupla tempós szerzemény váltja egymást, különösebb átmenet nélkül, melyek a profi látvány és hangzás kíséretében még esetlenebbnek tűnnek. Szintén megtörik az est ívét a koncertfilmbe olykor két dal közé benyesett kulisszák mögötti helyzetjelentések.

A táncoslábúakat az An Easier Affair, a Wham-féle Everything She Wants és a Too Funky kényezteti, melyek hibátlan előadása közben George Michael sem állja meg, hogy ne dobjon be néhány táncmozdulatot. A lírai tételek kedvelőinek a One More Try gospeles előadása, az A Different Corner albumváltozatot idéző megszólaltatása és a kétféleképpen tálalt Spinning The Wheel első megoldása okoz örömöt, bár e begyorsuló szerzemény váltása elismerésre méltó!

A LED-vízesés, illetve a rejtekükről olykor előmerészkedő vokalisták kivételével a közönség figyelmének megtartása kizárólag George Michaelre vár, aki jól leplezi, hogy műsorával két éve járja a világot.
Kimaradt ugyan pár kulcsdal (Wake Me Up /Before You Go-Go/, I Knew You Were Waiting /For Me/, Patience, Freeek! 04), ám a telitalálatos zárószerzemények, mint az Amazing, az Outside, a Careless Whisper vagy a nyolcpercessé dagasztott Freedom ’90 elfeledtetik e hiányosságokat.

A 2. DVD-n egy bő, és tényleg soknak tűnő 42 perces dokumentumfilmet találunk, mely bekukkant a kulisszák mögé és több országba is elkíséri a művészt. Nagyot dobbanhat a szívünk, ha feltűnik Marsi Anikó vagy kiírják az egyik fellépésrészletnél, hogy Budapest… Az összeállítás úgy próbál viccesnek tűnni, hogy közben a monoton maratont is képes bemutatni, hiszen egy ilyen világjárás sok ismétlődő munkát jelent a csapattagoknak. Mindehhez gyors adalékként hozzácsapják: a turné 41 ország 80 városában fordult meg, 120 fős stáb vett részt a munkálatokban, melyekhez a speciális tartozékokat 30 kamion hurcolta. A műsorra egyébként több mint 2 millió néző váltott jegyet.

A doksi mellett 3 ráadás-koncertfelvételnek is jutott hely, mivel a két éven át tartó fellépéssorozatban többször is változott a dallista. Más kérdés, hogy jobb lett volna a teljességre törekedni, akkor nem hiányoznának a Kissing A Fool, a Star People ’97, a Praying For Time, a Hard Day és a Ticking című tételek.
Azért viszont jó pont jár, hogy az extralemezen is valós 16:9-es képet találunk, a három koncertdalt pedig ugyanazzal a kétféle hangnormával élvezhetjük, mint a főműsort.

Hiánypótló kiadványt tette le az asztalra George Michael, még ha egy évvel később is, mint lehetett volna. Erős dallista, kitűnő megszólalás és egy-két zenei finomság teszi értékessé a látványvilágban is kiemelkedő kiadást, melynek maximális pontszámához nem fér kétség.

Tracklista:
1. DVD
1. Biztonsági őr geg
2. Waiting (Reprise)
3. Fastlove
4. I’m Your Man
5. Flawless (Go To The City)
6. Father Figure
7. You Have Been Loved
8. An Easier Affair
9. Everything She Wants
10. One More Try
11. A Different Corner
12. Too Funky
13. Shoot The Dog
14. John And Elvis Are Dead
15. Faith
16. Spinning The Wheel
17. Feeling Good
18. Roxanne
19. My Mother Had A Brother
20. Amazing
21. Fantasy
22. Outside
23. Careless Whisper
24. Freedom ’90

2. DVD
Dokumentumfilm
+
Ráadás koncertfelvételek:
Precious Box
Jesus To A Child
First Time Ever

Balajti Péter

2009. 12. 21.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2009. 12. 21. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
Vendég 2009. 12. 21. 13:30
Szerintem fergetegesen jó a DVD! Kicsit drágának találtam de megéri az árát. Szuper minőség és a dok. film nagyon érdekes.

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

George Michael: Live In London /2DVD/ (Sony Music) cikk képei
George Michael - George Michael: Live In London /2DVD/ (Sony Music)