Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Alma együttes–Bartos Erika: Balaton /CD+Mesekönyv/ (Universal)

Alma - Alma együttes–Bartos Erika: Balaton /CD+Mesekönyv/ (Universal)

Nem babonás a lurkók és családok körében méltán népszerű zenekar: a saját csemetéinek és családjának történeteiből mesekönyveket varázsoló szerző 13 verséből készítettek dalokat. A magyar tengert körbejáró szösszenetek mellé egy gyurmabábos illusztrációkban gazdag mesekönyv is jár.

Nekünk a Balaton a riviéra – szól a régi sláger, de a mai gyerkőcöknek nem nagyon szóltak dalok a magyar tengerről. Eddig. Most viszont csomagban érkezik a hiánypótlás: Bartos Erika egy komplett kis mesét írt, és hozzá gyurmafigurás illusztrációkat készített egy békáról, aki kalandos úton járja körbe hazánk legjellegzetesebb formájú tavát – ügyesen-játékosan tanítva meg a csöppségeknek a környék jellegzetes településeit. Bár a különféle állomásokról csak néhány sort kapunk, a legfontosabb helyeknek és emlékezetes eseményeknek külön verset szentelt a szerző, melyeket az Alma együttes zenésített meg, színesen.

A zenekar már a Bio című lemezén is izgalmas hangszerarzenált szólaltatott meg, ám a hangkeltő csodákból ezúttal még többet vetettek be. Az ethnós lemezindító Rege olyan nomád képet fest, amivel gyereklemezen nem nagyon találkozni, mégis garantáltan magával ragadja, és táncra, mozgásra ösztönzi a legifjabb befogadót is.
A címadó nóta első hallásra fütyülhető-dúdolható refrénű szerzemény, tipikus Alma-darab. A Badacsony mesélős-népzenei megoldása szokatlan ugyan az együttestől, és ki is lóg a sorból, de az Érik a szőlő… tökéletesen illik a helyi borvidék ábrázolásához. Tihanyhoz izgalmas lehetett volna egy kis gregorián, helyette népzenei-klezmer köntössel kell beérnie a hallgatóknak. Míg az elnyúló nyári zápor szinte esőillattal van jelen a Balatonfűzfő című tétel esetében – aminek tökéletes folytatása/lezárása a Szivárvány –, addig a kedves-lendületes Balatonfüred igazi koncert-kedvenc lehet.

A vízparti települések mellé vízparti élmények is járnak: a bringás túrázásnak country-dal állít emléket, a traktoros utazás „blues-bevonatot” kapott, a Zakatolót pedig a 2006-os Vonatozós után valószínűleg kisujjból kirázták a fiúk.

A Strandon című tételben szinte minden vicces fürdőzős ziccernek és gikszernek jutott hely, a Fagyival viszont önmaguktól nyúltak a fiúk, ez ugyanis a 2 részt is megért Fűszerbatyu zenei testvére.
Más értelemben mutat rokonságot a Naplemente című záródal a lemezindító Regével: mindkét darab régmúltat idéz, olyan tisztelettel, melyet az évszázadokkal ezelőtt élőket is elvarázsoló Balaton megérdemel.

Nagyon erős indítás után ügyes, fülbemászó és az együttes frontemberétől, Buda Gábortól elengedhetetlen vicces pillanatok mellé ezúttal becsúszott néhány, a fiúk által oly’ magasra tett mércéhez fel nem érő dal (Bicikli, Tihany, Fagyi), így nem jár maximum pontszám a produkciónak.

Tracklista:
1. Rege
2. Balaton
3. Badacsony
4. Bicikli
5. Tihany
6. Balatonfüred
7. Balatonfűzfő
8. Szivárvány
9. Strandon
10. Fagyi
11. Traktor
12. Zakatoló
13. Naplemente

Balajti Péter

2010. 07. 23.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2010. 07. 23. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
mama 2015. 07. 27. 9:16
Nagyon szép!

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Alma együttes–Bartos Erika: Balaton /CD+Mesekönyv/ (Universal) cikk képei
Alma - Alma együttes–Bartos Erika: Balaton /CD+Mesekönyv/ (Universal)