Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Válogatás: Eurovision Song Contest 2010 /2CD/ (EMI)

Válogatás - Válogatás: Eurovision Song Contest 2010 /2CD/ (EMI)

Bár a hazai zenei rádiók mindig is mostohán bántak az Eurovíziós Dalfesztivál résztvevőivel, idén megtört a jég: a 2010-es megmérettetés győztese, a német Lena Satellite című dalát hetek óta pörgetik. Más kérdés, hogy a magyar induló nélküli verseny 39 középdöntőse közül többen is megérdemelnék az itthoni népszerűsítést.

Mire elég hárompercnyi zene? Sikert és kudarcot egyaránt hozhat az Eurovíziós Dalfesztivál megkötött játékideje az Európai Műsorszolgáltatók Uniójának tagországaiból kikerült indulóknak. 2010-ben, az 55. megmérettetésen ugyan Magyarország nem indult, a 39 vadonatúj szerzeményt összegyűjtő válogatás azonban ezúttal is számos figyelemre méltó felvétellel büszkélkedhet. Bár a nemzetközi trendek hatása többé-kevésbé felfedezhető, nem egy esetben az adott ország sajátos zenei jegyei, illetve ezek keveréke alkot izgalmas elegyet.
A két hanghordozón igazságosan, a résztvevő országokat ABC-sorrendbe állítva követik egymást a felvételek, melyekkel érdekes játék lehet, ha minden tétel elindítása előtt eljátszunk a gondolattal, vajon az adott nép milyen típusú, hangulatú dallal rukkolt elő, majd elindítva a dalt, kiderülhet, mennyire jól tippeltünk!

Akár így, akár más módon ismerkedünk a versenyművekkel, bőven találunk meglepetést. Az albán Juliana Pasha hallatán elégedetten bólogathatunk az ütemes ritmust telitalálatos refrénnel, valamint veszedelmes hegedűjáték-betéttel megbolondító produkcióra. Az örmény, fúvós népzenei betétnek ugyanúgy jutott hely Eva Rives lendületes gitár-pop dalában, mint három évvel ezelőtt Hayko lírai versenszámában. Az azerbajdzsáni Safura merészen idézi meg a 2007-es szerb győztes Molitva című dalát, ám zenés-szójátékos refrénje ügyes.

Mennydörgés és villámlás – szól a Bosznia–Hercegovina vidékéről származó versenyző dalának címe, nem meglepő, hogy kemény rock hangszereléssel tálalják a középszerű szerzeményt. A 2008-as flamand X-faktor második helyezettje egy teljesen korrekt, az egykor sikeres fiúcsapatok gitáros balladáinak stílusával indult, az anyanyelvén daloló bolgár Miro viszont túl sokat akart: lírát, hagyományos és modern diszkózenét vegyített – felemás sikerrel.

A 3+2 név ismerős lehet, de sem a belorusz bandának, sem himnikus dalának semmi köze az egykori, hazánkban igen népszerű mulatós formációhoz. Minden benne volt a svájci Michael von der Heide dalában, amitől első hallásra szimpatikus és dúdolható egy diszkópop szerzemény, valószínűleg az előadó kevésbé előnyös külsejének is szerepe volt abban, hogy a döntőbe sem jutott az Il pleut de l’or. Ciprus fiúcsapattal és boybandhez illő dallal indult, ám e kategóriában egyértelműen jobban szerepelt a belga Tom Dice.

A német Lena karakteres hangjához rafinált, minimalista hangszerelés társult, ám a fütyülhető és táncolható produkciót nem csak a zsűri, de a nemzetközi szavazók is a mezőny legjobbjának találták! A dán páros nem szégyellt a hetvenes években Eurovíziós Dalfesztivált nyert ABBA nyomdokaiba lépni, refrénjük erőteljesen idézi a svéd sikercsapat dallamvilágát. Az észt próbálkozást jobb gyorsan elfelejteni, akárcsak a spanyolok harmonikás keserédes utcazenéjét, de a népzenei gyökerekkel próbálkozó finnek produkciója sem túl emlékezetes.

A kongói születésű Jessy Matador francia színekben indult, dala hamisítatlan egynyári sláger, benne a tengerparti partik önfeledt örömével és egyszerűségével – fura, hogy a hazai zenei rádiók még nem fedezték fel maguknak!
Bár szó volt róla, hogy Sir Andrew Lloyd Webber írja az Egyesült Királyság versenydalát, végül ismét a Stock–Aitken–Waterman szerzőtrió kétharmada rázott ki a kisujjából egy azonnal feledhető diszkó-szösszenetet, mely gyenge megidézése a hajdani Kylie és Rick Astley slágereknek. A grúzok a veretes angol és amerikai lírai dalok legjobb hagyományait elevenítették fel, a görögök érdekesen vegyítették a tradicionális hangzást a modern ütemmel és groove-okkal. Érdekesség, hogy a Horvátországot képviselő Feminnem nem először indult a dalfesztiválon, öt évvel ezelőtt Bosznia–Hercegovinát képviselte a hölgytrió, mely most vonósokkal, elektronikával, zongorával fesztiválgyőzelemre hangszerelt lírai tétellel nevezett.

