Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Celine Dion: Taking Chances World Tour – The Concert /DVD+CD/ (Sony Music)

Celine Dion - Celine Dion: Taking Chances World Tour – The Concert /DVD+CD/ (Sony Music)

Az egyik legrosszabbul fogyó angol nyelvű sorlemezéhez kapcsolta világturnéját Celine Dion, melyre több mint 3 millióan voltak kíváncsiak. Az énekesnő joggal lehet büszke a produkciójára, melynek varázsát közel sem adja vissza új kiadványa borítója. Persze jobb, mintha fordítva lenne.

A kanadai díva évekig szórakoztatta teátrális elemeket sem nélkülöző műsorával a Las Vegas-i Caesars Palace vendégeit, ennek ellenére – alig két hónap szünet után – Taking Chances című albuma több dalára építve 12 hónapos világkörüli turnéra indult. Bár az alapul szolgáló korong 3,5 millió példányban talált gazdára, ez a szám eltörpül a világsztár 31, illetve 32 milliós eladási számokkal büszkélkedő Let’s Talk About Love, illetve Falling Into You című korongjai mellett.

A világjáró zenei megashow dollárban és nézőkben is milliókat vonzott, s a show DVD/CD kombón megy tovább. Mivel Celine Dion külön repertoárral érkezett a francia és az angol nyelvterületű országokba, ezért nem meglepő, hogy kétféle pakkal rukkolt elő: az egyik anyagát Montrealban, a másikat Bostonban rögzítették. Utóbbit teszteltük.

Az érdektelen, retró-hangulatú borítójú, kihajtható papírtasakból a DVD-t és a CD-t sem könnyű kihalászni, ráadásul csak a belső kísérőfüzetből derül ki, melyek azok a dalok, amik a teljes műsorból a hanghordozóra is rákerültek. (Hiányzik az I’m Alive, a Fade Away, a Pour que tu m’aimes encore, és a We Will Rock You/The Show Must Go On.)

Az apró bosszúságokat azonban a valós szélesvásznú, sztereó és Dolby Digital 5.1-es keverésű hanggal tálalt show szinte azonnal elfeledteti. Igaz, a négy és félperces felvezetés kicsit hosszúnak tűnik és nem túl szerencsés a nyitó közönségképet és a videókivetítő látványát váltogatni – jobb lett volna a számos fellépési helyszínből összepakolt montázzsal kiegészült videóshow-val startolni, majd váltani a bostoni TD Gardenbe, ám mindez onnantól nem számít, hogy felpörög az I Drove All Night!

Az egykori Cyndi Lauper-sláger dögös változata tökéletesen passzol Celine Dionhoz, aki a koncertterem közepén, egy dupla kifutóval feldobott, első látásra négyzet alakú színpad közepéről emelkedik a nagyérdemű elé. A rafinált technika segítségével színében, mintájában és formájában is folyton változó színpad, valamint a fentről többször is leereszkedő, négyoldalas videókivetítő gondoskodik arról, hogy a látvány egy pillanatig se legyen unalmas, még a lírai dalok alatt sem. Igaz, ehhez nagyban hozzájárul az énekesnő kisugárzása, melyet az ügyes operatőri munka igen hatásosan hoz közel a nézőhöz.

A turnénak is címet adó, 16 tételes Taking Chances-ről 6 felvétel csendül fel a százperces programban, mely több pontján is a Las Vegas-i est dalösszeállítására támaszkodik. (Egy az egyben megkapjuk az It’s All Coming Back To Me Now/Because You Loved Me/To Love You More című dalokból álló egyveleget, s a műsort záró három tétel is ugyanaz.)

