Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Bon-Bon: Mindig úton (Universal)

Bon Bon - Bon-Bon: Mindig úton (Universal)

Szolnoki Péter és Török Tamás '95-ben alapította a duót, melynek slágergyanúsan jellegzetes zenei világa a 2010-es nagylemezen is tetten érhető, ám helyet kapott még egy-két meglepően új utakra tévedt, figyelemreméltó felvétel. Sőt, a tavalyi Bakkerman című Szőke András-film sokak által joggal várt címadó dala is része a korongnak.

Nem véletlen, hogy a 15. jubileumra 15 új szerzeménnyel készültek a fiúk, ráadásul 2010. szeptember 4-én egy szabadtéri koncerttel mondanak köszönetet rajongóiknak. Bár a páratlan párosra évekig jellemző csipkelődő, egy-egy divatos témának stílusosan görbe tükröt tartó nótákat sajnos leépítették, az elengedhetetlen parti-nóta, nagy ívű líra és lassan kötelező, film-betétdal mellé új, izgalmas zenei kalandozások is járnak a fiúk által kialakított zenei keretek közé illő nóták kíséretében.

A felütés hamisítatlan Bon-Bon-bulizene, melyből találni ugyan jobbat is az elmúlt 15 év diszkográfiájában, de nincs ok szégyenkezni az Ez legyen a mi napunk! című darab miatt: ha nem is elsőre, de többszöri meghallgatás után kijelenthető, hogy működik az új sláger. Egészen új hangzású viszont a Bújj hozzám, mely egy valahol-valakitől-már-hallottuk-típusú felvétel, ami cseppet sem illik a korábbi korongokról megismert zenei bonbonok közé, de jól áll a formációnak a gitáralapot finom elektronikával megdobott, a fődallamot tökéletesen követő refréndallamú felvétel.
A Most lett elég! funkos verzéihez azonban nem passzol a könnyed és feszes átvezetés, illetve refrén, s bár a szöveg megidézi a Szabad a gazda(g) című örökbecsűt, zene tekintetében nem találni komolyabb rokonságot. Ezzel szemben a Valaki mást vártál című szerzeményben feltűnik a Kútfejek dallamvilága, kár, hogy a felvétel refrénje egyáltalán nem működik.
Punk-tempót diktál a frappáns és első hallásra is fülbemászó Fej, vagy írás, míg A szív útjai a jól eltalált lírai dalok sorát gyarapítja. Középszerű a Ki ez a nő, ellenben a kevésbé beszédes című Dú, dú, dú dúdolható darab – telitalálatos refrénjének köszönhetően. A korong csúcspontja azonban egyértelműen a csellóval kísért Bárhol jársz – tökéletes dallama és gondolata az utóbbi idők egyik legszebb magyarországi alkotása, ráadásul ez is egy új hangzású darab a Bon-Bontól.
A Jó és rossz korrekt, az Altató negédes, az Otthon maradok és a címadó darab érdektelenek, viszont az Elviszlek Szolnoki Péter fuvolajátékának köszönhetően üde darab. A hülyeséget Szőke András eszement filmizéjének címadó dala, a Bakkerman képviseli, mely videóklip nélkül is garantáltan mosolyt fakaszt és táncra perdít.

Több ponton is újszerű és előre mutató a Mindig úton című album, bár az ilyen megoldásokból többet is elbírt volna a korong, mely ugyan nem okoz csalódást a Bon-Bon zenei világát ismerőknek és kedvelőknek, de ha legalább annyi bátorsággal álltak volna hozzá a fiúk, mint a Swing című nagylemezhez, akkor jelest kaptak volna a mostani négyes alá helyett.

Tracklista:
1. Ez legyen a mi napunk!
2. Bújj hozzám
3. Most lett elég!
4. Valaki mást vártál
5. Fej, vagy írás
6. A szív útjai
7. Ki ez a nő?
8. Dú, dú, dú
9. Jó és rossz
10. Altató
11. Elviszlek
12. Otthon maradok
13. Mindig úton
14. Bárhol jársz
15. Bakkerman

Balajti Péter

2010. 06. 29.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2010. 06. 29. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Bon-Bon: Mindig úton (Universal) cikk képei
Bon Bon - Bon-Bon: Mindig úton (Universal)