Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Napoleon Boulevard: Best of 1985-1989 (Solaris Stúdió)

Napoleon Boulevard - Napoleon Boulevard: Best of 1985-1989 (Solaris Stúdió)

Hadd idézzek az Első Emelet 1990-es Kis generáció című nagylemezének címadó dalából. „Félő, felnövünk, és senki, senki nem tud róla, hogy élt itt egy Kis generáció” – énekli Kiki. Ezzel a mondattal jellemezhető a leghatásosabban nemcsak az Első Emelet, hanem a Napoleon Boulevard jelenlegi könnyűzenei státusza is. Még akkor is, ha a két együttes esetében a jóslat – szerencsére – nem teljesült. Csak majdnem…

Ha kizárólag a magyarországi rádióállomásokon múlott volna, az Első Emelet és a Napoleon Boulevard egyaránt a feledés homályába vész. Szomorú, hogy a nyolcvanas években hódító hazai zenekarokat és előadókat – ha tetszik, a Kis generációt – nem vállalják fel. Úgy viszonyulnak hozzájuk, mint a mostani politikai rendszer a kommunizmus utolsó éveihez. A rádiók szegénységi bizonyítványa, hogy a Napoleon Boulevard repertoárjából egyetlenegy felvételt tartottak meg a köztudatban, a Júlia nem akar a földön járni címűt – bár az is csak nagyritkán hallható. (Annak egyik változatát Vincze Lilla Kikivel énekli.) Ha a rádiók nem is, a rajongók megőrizték őket az emlékeikben, a szívükben, de már a mai tizenéveseknek a leírtakból eredően nincs sok lehetőségük a felfedezésükre.

Nem volt az olyan régen, 1986-ban, amikor a Napoleon Boulevard megnyerte a neves Interpop Fesztivált a Kérlek ne félj című dallal. Az együttest a progresszív, instrumentális rockzenét játszó Solaris tagjai (Cziglán István – szólógitár, Erdész Róbert – billentyűs hangszerek, Gömör László – dob, Kollár Attila – fuvola, Pócs Tamás – basszusgitár) alapították Vincze Lilla énekesnővel. Egy ideig a két formáció párhuzamosan működött, volt, hogy saját maga előzenekaraként lépett fel. 1986. április 7-én a Solaris a Petőfi Csarnokban tartott koncerten búcsúzott el a közönségtől. (Igaz, nem örökre, hiszen azóta már zenélt együtt.) A Napoleon Boulevard pályafutása nem indult zökkenőmentesen. Az illetékeseknek nem tetszett a fesztiválgyőztes szerzemény refrénje: „Ugye eljönnek ma a repülők? Ugye szépek lesznek, mint azelőtt? Ugye lesz majd füst, ami betakar? Ugye nem játszik, aki nem akar?”. Eltartott egy ideig, amíg belátták, az együttes nem akar bombázást (…), így 1987 tavaszán megjelenhetett az első albuma, amit 1989-ig három követett. A formáció még további három nagylemezt készített, de azokat már más felállásban, Vincze Lilla nélkül, az utolsót 1993-ban adta ki Napoleon Bulvár néven.

A Napoleon Boulevard jubileumi Best of-albuma tavaly tavasszal jelent meg. Először a zenekar újonnan indult honlapján lehetett megrendelni, ősszel kereskedelmi forgalomban is felbukkant. Tizenhárom felvétel hallható rajta, újra hangszerelve, újra énekelve, a mai kor követelményeinek megfelelően. A zenészek szerint ilyen lenne a Napoleon Boulevard, ha nem 1985-ben, hanem 2009-ben alakul. A CD a Kérlek ne félj című dallal indul, amely új címet kapott: Ugye, eljönnek a repülők. A lemez hallgatása során egyszer sem lett úrrá rajtam a retróhangulat, ami nyilván azzal magyarázható, hogy a felvételek teljesen új köntöst kaptak, az eredeti változatokhoz képest jóval gazdagabb kivitelben, hangszerelésben csendülnek fel. Az időközben elhunyt Cziglán Istvánt Vámos Zsolt, a későbbi felállás gitárosa helyettesíti.

Az eredeti felállású Napoleon Boulevard több mint húsz éve szűnt meg. Most ismét összeállt, és szombaton Budapesten a SYMA Sport- és Rendezvényközpontban megünnepli megalakulásának negyedszázados évfordulóját. S a madarak azt csiripelik, a folytatás sem kizárt!

Puha József

2010. 01. 26.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2010. 01. 26. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Napoleon Boulevard: Best of 1985-1989 (Solaris Stúdió) cikk képei
Napoleon Boulevard - Napoleon Boulevard: Best of 1985-1989 (Solaris Stúdió)