Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Timbaland: Presents Shock Value 2 (Blackground / Mosley Music)

Timbaland - Timbaland: Presents Shock Value 2 (Blackground / Mosley Music)

A virginiai szuperproducer 2007-es ’Shock Value’ című lemezének folytatásáról van szó. Ez szintén felfogható egy sztárokat felvonultató válogatáslemeznek, hisz felbukkan rajta többek között Justin Timberlake, Katy Perry, Miley Cyrus, Keri Hilson, Drake, JoJo, Nelly Furtado vagy épp a Nickelback énekese, Chad Kroeger. A második kiadás ezúttal meglepő sikertelenségével sokkolja a közönséget – a kritikusokat viszont nem…

…hiszen ők nagyon lehúzták a korongot, döntő többségben voltak azok a zenekritikusok, akik nem tartják jó anyagnak Timbo ezen munkáját. Ami még sokkolóbb, hogy a közönség is ráunt a lagymatag, elcsépelt hangzásra. Ezt mutatják legalábbis az eladási statisztikák: nem volt olyan mérvadó ország, ahol a lemezeladási TOP10-be bejutott volna a ’Shock Value II’, az amerikai Billboard listán az első héten a 36. helyen nyitott, ami több mint elkeserítő. Ezzel szemben a 2007-ben kiadott ’Shock Value’ mindegyik kereskedelmileg fontos helyen szerepelt a TOP5-ben, többszörös platinalemez lett számos országban. Olyan megaslágerek származnak róla, mint a ’Give It To Me’, a ’The Way I Are’ vagy az ’Apologize’.

Timbaland - Timbaland: Presents Shock Value 2 (Blackground / Mosley Music)

Pedig ez nem egy eldobandó album. Látszik, hogy van benne munka, de maga a hangzásvilág ma már nem válik be: három-négy évvel ezelőtt még lehetett ebből slágert csinálni, ma már nem. Timbaland pedig merte vállalni azt a kockázatot, hogy pontosan ugyanazt teszi, mint három évvel ezelőtt. Ez pedig bukást eredményezett. Ugyan újabb vizekre is evez rajta (vannak rajta elektropopos, rockos beatek), mégsem érzem azt, hogy jól találta volna el a dolgokat. Az alapok néhol szörnyen rosszak, csak az énekhang dobja fel őket (pl. The One I Love).

Az első kislemez a ’Morning After Dark’ a lemez egyik legjobb dala. A már jól bevált receptet alkalmazza a jóöreg Timbo – kár, hogy ezúttal nem vált be. Még Nelly Furtado szereplése sem segített a dalon. A ’Morning After Dark’ elhasalt a slágerlistákon, pedig még a 2009-es American Music Awards-on is előadták. Jómagam kedvelem Timbaland hangzásvilágát, még ha a többség régiesnek és szegényesnek tartja. A Katy Perry-vel közös ’If We Ever Meet Again’ szintén kitűnő választás volt, hisz ez is az egyik legjobb track az albumról. Megoszlik azonban a közvélemény a dalt illetően: sokan idegesítőnek találják a refrént, mások éppen ezért kedvelik a számot. Katy Perry sem tudta megdobni Timbo és új lemeze hírnevét, így a következő kislemeznek a szuperproducer a Justin Timberlake-kel közös ’Carry Out’-ot hozta ki, amit csak az USA-ban jelentetett meg. A siker mérsékelt volt, de a lemezről az eddigi legjobb: egészen a Billboard lista 11. helyéig jutott, bár ahhoz képest, hogy Justinról van szó, és hogy ez egy nagyszerű dal, elég szerény teljesítmény. Úgy vélem, ha az emberek meglátják Timbaland nevét, egyből elborzadnak, mondván: ez az ember nem tud semmi újat mutatni.

Pedig Timbo jól csinálja azt, amit nem kellene: kitűnően sajtolja ki az utolsókat is zenei gépezetéből. Egy cseppet sem unatkoztam a lemez hallgatása közben. A felsorolt kislemzeken kívül kifejezetten kellemes daloknak érzem a JoJo-val közös ’Lose Control’-t, a ’We Belong To The Music’-ot Miley Cyrus-szal, valamint a ’Can You Feel It’-et és az egyetlen olyan számot, melyben csak Timbaland maga működik közre, az ’Ease Off The Liquor’-t.

Vannak persze végtelenül elbaltázott felvételek is a ’Shock Value II’-n, melyek közül a Drake-kel közös ’Say Something’-et emelném ki valamint az ’Undertow’-t, amit a The Fray-el rögzített Timbo.

Összességében azt mondom, hogy Timbalandnek össze kell szednie magát, ha továbbra is meg szeretné őrizni a zenei piacon lévő befolyását. Ez a lemez ugyan még nem jelenti karrierje végét, de arra szerintem ő is rájött, hogy itt valami mást kell csinálni ahhoz, hogy valaki sikeres legyen. Ha az elkövetkezendő időszakban nem mutat valami újat és zseniálisat – mint ahogyan tette azt tökéletesen 2006-ban Nelly Furtado ’Loose’ című lemezével -, akkor végleg elbúcsúzhatunk tőle. Kár lenne érte.

Tracklista:
"Intro" (feat. DJ Felli Fel)
"Carry Out" (feat. Justin Timberlake)
"Lose Control" (feat. JoJo)
"Meet In tha Middle" (feat. Bran' Nu)
"Say Something" (feat. Drake)
"Tomorrow In the Bottle" (feat. Chad Kroeger & Sebastian)
"We Belong to the Music" (feat. Miley Cyrus)
"Morning After Dark" (feat. Nelly Furtado & SoShy)
"If We Ever Meet Again" (feat. Katy Perry)
"Can You Feel It" (feat. Esthero & Sebastian)
"Ease Off the Liquor"
"Undertow" (feat. The Fray & Esthero)
"Timothy Where You Been" (feat. Jet)

A Deluxe verzió további dalai:
"Long Way Down" (feat. Daughtry)
"Marchin On (Timbo Version)" (feat. OneRepublic)
"The One I Love" (feat. Keri Hilson & D.O.E.)
"Symphony" (feat. Attitude, Bran'Nu & D.O.E.)

Luxi

2010. 03. 11.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Luxi 2010. 03. 11. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Timbaland: Presents Shock Value 2 (Blackground / Mosley Music) cikk képei
Timbaland - Timbaland: Presents Shock Value 2 (Blackground / Mosley Music)Timbaland - Timbaland: Presents Shock Value 2 (Blackground / Mosley Music)