Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Ákos: Szindbád dala /DualDisc Maxi/ (FalconMedia)

Ákos - Ákos: Szindbád dala /DualDisc Maxi/ (FalconMedia)

Négy év után új sorlemezzel rukkol elő Ákos, melynek felvezető dalához – szintén négy év után – nem koncertklipet kapnak a rajongók. A kétoldalas hordozón nemcsak a dal és a hozzá készült videó, de remixek, többféle hangnorma és 8 részes videónapló is helyet kapott.

Hivatalos videóklip

Formabontó, jobb oldalán enyhén ívelt, speciális tokba került Ákos legújabb, kétoldalas korongja. A DualDisc érdekessége, hogy egyik oldala CD, másik oldala DVD-tartalommal bír. Igaz, hogy a lemezt nem díszíti fénykép, de ha abból indulunk ki, hogy egy kép többet mond ezer szónál, akkor mire lehet képes egy mozgókép! Ráadásul itt nem csak egy mozgóképről van szó, de haladjunk sorba!

A bő negyedórás audio-oldal a rockos hangvételű új szerzeménnyel indít, mely azonnal a MAHASZ Top 20-as Kislemez-listájának élén nyitott. Bár a Szindbád dala című felvétel sajátos szerkezetének köszönhetően csak a szerzemény felénél csendül fel először a refrén, érdemes kivárni a mű legdallamosabb részét. A nótához három remix is készült.

A New Wave-es ütemmel, billentyűs-felvezetéssel kísért Delta Mix az újraértelmezések egyik legjobbja, Szakos Krisztián remek munkát végzett.
Jóval kísérletezőbb Hajcsák Miklós megoldása, mely a Nyolcvanas Mix fedőnevet viseli: elektronika, hang- és gitártorzítás, ám feszes tempó jellemzi e produkciót. Ha 2010-ben létezne a Bonanza Banzai, nem elképzelhetetlen, hogy így szólna!
Kalandfilmes zenei aláfestést idéz meg Lepés Gábor Dilimozi Remixe, kár, hogy ennek a rockos énektémával és elektronikus támogatással vegyített szokatlan ütköztetése pont a refrénnél borul. Pedig kifejezetten ígéretesen indul a négy felvétel leghosszabbja.

A korong DVD oldala azonnal valós 16:9-es főmenüvel indít, s ez a képarány érvényes az almenükre, a Kecskeméti Katona József Színházban profin elkészített klipre és a további 8 kisfilmre is. A CD oldalon sorakozó négy felvétel itt is megtalálható, a sztereó mellett Dolby Digital 5.1-es és DTS 5.1-es térhatású keverésben. Utóbbiak egészen különleges hangélménnyel ajándékozzák meg a kevésbé vájtfülű rajongókat is. Ráadásul ugyanezen hangnormák kíséretében tekinthető meg a Szindbád dala videóklip is, mely tűélés képével, pazar színeivel és megkapó beállításaival maximálisan kiaknázta a helyszínül szolgáló Kecskeméti Katona József Színház adottságait az aranyozott, faragott páholydíszektől a vörös bársonykárpiton át a puritán forgószínpadig. Az ellentétek azonban itt még nem érnek véget: Ákos a világot jelentő deszkákon gitáros-énekesként tündököl, míg a páholyban bajusszal és korabeli viseletben Szindbádként foglal helyet. Krúdy regényalakja mellett annak fontos hölgypartnerei – a delnő, a prosti, a vamp, a szobalány és az apáca – villannak fel Brózik Klári és Sári Évi alakításában, akik a dal után egy-két személyes gondolattal jellemzik a kalandort.

A korong leghosszabb és legérdekesebb extrája Ákos videónaplójának első 8 fejezete. A bő félórás összeállítás során bepillantást nyerhetünk a hangszerelésbe, a dalok készítésébe, a dob- és énekfelvételekbe, no és a Szindbád dala videóklip készítési munkálataiba. Kiderül, hogy egyik sem olyan egyszerű, könnyed és gyors folyamat, ahogy azt egy kívülálló képzelné. Akadnak üresjáratok is, mint az erősítő-érkezés és Ákos megjelenése, valamint előadás-részlete a Magyar Tudományos Akadémián, de az is látható, Ákos mekkora hóhányó.

Tartalmas és igényes kiadvány, melynek egyórás anyaga meglepően gazdag, annak tükrében, hogy mindössze egyetlen dal maxijáról van szó. A remixek változatosak, jó és kevésbé ütős egyaránt található köztük, a klip tűéles és látványos, a térhatású keverések hatásosak, a werkvillanások többsége pedig kifejezetten érdekes, bennfentes hangulatú. A dal szövege viszont legalább a borító belsejében elférhetett volna. Öt alá.

CD-oldal:
Szindbád dala (Albumverzió)
Szindbád dala (Delta Mix)
Szindbád dala (Nyolcvanas Mix)
Szindbád dala (Dilimozi Remix)

DVD-oldal:
Szindbád dala – Videóklip (sztereó, Dolby Digital 5.1, DTS 5.1)
+
Szindbád dala – Albumverzió (sztereó, Dolby Digital 5.1, DTS 5.1)
Szindbád dala – Delta Mix (sztereó, Dolby Digital 5.1, DTS 5.1)
Szindbád dala – Nyolcvanas Mix (sztereó, Dolby Digital 5.1, DTS 5.1)
Szindbád dala – Dilimozi Remix (sztereó, Dolby Digital 5.1, DTS 5.1)
+
Ákos Videónapló 2010 (sztereó)
1. Kedves Naplóm!
2. A selyem és a méz
3. Marshall, hólapát
4. Szindbád az Akadémián
5. Külföldi szó: Attitüd
6. Nóbel-díj, Hős Anya- és Hős Város-érdemrend
7. Polgári rock
8. Marcell-hullám, Jávor bajusz: forog!

Balajti Péter

2010. 04. 17.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2010. 04. 17. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
kt 2010. 04. 17. 16:26
Vagyis mi a dal tartalma? Mondanivalója? Mit üzen nekünk?
Vendég 2010. 04. 17. 21:51
Azt, hogy olvass. Olvass Krúdyt. Ne az üzenetet hajkurászd. Valami ilyesmi, okoska.
kt 2010. 04. 18. 19:48
Én olvasok. Krúdyt is. Bár Sienkiewicz a kedvencem. És azon kivételhez tartozom, aki keresi a mondanivalót, bár tudom, ez ma nem szokás. Már nem is csodálkozom azon, hogy támadás-fikázás helyett, miért nem lehet a témában elgondolkozni,és esetleg érdemben reagálni.
Vendég 2010. 05. 25. 10:46
Most komolyan! Ha már néhány lemezzel ezelőtt a kedveltségi mutatód csökkenéséről írtál korábbi Ákos 40 kapcsán íródott posztodban, akkor minek hallgatod?! Minek írsz róla, ha már kevésbé kedveled...?! Nem értem, de hajrá!

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

Ákos: Szindbád dala /DualDisc Maxi/ (FalconMedia) cikk képei
Ákos - Ákos: Szindbád dala /DualDisc Maxi/ (FalconMedia)