Az ír Niamh a Titanic betétdalából ismert fúvós hangszer megszólaltatásával dobta fel nagy ívű zenei témáját, míg az izraeli Harel komolyabb zenei hangvétellel próbálta meggyőzni a zsűrit, ám a kísérlet második felében alkalmazott kórus egy picit túllőtt a célon. Izland house-trükkökkel vegyítette hamisítatlan diszkódalát, melyet a termetes Hera Björk a francia refrén ellenére jórészt angolul énekelt. A litvánok a The Madness örökségéből merítettek, amit beatbox-szal dobtak fel, a lett Aisha a kelleténél is lassabb fokozatra vette az eredetileg vélhetően jóval gyorsabb fülbemászó dalát, ami viszont így talán még jobban működik a rekedtes hangú leányzó előadásában. Hegedű- és rézfúvós hangzással biztosították az idei nyár egyik potenciális diszkó-slágerét a Moldáviából való fiatalok, a Run Away szintén rádióbarát alkotás.

Rock és rap keveredik a macedónoknál, persze csak a finomabb fajtából, hiszen mégiscsak fesztiválról van szó. A máltai Thea Garrett dalát akár még Sarah Brightman is beveheti a repertoárjába, a hollandok vurstlidala pedig jól ellensúlyozza a sok nagy ívű versenygyőzelemre vágyakozó kompozíciót, utóbbiakhoz a norvégok és a portugálok is csatlakoztak. A románok Britney-vonalon mozgó produkciója annyira meggyőző refrénnel bír, hogy az eredményhirdetésnél megkapták a bronzérmet.

A lengyelek egy miniatűr táncprodukció zenei kíséretének beillő alkotással pályáztak, a szerbeknél pedig nem is annyira az előadó, mint a szerző neve érdekes: Goran Bregoviæ ismét egy hamisítatlan balkáni muzsikával örvendeztette meg a nagyérdeműt. Az oroszok az egykori nagy szovjet kórus darabjaira próbáltak építeni – angolul, haloványan. A svédek alulmúlták magukat, a szlovének alternatív mutatványa népzenével és rockkal meg többszólamú vokállal finoman szólva is merész, a szlovákok pedig mintha egy kicsit sokat hallgatták volna a Nox lemezeit…
Az ukránok P!nk-torkú versenyzője egy ütősebb dallal még jobb helyezést is elérhetett volna, bár a Top 10-be így is bekerült, a török fiúcsapat a megszokottnál is rockosabbra vett boyband-produkciója azonban csak a német Lenát nem utasította maga mögé a eredményhirdetésen.

Kétórányi hallgatnivaló 39 országból egy csokorban. Bár mintha a korábbiaknál is több, kifejezetten fesztiválgyőzelemre hangszerelt monumentális darab került volna a gyűjteménybe, a kínálat így is sokszínű és kellően változatos.

Tracklista:
1. CD
1. Albánia – Juliana Pasha: It’s All About You
2. Örményország – Eva Rives: Apricot Store
3. Azerbajdzsán – Safura: Drip Drop
4. Bosznia–Hercegovina – Vuka¹in Brajiæ: Thunder and Lightning
5. Belgium – Tom Dice: Me and My Guitar
6. Bulgária – Miroslav ’Miro’ Kostadinov: Angel Si Ti (You Are An Angel)
7. Belorusszia – 3+2: Butterflies
8. Svájc – Michael von der Heide: Il pleut de l’or
9. Ciprus – Jon Lilygreen and The Islanders: Life Looks Better In Spring
10. Németország – Lena: Satellite
11. Dánia – Chanée & n’evergreen: In A Moment Like This
12. Észtország – Malcolm Lincoln: Siren
13. Spanyolország – Daniel Diges: Algo Pequeñito (Something Tiny)
14. Finnország – Kuunkuiskaajat: Työlki
15. Franciaország – Jessy Matador: Allez Olla Olé
16. Egyesült Királyság – Josh Dubovie: That Sounds Good To Me
17. Grúzia – Sofia Nizharadze: Shine
18. Görögország – Giorgos Alkaios & Friends: Opa
19. Horvátország – Feminnem: Lako je Sve

2. CD
1. Írország – Niamh Kavanagh: It’s For You
2. Izrael – Harel Skaat: Milim
3. Izland – Hera Björk: Je Ne Sais Quoi
4. Litvánia – InCulto: Eastern European Funk
5. Lettország – Aisha: What For?
6. Moldávia – Sunstroke Project & Olia Tira: Run Away
7. Macedónia – Gjoko Taneski: Jas Ja Imam Silata
8. Málta – Thea Garrett: My Dream
9. Hollandia – Sieneke: Ik Ben Verliefd (Sha-la-lie)
10. Norvégia – Didrik Solli-Tangen: My Heart IS Yours
11. Lengyelország – Marcin Mroziñski: Legenda
12. Portugália – Filipa Azevedo: Há Dias Assim
13. Románia – Paula Seling & Ovi: Playing With Fire
14. Szerbia – Milan Stankoviæ: Ovo je Balkan (This Is The Balkans)
15. Oroszország – Peter Nalitch & Friends: Lost And Forgotten
16. Svédország – Anna Bergendahl: This Is My Life
17. Szlovénia – Ansambel ®lindra & Kalamari: Narodnozabavni Rock
18. Szlovákia – Kristina Pelakova: Horehronie
19. Törökország – maNga: We Could Be The Same
20. Ukrajna – Alyosha: Sweet People

Balajti Péter

2010. 07. 11.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2010. 07. 11. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
VENDÉG 2013. 02. 04. 8:36
SZUPER...!

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Válogatás: Eurovision Song Contest 2010 /2CD/ (EMI) cikk képei
Válogatás - Válogatás: Eurovision Song Contest 2010 /2CD/ (EMI)