Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

U2: 360° At The Rose Bowl /DVD/ (Universal)

U2 - U2: 360° At The Rose Bowl /DVD/ (Universal)

Hatásos és nagyon is működőképes ízelítőt adnak a világnak az ír fiúk 2009 anyagilag legsikeresebb észak-amerikai turnéjából. A gigantikus díszlettel kiegészült, körbeülhető és körbeállható színpadon azokat is képesek elvarázsolni Bonóék, akik nincsenek oda a U2-ért.

Nem csalás, nem ámítás: a borítón látható döbbenetes méretű színpadkép bizony valódi, és a nem éppen törpeméretű Rose Bowl stadionhoz viszonyítva is kolosszális. Itt kelt életre a bő kétórás show, melynek gerincét az abban az évben napvilágot látott, Brian Eno produceri közreműködésével született No Line On The Horizon című nagylemez kulcsnótái adják, melyek közé korábbi listavezetőket és nagy kedvenceket sorakoztattak – kitűnő érzékkel.

Bizonyára sokakat untatnak a DVD behelyezése után hosszú percekig egymást követő felvezető-képsorok, kiadó-logók és egyéb kötelező jogi szövegek felvillanásai, ám a zenekar mindezt bölcsen a bő kétórás koncertanyag mögé pakolta, így azonnal indul a műsor. Igaz, az egylemezes kiadáson egyáltalán nincsenek extrák, így az első másodpercekben a DVD-távirányító audio gombjával érdemes kiválasztani a rendszerhez és a fülünkhöz leginkább passzolló hangsávot az LPCM sztereó, a Dolby Digital 5.1-es és DST 5.1-es hangcsatornák közül. Minderre bőven elég a felvezetésnek szánt kétperces animáció, melyben egy kis űrfigura beméri a pasadenai stadiont, majd indul a show. (Az asztronauta egyébként visszatér a 100. perc környékén, de újabb felbukkanása is csak azt erősíti, nélküle jobb volna a műsor.)

Olyan valós 16:9-es és jórészt agyonszűrőzött képet kapunk, amit Michael Bay és a Scott tesók is megirigyelnének, ám Tom Crueger rendező igazi erénye, hogy a komoly technikai felszereléssel – melynek 27 HD-kamera is részét képezte – döbbenetesen hatásos jeleneteket örökített meg. Tette ezt úgy, hogy a koncert szinte bármely részét állítsuk is meg, a kimerevített képen tökéletesen megkomponált pillanatot kapunk. Kamerái mindenütt ott voltak, nagyszerű montázsokat alkalmazott, de a vágásokkal is ügyesen bánt: erre példa, amikor az énekest háromszor egymás után is különböző, de hibátlan szögből láthatjuk. Sőt, még a légi felvételeket készítő helikopter előtt elsuhanó másik propelleres légi járgányt is sikerült beépítenie a koncertfilmbe, melynek egy-két pörgősebb dalához olyan képi trükkök készültek, hogy kiragadott koncertklipként is megállnák a helyüket a zenetévékben. A látványra tehát nem lehet panasz, igaz, a 360°-os színpadkép varázsa csak a turnén jelen lévők számára érzékelhető, a koncertfilmen mindez nem jön át, maximum az Until The End Of The World alatt a Bonóval, illetve Edge-dzsel látható két összekötő híd egymáshoz közeledésénél érzékelhető mindebből egy kevés, meg amikor Bono párszor körberohanja a szélső, kör alakú kifutót.

S hogy mit tud a show? Beethoven Örömódájára zúdul a Get On Your Boots című 2009-es ír listavezető. A bemelegítés után még egy friss nótát kapunk, s az előzőnél jóval dallamosabb Magnificent tökéletes felvezetése az olyan korábbi slágereknek, mint a ’91-es, többszörös listavezető Mysterious Ways, a Grammy díjkiosztón a 2000-es Év dalának és Év felvételének egyaránt megválasztott Beautiful Day vagy az egy évvel később szintén Arany Gramofonnal jutalmazott Stuck In A Moment You Can’t Get Out Of. Utóbbi ráadásul egy szál gitár kíséretében csendül fel. Szintén megkapó, ahogy az I Still Haven’t Found What I’m Looking For végén megszólal Ben. E. King Stand By Me című klasszikusa.

A továbbiakban kapunk még nagylemez-címadókat (No Line On The Horizon, The Unforgettable Fire) és korábbi turné névadókat (Elevation, Vertigo). Bonót ismerve nem meglepő, hogy jut hely az emberközpontú politikai állásfoglalásnak és üzenetnek is, melyhez megidézi a Nobel-békedíjas burmai politikust, Ang Szám Szu Csít, és szóhoz engedi Johannesburg érsekét, Desmond Tutut .

Bár a koncert első felében Bono hangja nem mindig találja a stúdiófelvételekről ismert énekdallamokat, a fellépés második részében brillírozik, legyen szó a One-ról, a Where The Street Have No Name-ről vagy a With Or Without You-ról. Utóbbi tökéletes záródarab lehetett volna, utána kissé sutának hat a hosszas felvezető szöveget kapott Moment Of Surrender, mely végül mégis megadja azt a keretet, ami illik a No Line On The Horizon című nagylemezhez köthető turnéhoz.

Lehet ugyan fanyalogni, hogy hol maradt a Pride (In The Name Of Love), a Fly, a Desire vagy a Sweetest Thing, de ez a koncert így is kerek. Pláne, hogy egy rakás zenei idézetet is kapunk. A fent említett Ben E. King klasszikus mellett felcsendül még – többek közt – a Vertigohoz hozzácsapott It’s Only Rock’N’Roll a Rolling Stone-tól, az I’ll Go Crazy If I Don’t Go Crazy Tonight kiegészül a Frankie Goes To Hollywood 2 Tribes című slágerével, míg a One végén helyet kap az Amazing Grace című egyházi ének.

DVD
Tracklista:
1. Get On Your Boots
2. Magnificent
3. Mysterious Ways
4. Beautiful Day
5. I Still Haven’t Found What I’m Looking For
6. Stuck In A Moment You Can’t Get Out Of
7. No Line On The Horizon
8. Elevation
9. In A Little While
10. Unknown Caller
11. Until The End Of The World
12. The Unforgettable Fire
13. City Of Blinding Lights
14. Vertigo
15. I’ll Go Crazy If I Don’t Go Crazy Tonight
16. Sunday Bloody Sunday
17. MLK
18. Walk On
19. One
20. Where The Streets Have No Name
21. Ultra Violet (Light My Way)
22. With Or Without You
23. Moment Of Surrender

Balajti Péter

2010. 06. 30.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2010. 06. 30. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

U2: 360° At The Rose Bowl /DVD/ (Universal) cikk képei
U2 - U2: 360° At The Rose Bowl /DVD/ (Universal)