Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Andrew Lloyd Webber: Love Never Dies /2CD/ (Universal)

Andrew Lloyd Webber - Andrew Lloyd Webber: Love Never Dies /2CD/ (Universal)

A lovaggá ütött zeneszerző, Andrew Lloyd Webber mintegy negyed századdal minden idők egyik legsikeresebb musicalje után elkészítette annak folytatását. Az Operaház Fantomja kulcsfigurái mind visszatérnek, sőt, zene tekintetében is találunk, ha nem is erőteljes, de finom utalásokat a nagy elődre.

Szakmai pályafutása egyik legizgalmasabb és talán legrizikósabb produkciójával rukkolt elő Andrew Lloyd Webber zeneszerző, aki minden idők legtöbbet játszott musicalének folytatását komponálta meg. Felül lehet-e múlni egy ekkora sikert vagy egyáltalán megközelíthető-e Az Operaház Fantomja világszinten elért eredménye? Az összehasonlítgatások elkerülhetetlenek, a rajongói elvárások hihetetlenül magasak. Csoda, hogy első hallásra elmarad a csoda?

Ahhoz ugyanis, hogy helyén tudjunk kezelni egy ilyen kaliberű zeneművet – akárcsak egy operánál – fontos tudni, miről is szól. A történet egy évtizeddel Az Operaház Fantomja után játszódik: Christine ünnepelt operaénekesnő, párja Raul azonban lecsúszott, iszákos szerencsejátékosként rontja a családi fotót, mely szerelmük gyümölcsével, Gustave-val teljes. A háromtagú família egy meghívásra érkezik Amerikába: egy különös tengerparti élménypark ismeretlen tulajdonosa hívja meg az ünnepelt dívát, fellépésével emelje a látványosság megnyitójának fényét. Az invitáló azonban nem más, mint maga a Fantom, akinek halhatatlan szerelme új erőre kap Christine megjelenésével, s egycsapásra elfeledteti vele egykori megmentője, Madame Giry és lánya áldozatos munkáját és segítőkész szolgálatát. A két egykori rivális, Raul és a Fantom ismét ugyanazért a lányért küzdenek, ám a történet igazi fordulatát nem a díva döntése hozza, hanem az azt követő duplacsavar, mely halált és egy múltbéli titok leleplezését hozza magával.

Mindezek ismeretében új értelmet nyer a Heaven By The Sea című hamiskás vurstli-muzsika, mely tökéletesen illik a Phantasma nevű szórakozóhely misztikus, vándorcirkuszt és vidámparkot vegyítő képéhez. Akárcsak a Bathing Beauty című ragtime-középszerűség, melyet Meg Giry énekel: e tétel tökéletesen példázza, miért felejti el előadóját szinte azonnal a Fantom, amint meglátja és meghallja Christine-t…

A bő kétórás, 32 tételes musical természetesen kulcsdalokból és vissza-visszatérő melódiákban egyaránt gazdag. Bár a produkciót a Fantom szólótételével, a ’Til I Hear You Singgel népszerűsítették, ami egyfajta variációja Az Operaház Fantomja című darabból ismert All I Ask Of You-nak, ennél is érdekesebb a magával ragadó címadó tétel. Ez ugyanis a Kell egy csapat című, szintén Webber-műben Our Kind Of Love címmel már elhangzott, természetesen más szöveggel. Szintén a musical csúcspontjai közé tartozik a Fantom és Christine kettőse, a Beneath A Moonless Sky, és az azt követő Once Upon Another Time, a szinte tapintható feszültséggel teli, kétszer is felcsendülő Devil Take The Hindmost és a Christine, valamint Gustave közös dala, a Look With Your Heart.

A szereposztásra szintén nem lehet panasz: A Fantomot az a Ramin Karimloo kelti életre, aki nemrég még Az Operaház Fantomja címszerelőjét formálta meg a West Enden. A Christine-t életre keltő Sierra Boggess sem most kezdett el ismerkedni a figurával, hiszen a zajos sikerű első rész Las Vegas-i előadássorozatban is ő alakította a bájos operaénekesnőt. A Raoul szerepében a Royal Shakespeare Company-t erősítő Joseph Millson brillírozik, de említést érdemel a Gustave-ként parádézó Charlie Manton is.

Az érzelmek igen széles skáláján mozgó, az elmélyült hallgatót magával ragadni képes remekműről majd az idő dönti el, mennyire tud a híres előd nyomába érni, ám minél többször hallgatja meg a kétlemezes művet az ember, annál inkább a hatása alá kerül, így különösen érvényes rá a ne ítéljünk elsőre felszólítás. E sorok írójánál az első benyomások eredményét a tartalom megismerésével közös felfedezés élménye 2-3 osztályzattal emelte magasabbra.

Bravó Sir Webber!

Tracklista:
1. CD
1. Prologue
2. The Coney Island Waltz
3. „That’s The Place That You Ruined, You Fool!”
4. Heaven By The Sea
5. Only For Him/Only For You
6. The Area
7. ’Til I Hear You Song
8. Giry Confronts The Phantom/’Til I Hear You Song (Reprise)
9. Christine Disembarks
10. Arrival Of The Trio – „Are You Ready To Begin?”
11. „What A Dreadful Town!…”
12. Look With You Heart
13. Beneath A Moonless Sky
14. Once Upon Another Time
15. „Mother Please, I’m Scared!”
16. Dear Old Friend
17. Beautiful
18. The Beauty Underneath
19. The Phantom Confronts Christine

2 CD
1. Entr’acte
2. Why Does She Love Me?
3. Devil Take The Hindmost
4. Heaven By The Sea (Reprise)
5. „Ladies… Gents!” / The Coney Island Waltz (Reprise)
6. Bathing Beauty
7. „Mother, Did You Watch?”
8. Before The Performance
9. Devil Take The Hindmost (Quartet)
10. Love Never Dies
11. „Ah Christine”
12. „Gustave, Gustave!…”
13. „Please Miss Giry, I Want To Go Back…”

Balajti Péter

2010. 04. 26.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2010. 04. 26. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Andrew Lloyd Webber: Love Never Dies /2CD/ (Universal) cikk képei
Andrew Lloyd Webber - Andrew Lloyd Webber: Love Never Dies /2CD/ (Universal)