Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

The Killers: Live From The Royal Albert Hall /DVD+CD/ (Island Records/Universal)

The Killers - The Killers: Live From The Royal Albert Hall /DVD+CD/ (Island Records/Universal)

Las Vegas-ból meghódítani Angliát nem csak a pókernek sikerült, de a Killers-nek is. A bandával a Depeche Mode-ot is segítő Flood, illetve a Madonnának és Kylie-nak egyaránt sikert hozó Stuart Price sztárproducer is. Csoda, hogy a londoni koncerten fergeteges hangulat uralkodott?!

Előzetes

A nevadai The Killers mindhárom nagylemezével világszerte rajongók tömegét nyerte meg. Más kérdés, hogy a zenei kritikákból az jött le, nincs ember, aki a különböző hangulatú, stílusú korongok mindegyikét szeretné. Ezt cáfolja a patinás, könnyűzenei koncertek tekintetében legendásnak számító londoni Royal Albert Hallban adott és rögzített fellépés, melyen a négytagú formáció – szó szerint – egy tető alá hozta a Hot Fuss, a Sam’s Town és a Day & Age korongok kulcsdalait, bizonyítván: ezek bizony mind az ő szerzeményeik és tökéletesen illenek, illeszkednek egymáshoz!

Az Egyesült Királyságban minden lemezmegjelenésük platina státust hozott, így a Brandon Flowers énekes, Dave Keuning gitáros, Mark Stoermer basszista és Ronnie Vannucci Jr. Dobos alkotta formáció tutira ment a londoni helyszínnel, ahol a brit zenei gyökerű muzsikát játszó amerikai csapatot nem csak megtűrik vagy megmosolyogják, hanem masszív rajongótáborral büszkélkedhetnek!

A valós szélesvásznú képpel és sztereó, valamint Dolby Digital 5.1-es hanggal tálalt koncert – ahogy a kiadvány borítójának képi világa és a színpadi fénytechnikában domináló kék-lila színek is jelzik – elsősorban a legutóbbi Day & Age nagylemez dalaira fókuszál: a tíztételes albumról nyolc nótát kapunk! Bár a kétórás műsor azzal a Human című slágerrel indít, ami 17 hétig tartózkodott a MAHASZ Top 40-es Rádiós listáján és a kislemezre szintén kimásolt This Is Your Life is erről a korongról való, gyorsan megnyugtatják a rajongókat, hogy a teljes diszkográfiából készültek az estére: a harmadik dal a debütlemezről, az est negyedik tétele pedig az amerikai Toplista második helyéig jutó Sam’s Townról csendül fel.

A retro-érzésről nem csak a dalok hangulata, de a színpadkép is gondoskodik: növények, flitterrel díszített billentyűs-háttérborítás, neonok, villanykörtékkel kirakott zenekarlogó, no meg a fellépőruhák is letűnt kor divatját hozzák vissza.

A zenekar elemében van, a közönség kitűnő: a jól összeállított repertoár tényleg a fontos nótákra fókuszál: a nézők minden dalt énekelnek, a hangulat végig fergeteges, melyet egy-két hatásos megoldással még tovább tudnak fokozni. A frontembera Bling (Confession Of A King) alatt kirohan a teremből – nyomában egy loholó operatőrrel –, hogy a színpad feletti orgonánál előbukkanva énekeljen és énekeltesse meg a nagyérdeműt. A Dustland Fairytale alatt a közönség soraiba kimerészkedő Dave Keuningot azonnal körbefogó hölgykoszorút megirigylő Brandon Flowers szintén lelép a színpadról, s a rajongók gyűrűjében énekli el a dal utolsó sorait.
A másfél órás programban helyet kap egy Joy Divison-feldolgozás, a Shadowplay, melyet kislemezen is kiadott a zenekar, a második nagylemez címadója akusztikus változatban szól, de nem hiányzik a banda fél tucat listavezetője sem a programból, köztük a Pet Shop Boys által is újrakevert Read My Mind. Másfél órás szereplés után a levonuló zenekart visszatapsoló nagyérdemű félórás ráadást kap, amit szerpentin-, majd a ráadást záró amerikai No. 1 When You Were Young alatt szikraeső kísér.

A produkcióhoz erős és látványos vizuális tálalást kapunk, a kamera a műsor elején kívülről oson be az épületbe, ahol egy próbára les be, a zárás pedig szintén e próbáról való távozással és a Royal Albert Hallból való kilépéssel történik, hangulatos keretbe foglalva a parádés fellépést.

Az extrák között egy húszperces doksi nem a zenekarral, sokkal inkább az őket segítő stábtagokkal, illetve a rajongókkal foglalkozik. Utóbbiakról kiderül, hogy meglepően sokan érkeztek külföldről, Spanyolországból, Németországból, Franciaországból, Belgiumból vagy éppen Mexikóból. Látványos a háromperces Rajongók szemszögéből összevágott koncertmontázs, ám az igazi meglepi öt további szabadtéri koncertfelvétel, igaz, a valós 16:9-es kép mellé ott már csak sztereó hangot kapunk.

A tok a DVD mellett egy CD-t is rejt, mely a nagyszerű koncert remekül vágott és válogatott anyagával tölti csurig a hanghordozót. Igaz, a zenekarral való ismerkedéshez inkább a DVD nyújtotta látványvilággal megspékelt anyagot érdemes elsőként választani. Ha elsőre nem is üt akkorát, érdemes még egyszer-kétszer újranézni/hallgatni, mert meg lehet szokni és rá lehet kapni a The Killers zenéjére.

Korrekt összeállítás, mely méltó módon örökíti meg e nem mindennapi együttes fergeteges fellépését. A négyes osztályzatot a ráadás-CD javítja ötös alára.

Tracklista
DVD
1. Próba
2. Bevonulás
3. Human
4. This Is Your Life
5. Somebody Told Me
6. For Reasons Unknown
7. The World We Live In
8. Joy Ride
9. I Can’t Stay
10. Bling (Confession Of A King)
11. Shadowplay
12. Smile Like You Mean It
13. Losing Touch
14. Spaceman
15. A Dustland Fairytale
16. Sam’s Town (akusztikus változat)
17. Read My Mind
18. Felvezető beszéd
19. Mr. Brightside
20. All These Things I’ve Done
21. Kivonulás / Visszatapsolás
22. Sweet Talk
23. This River Is Wild
24. Bones
25. Jenny Was A Friend Of Mine
26. When You Were Young
27. Kivonulás
28. Hangpróba
+
Extrák:
Dokumentumfilm
+
A rajongók szemszögéből
+
Fesztivál-szereplések:
1. Tranquilize (Oxygen Festival)
2. Human (Hyde Park)
3. Mr. Brightside (Hyde Park)
4. Smile Like You Mean It (V Festival)
5. When You Were Young (V Festival)

CD
1. Human
2. This Is Your Life
3. Somebody Told Me
4. The World We Live In
5. I Can’t Stay
6. Bling (Confession Of A King)
7. Shadowplay
8. Smile Like You Mean It
9. Losing Touch
10. Spaceman
11. A Dustland Fairytale
12. Sam’s Town (akusztikus változat)
13. Read My Minds
14. Mr. Brightside
15. All These Things That I’ve dne
16. Jenny Was A Friend Of Mine
17. When You Were Young

Balajti Péter

2009. 12. 31.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2009. 12. 31. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

The Killers: Live From The Royal Albert Hall /DVD+CD/ (Island Records/Universal) cikk képei
The Killers - The Killers: Live From The Royal Albert Hall /DVD+CD/ (Island Records/Universal)