Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Nox: Best of 2002–2009 (Universal)

Nox - Nox: Best of 2002–2009 (Universal)

A népi-zenei, illetve a modern tánczene ötvözete már létezett a Nox előtt is, ám Szilvia bája és hiteles előadása, valamint Szabolcs szerzeményei mellett fontos szerepe volt Tamás táncművészetének is abban, hogy nem csak kérészéletű siker jellemezte a valóban ütős produkciót. A csúcson túl jelent meg e slágercsomag, mely egy ráadással megfejelve is hiányos.

Nyolc évet próbál összefoglalni a Nox válogatáslemeze, de a szimpla korong nem bír a feladattal. Hiába: a formáció 6 albuma, koncertlemeze, valamint karácsonyi EP-je arany és platinalemezek sorát hozta magával, no, meg egy ország szeretetét.

A trióként indult csapatból az Örökség című első lemezt követően kivált a korábban a Hip Hop Boyz-t erősítő Szűcsi, ám a taglétszám zsugorodása ellenére a Nox nem torpant meg, hanem még nagyobb lendületet vett! Az egy évvel későbbi Bűvölet túlszárnyalta a parádés bemutatkozást, a Százszor ölelj még című szerzeményt összesen több, mint egy évig játszották a rádiók, s a MAHASZ az Év Hazai Albumának választotta az anyagot! A formáció a gigantikus sikerre nem engedte rá új albumát, hanem köztes megoldásként egy hatdalos ünnepi korongot jelentetett meg 2004 karácsonyán – ami közel 30 ezer karácsonyfa alá került, így újabb platina státussal büszkélkedhettek Péter Szabó Szilviáék.

Mindezek után nem meglepő, hogy 2005-ben a Nox képviselhette Magyarországot az Eurovíziós Dalfesztiválon Kijevben, ahol a döntőbe jutottak a Forogj, világ című dallal. A formáció a komoly nemzetközi megmérettetés mellett a hazai rajongókról sem feledkezett meg: a Ragyogásra keresztelt albumhoz azonos című turnét terveztek, mely országszerte komoly szakmai és közönségsikert hozott. Ráadásul a szemnek és fülnek is öröm produkció felvétele DVD-re került, ami a MAHASZ Top 20-as DVD-listájának első helyén végzett. Ugyanebben az évben a Legjobb együttesnek járó VIVA Comet díjat is megkapták.

Innen nincs tovább – gondolhatták rajongók és ellenlábasok egyaránt, ám mindkét csoport tévedett: az Örömvölgy szintén tarolt, amiért újabb dupla platina-elismerés kerülhetett a részvevők dicsőségfalára, amit a – saját sikerek sorát külföldi feldolgozásokkal színesítő, beszédes című – Csendes koncertalbum követett.

Bár a 2008-as Időntúl futurista borítójával és hangzásával kissé eltávolodott a korábban megszokottól, s a rádiók sem szavaztak bizalmat a korong dalainak, a rajongók kitartottak a Nox mellett, mely újabb platinalemezzel gazdagodott. Létszám tekintetében viszont újabb csökkenés történt: Nagy Tamás a munka és a család közül az utóbbit választva búcsút intet Szilviának, aki a 2009-es Most! című, az elektronikát háttérbe szorító, a népzenei gyökereket kidomborító, a diszkográfia legsikertelenebb albuma után Ausztráliába utazott – tanulni. Kétségtelenül szerencsésebb lett volna a csúcson abbahagyni, s a fiaskónak számító tavalyi nagylemez helyett egy Best of-fal előrukkolni.

Más kérdés, hogy a most megjelent válogatás nem csak időzítés tekintetében tökéletlen, de tartalmilag sincs azon a szinten, ami a Nox sikersorozatához méltó volna. S ezt már a négyoldalas, dalszövegek és fényképek nélküli borító is sugallja…

Félreértés ne essék: a bő 70 perces összeállítás időrendbe szedve kínál 17+1 szerzeményt, s az összes, egykor agyonjátszott dal közül nem hiányzik a Forogj világ, a Százszor ölelj még, a Csak játssz, az Ébredj fel!, a Szeretem és a Túl a varázshegyen sem. Viszont a 2002-es Hej, Dunáról és a 2009-es, az albumváltozat helyett a rádióknak szánt verzióban megszólaló Mások voltunk közötti időszakból olyan meghatározó darabokat nem találni, mint a Találj rám!, az Eskü, a Ragyogás, a Hazudtál… vagy a klippel is megtámogatott Árny és fény.
Apropó videók: a rajongók bizonyára örömmel fogadtak volna a tokban egy DVD-t is, mely a formáció összes klipjét tartalmazza, mondjuk néhány mp3-as remix, kiadatlan koncertfelvétel, illetve néhány Nox-sláger angol nyelvű verziójával kiegészülve. Esetleg utóbbiak – a fent felsorolt hiányokkal – megtölthettek volna még egy CD-t. Ilyen tartalomra bizonyára azok a rajongók is beneveztek volna, akiknek amúgy a teljes Nox-diszkográfia a polcán figyel.

Majdnem teljes összeállítás, ám a Nox által korábban felállított szintet figyelembe véve csak négyes fölét érdemel ez a csomag.

Tracklista:
1. Hej, Dunáról
2. Csillagok, csillagok…
3. Százszor ölelj…
4. Tűztánc
5. Ébredj fel!
6. Forogj világ
7. Csak játssz!
8. Túl a varázshegyen
9. Hol volt, hol nem
10. Szeretem
11. Nem lesz több tánc
12. Egy minden
13. Hiszed-e még?
14. Legyen
15. Még 1 perc
16. Ördögdal
17. Szomorú szívem
+
18. Mások voltunk

Balajti Péter

2010. 07. 27.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2010. 07. 27. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
Vendég 2011. 02. 24. 0:25
buena musica
VENDÉG 2013. 09. 10. 16:12
IMÁDOM

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Nox: Best of 2002–2009 (Universal) cikk képei
Nox - Nox: Best of 2002–2009 (Universal)