Az énekesnő pályafutásának valódi mérföldkövei szólalnak meg a közönség legnagyobb örömére: a The Power Of Love-tól kezdve az All By Myselfen át a My Heart Will Go On-ig, sőt, egyetlen francia nyelvű dalként a Pour que tu m’aimes encore is ovációra készteti a nagyérdeműt. Az új dalok közül az Eye On Me izgalmas flamencós felvezetést és látványos palástos-táncbetétet kapott, a Shadow Of Love nem igazán működik, a tempós, tucatsláger-kategóriájú Fade Away-nél a Show Must Go On dallamszőnyegére kapja fel a fejét az ember, az Alone-ra viszont nem lehet panasz. Az egykori 4 Non Blondes-ból ismert Linda Perry jegyezte My Love pedig attól különleges, hogy az énekesnőt és a közönségét is érzelmi próbára teszi – nem csoda, hogy a dívának kétszer kell elkezdenie a dalt…

Míg Las Vegas-ban Frank Sinatrával énekelt virtuális duettet Celine Dion, ezúttal Andrea Bocellivel dalol közösen úgy, hogy az olasz operaénekes hangja és képe felvételről érkezik. Az énekesnő védjegyének számító lírai és popdalok mellé rock- és soul-kísérletet is kapunk. Előbbiben két Queen-klasszikus, utóbbiban pedig James Brown-örökzöldek, valamint a díva vokalistái kaptak helyet – a soul-egyveleg felét ugyanis háttérénekesei viszik. A finálé előtt még becsúszik Ike & Tina Turner szintén e műfajba sorolható örökzöldje, a River Deep, Mountain High, ám a záródal Celine vitathatatlanul legnagyobb slágere, a Titanic című James Cameron-mozi betétdala, a My Heart Will Go On.

Pazar produkciót kapunk, melyben az énekesnő komplikált tánc és show-elemek helyett énekel és pózol, a dinamikus látványt mozgó és változó színpadára, kivetítőkre, valamint táncosaira bízza. Igaza van, és jogos sikere.

A technikai korlátok miatt a műsor 2/3-át prezentáló CD szintén kiválóan szól, igaz, az egyvelegeket kár volt egyesével betrackkelni, s fura, hogy a River Deep, Mountain High végén felcsendülnek a 19. tételhez tartozó My Heart Will Go On első dallamai. Mindezek felett azonban könnyen szemet lehet hunyni, különösen annak tudatában, hogy az énekesnő első alkalommal mellékelt CD-t koncert-DVD-hez.

Nem csak rajongóknak ajánlott Celine Dion legújabb koncertcsomagja, mely a művésznő sorlemezeiről való kulcsnóták mellett számos műfaj-gyakorlattal és feldolgozással ajándékozza meg nézőit, hallgatóit. Sem a látványra, sem a zenei produkcióra nem lehet panasz, a 40 éves díva valóban elkápráztatja közönségét.

Tracklista
DVD
1. I Drove All Night
2. The Power Of Love
3. Taking Chances
4. It’s All Coming Back To Me Now/Because You Loved Me/To Love You More
5. Eyes On Me
6. All By Myself
7. I’m Alive
8. Shadow Of Love
9. Fade Away
10. Alone
11. My Love
12. The Prayer (virtuális duett Andrea Bocellivel)
13. Pour que tu m’aimes encore
14. We Will Rock You/The Show Must Go On
15. Sex Machine/Soul Man/Lady Marmalade/Sir Duke/Respect/I Got The Feelin’/I Got You (I Feel Good)/It’s A Man’s Man’s Man’s World
16. Love Can Move Mountains
17. River Deep, Mountain High
18. My Heart Will Go On

CD
1. Opening
2. I Drove All Night
3. The Power Of Love
4. Taking Chances
5. It’s All Coming Back To Me Now
6. Because You Loved Me
7. To Love You More
8. New Mego’s Flamenco
9. Eyes On Me
10. All By Myself
11. Shadow Of Love
12. Alone
13. My Love
14. The Prayer (virtuális duett Andrea Bocellivel)
15. Sex Machine/Soul Man/Lady Marmalade/Sir Duke/Respect/I Got The Feelin’/I Got You (I Feel Good)
16. It’s A Man’s Man’s Man’s World
17. Love Can Move Mountains
18. River Deep, Mountain High
19. My Heart Will Go On

Balajti Péter

2010. 05. 15.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2010. 05. 15. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
VENDÉG 2013. 02. 04. 8:37
NAGYON SZÉP, TETSZIK, GYÖNYÖRŰ...!

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Celine Dion: Taking Chances World Tour – The Concert /DVD+CD/ (Sony Music) cikk képei
Celine Dion - Celine Dion: Taking Chances World Tour – The Concert /DVD+CD/ (Sony Music)