Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Pet Shop Boys: Christmas /EP/ (Parlophone/EMI)

Pet Shop Boys - Pet Shop Boys: Christmas /EP/ (Parlophone/EMI)

Több legyet ütött egy csapásra az angol szinti-pop duó, s tette ezt úgy, hogy nem hazudtolta meg önmagát. A formáció első EP-je és hivatalosan kiadott karácsonyi dala egy olyan korongra került, mely jó szokásnak megfelelően egyszavas címmel büszkélkedhet.

Ahhoz képest, hogy mindössze öt felvétel szerepel Neil Tennant és Chris Lowe első EP-jén, igazi csemegéket rejt a bő húszperces korong. Az It Doesn’t Often Snow At Christmas eredeti, 1997-es változata csak a PSB rajongói klub számára lehet ismerős, ám az új verzió hivatalosan is napvilágot látott. A korong címének (Christmas, vagyis Karácsony) a december 14-i megjelenési időn túl egyetlen hivatkozása ez az ünnepnek sajátosan görbe tükröt állító nóta.

A felvétel új verzióját az egykori The Blow Monkeys billentyűse, a jó ideje producerként tevékenykedő – az évek során többek közt Madonnával és Kylie Minogue-gal is dolgozó – Marius de Vries felügyelte, s bizony ő bábáskodott az aktuális Pet Shop Boys albumot, a Yes-t e hordozón egyedüliként képviselő All Over The World legfrissebb változatánál is. Érdemes megjegyezni, hogy egészen apró változtatásokat, szinte csak finomításokat végzett, mégis sokkal jobban hangzik e megoldás, mint az eredeti: nem véletlen, hogy a PSB-turnén is ebben a zenei köntösben szól a dal.

Az angol szinti-pop duó több alkalommal is bizonyította, verhetetlenül jók a feldolgozásokban. Elég csak az Elvis Presley-féle Always On My Mindra vagy az eredetileg Village People-sikerre, a Go Westre gondolni. Ezúttal sem hibáztak: a két változatban hallható My Girl alapmegoldása simán felveszi a versenyt a Madness 30 éves eredetijével. Más kérdés, hogy ugyanennek a felvételnek az Our House Mixe nem nagy szám, a verzék közé szinti-futamot illesztettek, s a közel hat perces játékidő alatt mindössze egyszer csendül fel a fülbemászó refrén… (E tételt hallgatva olyan érzése van az embernek, hogy terveztek a fiúk még egy feldolgozást, de vagy késett az engedély vagy nem kapták meg a jogot, ez a tétel felemásan hat.) Mindezt azonban lazán feledteti a Grammy-díjas Coldplay-sláger, a Viva la vida összemosása a Domino Dancing című Pet Shop Boys klasszikussal, ami a korong egyértelmű csúcspontja. Igaz, a saját szerzeményből mindössze egy sort kapunk és némi dallamfoszlányt, a főszerep Chris Martinék muzsikájáé, amit viszont megkockáztatható módon Neil Tennant az eredetinél is jobban énekel.

A dupla papírtokba csomagolt CD címében és nyitódalában hiába utal a karácsonyra, a mini dalcsokor az ünnepek elmúltával is működik. A My Girl Our House Mixe ugyan ront az összképen, de az öt alá így is megvan.

Tracklista:
1. It Doesn’t Often Snow At Christmas (New Version)
2. My Girl
3. All Over The World (New Version)
4. Viva la vida/Domino Dancing
5. My Girl (Our House Mix)

Balajti Péter

2010. 03. 12.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2010. 03. 12. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Pet Shop Boys: Christmas /EP/ (Parlophone/EMI) cikk képei
Pet Shop Boys - Pet Shop Boys: Christmas /EP/ (Parlophone/EMI)