Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Válogatás: Grammy Nominees 2010 (EMI)

Válogatás - Válogatás: Grammy Nominees 2010 (EMI)

Az idei amerikai zenei díjkiosztó hat kategóriájának egy híján mindegyik jelöltje ráfért a közel nyolcvan perces összegzésre. A végeredmény egy meglepően széles és színes zenei kínálat lett.

Jó kis logikai játék lehet összeállítani a kategóriák között számos átfedéssel bíró Grammy-jelöltekből azt a csokrot, akik nem csak fontos kategóriákat képviselnek, de dalaik nem lépik túl a CD-lemez tárolókapacitását. Ezúttal az Év felvétele, az Év albuma, a Legjobb Pop énekes album, a Legjobb Női énekes Pop albuma, a Legjobb Country-nóta Duótól vagy Együttestől, illetve a Legjobb Rock-nóta Duótól vagy Együttestől kategóriákból merítettek. A közel nyolcvanperces anyagról egyedül a Brooks & Dunn Cowgirls Don’t Cry dala hiányzik (mázli, hogy végül nem ők, hanem a Lady Antebellum vehette át az arany gramofont az adott kategóriában.)

Bár tengeren túli megmérettetésről van szó, a szereplők közel fele idehaza is ismert. Nem kell bemutatni a The Black Eyed Peas-t, akiknek 2009 nótái közül a legsikeresebb darab, az I Gotta Feeling indítja a válogatást. Szorosan a nyomában Lady GaGa pókerarcú slágere, illetve a MAHASZ Top 40-et épphogy érintő Nashville-i rockbanda, a Kings Of Leon nyomul. Bár hazánkban gyengén szerepelt e formáció, a Use Somebody-t hallgatva értető, hogy számos országban meg sem álltak a platinalemezig.
A Carlos Santana nélkül is (1999-ben együtt követték el a Love Of My Life-ot) szerethető akusztikus muzsikát produkáló Dave Matthews Band megnyugtató, minőségi munkája szintén joggal szerepel e válogatáson.

A három kategóriában is esélyesként indult, a country-t poppal ötvöző Taylor Swiftet hazánkban inkább a kis, helyi rádiók szerették, igaz, nem a Love Story, hanem a sikerlistákon kevésbé jól szereplő másik dala, a You Belong With Me erősíti a korongon az emlékezetesnek nem nevezhető, ám háttérrádiózáshoz ideális felvételek sorát. Ide sorolható Colbie Caillat is, de a The Fray-től választott You Found Me sem tartoznak a korong csúcspontjai közé – kár, hogy tőlük nem a Transformers 2. című moziban is hallható Never Say Neverre voksoltak az összeállítás felelősei.

A csaj-vonalból P!nk, Kelly Clarkson és Katy Perry is hasonló hangulatú zenei mutatvánnyal érkezett, ami azért sem csoda, mert a My Life Would Suck Without You és Hot N Cold című dalokat ugyanaz a szerzőpáros írta. Beyoncé egy Leona Lewis-utánérzéssel van jelen, s a Halo nem csak az előző három esélyest, de az énekhangját zongorakísérettel kiegészítő Adele-t is maga mögé utasította az idei díjkiosztón.

Tipikus amerikai kategória a country, ám amilyen rossz a műfaj megítélése a magyar fiatalok körében, annyira kellemes meglepetéssel szolgál a jelöltek többsége. A Zac Brown Band Chicken Fried-ját nehéz ülve végighallgatni, nem meglepő, hogy ők kapták a Legjobb Új Művésznek járó Grammy-t. Hasonlóan kellemes meglepetés a Sugarland, ezzel szemben a háromtagú Rascal Flatts inkább idegesítően magas énekével, mint frappáns munkájával hívja fel magára a figyelmet. Az ítészek végül a jóval közhelyesebb Lady Antebellumot jutalmazták.

Rock-kategóriában komoly zúzás helyett inkább a megfontolt alkotásoké a főszerep. A már említett – s az összes nála korábban létező előadó elől e kategóriában az arany gramofont elhappoló – Kings Of Leon mellett a hamarosan videojáték-hősként is ünnepelt Green Day, az angolok ütőkártyájának számító Coldplay, az ír veterán U2, valamint egy Steve Winwood-szerzeménnyel és magával a szerzővel színpadra lépett Eric Clapton zárják a 2010-es Grammy-válogatást.

Európai füllel hallgatva is meglepően izgalmas és változatos, ha nem is hibátlan a világ egyik legrangosabb díjkiosztójának idei összegzése.

Tracklista:
1. The Black Eyed Peas: I Gotta Feeling
2. Lady GaGa: Poker Face
3. Kings Of Leon: Use Somebody
4. Dave Matthews Band: You & Me
5. Taylor Swift: You Belong With Me
6. Colbie Caillat: Fallin’ For You
7. The Fray: You Found Me
8. P!nk: Sober
9. Kelly Clarkson: My Life Would Suck Without You
10. Katy Perry: Hot N Cold
11. Beyoncé: Halo
12. Adele: Hometown Glory
13. Zac Brown Band: Chicken Fried
14. Sugarland: It Happens
15. Lady Antebellum: I Run To You
16. Rascal Flatts: Here Comes Goodbye
17. Green Day: 21 Guns
18. Coldplay: Life In Technicolor II
19. U2: I’ll Go Crazy If I Don’t Go Crazy Tonight
20. Eric Clapton+Steve Winwood: Can’t Find My Way Home

Balajti Péter

2010. 03. 15.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2010. 03. 15. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Válogatás: Grammy Nominees 2010 (EMI) cikk képei
Válogatás - Válogatás: Grammy Nominees 2010 (EMI)