Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Bolyki Brothers: Power (Magneoton/mTon)

Bolyki Brothers - Bolyki Brothers: Power (Magneoton/mTon)

Ön szerint, tisztelt Olvasó, van-e olyan magyar együttes, amely annyira univerzális – nem csak, de főleg zeneileg –, hogy dalait játssza a Bartók rádió, és napjaink televíziós show-műsoraiba is befér? Gondolom, szemfüles olvasóink bőszen bólogatnak, hogy igen, van ilyen, ha már rákérdeztem.

A még szemfülesebbek pedig mondják is, hogy ez a Bolyki Brothers. Hát igen, jobban belegondolva a kérdés akkor lett volna megalapozott, ha a CD-bemutatónak nem adok címet, vagy legalábbis kihagyom belőle a zenekar nevét, és a borítófotót is mellőzzük. Feltételezem, hogy hosszabb-rövidebb töprengés után többen kitalálták volna, mely formációról van szó, hiszen a Bolyki Brothers szép rajongótáborra tett szert. Szóval a tevékenysége annyira sokrétű, hogy találkozhattunk vele a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, a Miskolci Nemzetközi Operafesztiválon, egyházzenei és dzsesszrendezvényeken, megtölti a nagy sportcsarnokokat, de előszeretettel lép fel a kis koncerthelyszíneken is, és még a Dr. Bubó musicalváltozatát is elkészítette. A Bolyki Brothers Magyarország vezető a cappella, hangszerkíséret nélküli együttese. Egy nemzetközi zsűri önálló műfajnak nevezte a művészetét, a szakemberek szerint a zenekar saját kategóriát képez az a cappella világában.

A Bolyki testvérek: András, László és Balázs a cappella együttesként húsz éve egy németországi fesztiválon mutatkoztak be, miközben hangszeres tanulmányokat folytattak a Zeneakadémián és a Bartók Béla Konzervatóriumban. Hírük először szájhagyomány útján terjedt, fokozatosan egyre több koncertmeghívásnak tettek eleget elsősorban Németországban, majd idehaza is beindult velük a szekér, habár csak döcögősen – a nemzetközi vizeken máig népszerűbbek. 2005-ben taroltak a grazi Vokal Total Nemzetközi A Cappella Versenyen: a jazzkategóriában első, a gospelkategóriában második helyezést szereztek, valamint két aranydiplomát és két közönségdíjat is bezsebeltek. (Ebben az évben a szintén magyar Fool Moon is kapott egy megosztott első díjat a popkategóriában.) A Bolyki Brothers rendszeresen fellép Európa dzsessz-, a cappella és egyházzenei rendezvényein, többek között koncertezett már Bécsben, Münchenben, Milánóban, Párizsban, Amszterdamban, Ljubljanában. Az elmúlt években a kontinensünkről is kilépett: 2007-ben egyhónapos amerikai turnén vett részt, huszonöt koncertet adott különböző gospel szentélyekben Philadelphiától Orlandóig, de fellépett Disneylandben is, 2008 nyarán pedig Kínában vendégszerepelt. Az Egyesült Államok vezető gospelzenei kiadója, a Daywind Records kérésére egyedüli külföldiként közreműködött a legendás gospelszerző, Ira Stanphill (1914–1993) tiszteletére készült, még 2003-ban megjelent Mansion Over the Hilltop című albumon a He Washed My Eyes with Tears című felvétellel. A fivérek egyébként más, hangszeres formációkból is ismertek: László tagja a Budapesti Fesztiválzenekarnak, András a bécsi Esterházy Ensemble együttesnek.

A 2002-es The Fruit of the Spirit, a 2003-as Hová mész, te kis nyulacska?, az említett, sztárszereplőkkel készített Dr. Bubó-musical 2007-es korongja és egy karácsonyi minilemez, valamint nemzetközi cégek kiadásában megjelent hanghordozók után a tavalyi karácsonyi piacon látott napvilágot a formáció új albuma, a Power, amely már a zenekarhoz 2008-ban csatlakozott Havas Lajossal készült. A koncertekről javarészt ismert dalokat, azok új verzióit vonultatja fel.
A kvartett a capella zenéje a lemez egy-egy szerzeményében szoprán szaxofonnal (Bársony Bálint), hegedűvel (Lendvay József) és zongorával (Erdélyi Péter), két zeneszámában gitárral egészül ki. Mindegyik felvétel alcímet is kapott (Power of…), hogy még személyesebb legyen. Az album a Bársony Bálint nagyszerű szaxofonjátékával megszólaló, magyarul előadott 23. Zsoltár és a német-angol szövegű Let There be Light kivételével angol nyelvű. A magyar szöveggel ismert két dal, a Homokba írva (Written in the Sand) és az önéletrajzi ihletésű Egy napja van gitárom (I Have a Guitar One Day Long) igényes, már-már költői fordításban hallható. Két nemzetközi sláger átdolgozása is felkerült a korongra: a New York-i Billy Joel 1993-as River of Dreams és a texasi MercyMe 2001-es I Can Only Imagine című felvételének átirata. Egy szöveg nélküli szerzemény is felcsendül a CD-n, a koncerteken valamiért csak ritkán előadott az „Előrement barátaik emlékére…” készült egyházzenei Behind the Curtain. Mindenképpen említést kell tenni Paganini Moto perpetuójának Lendvay József hegedűssel készült változatáról is.

A Power tulajdonképpen a Bolyki Brothers karrierösszegző, gyűjteményes nagylemeze. Elsősorban azoknak ajánlom, akik napjaink gazdag zenei kínálatában az egyszerű, szép zenét keresik. Ha meghallgatják, biztosan útnak indulnak, hogy beszerezzék az együttes további hanghordozóit is. Az viszont korántsem egyszerű feladat… (Új Szó, Szalon)

Puha József

2010. 03. 11.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2010. 03. 11. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Bolyki Brothers: Power (Magneoton/mTon) cikk képei
Bolyki Brothers - Bolyki Brothers: Power (Magneoton/mTon)