Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Válogatás: Beugró – 2008 tavasz /3DVD/ (Universal)

Válogatás - Válogatás: Beugró – 2008 tavasz /3DVD/ (Universal)

Az improvizációs sorozat megszállottjai örültek ugyan a tavaly ősszel megjelent évadnak, ugyanakkor aggódtak is: ha a második etappal kezdik a széria DVD-kiadását, lehet, hogy sosem lesz teljes a gyűjteményük? Félelmük alaptalannak bizonyult, alig fél évvel később kiadásra került az első csokor, rögtönzött kozák kórussal, rock’n’roll-zenekarral és népzenei együttessel.

Pokorny Lia, Kálloy Molnár Péter, Rudolf Péter, Szabó Győző és az elengedhetetlen játékmester, Novák Péter igazi sikersorozattal büszkélkedhetnek, hiszen a tévécsatornáról tévécsatornára vándorló Beugrót hűségesen követik a spontán humort és színházat kedvelő nézők. Igaz, ahhoz, hogy a sajátos társulat összeálljon és összekovácsolódjon, számos adásnak le kellett mennie és jó néhány játéktípusnak ki kellett forrnia magát.

Az első évad Beugró 2008 tavasz címmel a kezdeteket idézi fel. Találkozhatunk olyan játékokkal, amik csak ebben az etapban kaptak helyet, láthatjuk, miként zajlottak kezdetben a mai napig is meghatározó Zsebszöveg és a Kétlövetű típusú játékok, s azt is, hogyan formálódott a Záróakkord, a produkció zenés bravúrja. Itt első körben egy adott témáról kellett énekelnie a színészeknek, úgy, hogy egymás után mindenki csak egy szót önthetett dalba. Majd jött a csavar, amikor a négyes szólistát választott, a többiek kísérőzenekart alakítottak, s nem csak a dal tartalmát kapták meg fixen Novák Péter játékmestertől, de a zenei műfajt is. Így született magyar nóta az ellenőr által megbüntetett utasról, illetve így kapott kozák kórus-kíséretet egy nőnapi fellépést felelevenítő történet, hogy a rock’n’rollba oltott áramszünetről már ne is beszéljünk!

Szintén zenei kuriózumról beszélhetünk a Kezdjük újra esetében, amikor egy párizsi-vásárlást zavarnak le a színészek operett és opera formájában egyaránt – szédületesen vicces áriázások és hanghajlítások közepette. Sőt, a kimaradt jelenetek között találunk egy, a hivatalos adásokban sem látható játékot: a Tárgyesetben a játékmester különféle eszközöket ad a szereplőknek, akiknek – úgy, mint a Zsebszöveg esetében az oda nem illő mondatokat – itt a történethez egyáltalán nem passzoló kellékeket kell beépíteniük a sztoriba. (Furcsa, hogy ennek nem lett folytatása, de legalább két attrakció korongra került.)

Az első évad 13 része több vicces, muzsikust parodizáló jelenettel bír, van, amikor Kálloy Molnár Péter és Rudolf Péter buzukit pengetnek, máskor Szabó Győző orgonázik.

Már az első évadban is üdítően hat, amikor vendégművész csatlakozik az eredeti felálláshoz: Kálloy Molnár Pétert egy adásban Gesztesi Károly helyettesíti, aki rutinjával hamar beilleszkedik a többiek közé, ám Oroszlán Szonja beugrása Szabó Győző helyére, több mint kellemes meglepetés. A színésznő hibátlanul hozza az egyik legnehezebbnek tűnő játékot, a Váltólázat, amiben szinte percről-percre más hangulatban kell folytatni a rögtönzött szerepet, de bravúros a Narrációban is, amikor szereplőtársa tetteit kell meghatároznia úgy, hogy ő jöjjön ki győztesen az adott helyzetből.

A 3 DVD-n helyet kapó első évad harmincperces epizódjai mellé két további ráadást is pakoltak a szerkesztők. Az egyik egy bő félórás, kimaradt jelenetekből összegyúrt csokor (igaz, a 13. rész szintén a vágószoba padlóján maradt szösszenetekből állt össze, de aggodalomra semmi ok, nincs átfedés!). A másik csemege, a hagyományos 4:3-as tévé-képarányú felvételekkel ellentétben valós szélesvásznú képpel büszkélkedő, közel félórás werkfilm. Ennek segítségével bekukkanthatunk a kulisszák mögé, a színészek mesélnek a kollégáikról és megleshetjük a színpadra lépés előtti szertartást is. Kiderül, mivel ugratják rendszeresen Pokorny Liát a többiek, ki atyáskodik a többiek felett és megtudhatjuk, melyik színész személyisége hasonlít leginkább a műsorvezetőéhez. Kálloy Molnűr Péter pedig nem csak mesél, de zenél is: a Pesti álom című lemezéről énekli Az utolsó című szerzeményt, mely tökéletes aláfestése a werkfilm záró képsorainak.

Tracklista
1. DVD
1–5. rész

2. DVD
6–10. rész

3. DVD
11–13. rész
+
Kimaradt jelenetek – adásba nem kerültek
+
Werkfilm

Balajti Péter

2010. 04. 30.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2010. 04. 30. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Válogatás: Beugró – 2008 tavasz /3DVD/ (Universal) cikk képei
Válogatás - Válogatás: Beugró – 2008 tavasz /3DVD/ (Universal)