Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Rapülők: Rapeta/Riszájkling /2CD/ (Sony Music)

Rapülők - Rapülők: Rapeta/Riszájkling /2CD/ (Sony Music)

Vicces képzavar: a mindössze egyetlen album erejéig létrejött együttes utolsó két nagylemeze kapott helyet e csomagban. A költséghatékony csomagolás teljes értékű korongokat rejt, melyeken a Rapülők nem csak a szavakkal, de a zenei stílusokkal is olyan lazán játszik, hogy tanítani lehetne.

Geszti Péter már rádiós műsorvezetőként is előszeretettel lovagolt a szavakon, s a kilencvenes évek rap-sikereinek rímképleteit olyan eredményesen tudta magyarra átültetni, hogy azok nagylemezre kívánkoztak. A szöveggyáros a könnyűzene területén otthonosan mozgó barátait, Berkes Gábor billentyűs-dalszerzőt és Szentmihályi Gábor dobost hívta segítségül a mutatványhoz. Az egyetlen albumban gondolkodó alkalmi társulás bemutatkozása gigantikus siker lett, a platinalemezen sorakozó remekbe és rímekbe szabott szövegeket kívülről fújta a fél ország.

A csúcson kell abbahagyni – szokták mondani, ám a stílusparódiának beillő megjelenéssel operáló trió visszavonulási terveit a pletykák szerint egy másik lemezkiadó első embere torpedózta meg, aki olyan jól érvelt, hogy 1993-ban megjelent a mostani kétlemezes pakkba is bekerült folytatás.
A Rapeta nem felmelegített repeta: LGT-feldolgozással indít és MC Miker G & DJ Swan Madonnától kölcsönzött Holiday Rapjének magyar változatával zárul, mely sajátos tisztelgés a magyar tenger és az azzal járó életérzés előtt. A két felvétel között olyan kulcsdalok kaptak helyet, mint az akusztikus hangszerelésű, feszes tempójú és a rádiók által agyonjátszott Túr dö flanc, a szerelemittas Jó reggelt!, az anyagi jólétet mindenek felett hirdetőknek görbe tükröt állító Mi kéne, ha volna? vagy a könnyed szakításról be„számoló” Lapát (bár ez a csomag nélkülözi a dalszövegkönyvet, érdemes odafigyelni a szójátékos visszaszámláló-részre, ahol kétértelműen vagy más kifejezésekben elbújtatva fedezhetőek fel a számok 8-tól 0-ig!). Nem csoda, hogy a korong platinalemez lett és Huszka Jenő-díjat hozott az alkotóknak, akik mély meghajlással búcsúztak a rajongóktól és ettől a felállástól – mintegy 13 évre.

Az ezredforduló után Gesztiék újra összeálltak, hogy telt ház előtt lépjenek fel az Arénában. A szuperprodukció garantált sikere érdekében új koronggal rukkoltak elő, melyen friss szerzemények helyett a korábbi albumokról 6-6 dal új zenei stílusba öltöztetett változatát kapták a rajongók. Bár a megakoncert bejött a fiúknak, hiszen a tervezett egy helyett két este is megtöltötték a Sportarénát, a Riszájkling című korong a korábbiakhoz képest alulteljesített. Szégyenkezni azonban így sem volt oka a Rapülők legénységének, hiszen aranylemez lett az album, ráadásul négy év távlatából is bizton állítható: kiállta az idők próbáját.

Hogy akkor miért talált szerényebb mértékében gazdára, mint az előző hanghordozók? Feltételezhetően a nem túl szerencsés albumcím-választás mellett azért, mert a rajongók éheztek Geszti új, ütős szövegeire, itt viszont a jól ismert verzék köszöntek vissza. Igaz, a Tíz év vagy száz egy új betéttel bővült, ám azt nem játszották a rádiók. A rádiók, melyek a korábbiakhoz képest jóval kevesebb, és nem feltétlenül a legizgalmasabb 1–2 nótát tűztek csak műsorra erről a korongról, ami azt sugallhatta, nem olyan nagy szám az anyag, mint a számos klippel megtámogatott elődei.

Holott érdemes, e csomag segítségével pedig könnyű esélyt adni a Riszájklingnak, mert kellemes meglepetést nyújt! A Zúg a Volga numetalja telitalálat, a gitárral megbolondított Jó reggelt! jobban szól, mint ’93-ban, a Némber One britpop zenei megközelítésére sem lehet panasz, de az igazi csúcspont a Hammond-orgonás Lapát.

A Tíz év vagy száz eredetileg ’93-tól ’99-ig futó története ezúttal folytatódik, az új rapszöveg egészen 2005-ig pörög. Szintén említésre méltó, milyen érdekes átalakuláson ment keresztül az ezúttal a hetvenes évek diszkóvilágát megidéző Lesz még rosszabb című szerzemény. Az eredeti alapját a Heavy D. and The Boyz Now That We Found Love című dala szolgáltatta, ami a Third World reggaecsapat azonos című számának feldolgozása volt. Arról nem is beszélve, hogy a zárásnak szánt Túr dö flanc fúvósokkal megtámogatott Bigband megoldása milyen ügyes befejezés: az ember szinte azonnal újra indítja utána a lemezt, hadd menjen végig ismét az elejétől.

Kétségtelenül divat volt annak idején szeretni a Rapülőket, ám dalaik többsége kiállta az idők próbáját. Ráadásul a 2006-os „stílusremixek” miatt sem kell szégyenkezniük a fiúknak: e tételek elkészültük után majd’ fél évtizeddel is működnek.

Tracklista:
Rapeta
1. Ringasd el magad
2. Túr dö flanc
3. Jó reggelt!
4. Műdal
5. Augusztusi tél
6. Piti vumen (A tánc neve Winner Valcer)
7. Mi kéne, ha volna?
8. Tíz év vagy száz
9. Lapát
10. Holiday Rap
11. Hattyúdal

Riszájkling
1. Mi kéne, ha volna? (Reggae)
2. Zúg a Volga (Numetal)
3. Jó reggelt! (Líraibbmintvolt)
4. Piti Vumen (Swing)
5. Lapát (Punkrock)
6. Áj lav jú (Latin)
7. Helyi Terminátor (Retro)
8. Némber One (Britpop)
9. Tíz év vagy száz (ööö… hmmm… izé)
10. Lesz még rosszabb (70’ Disco)
11. Kék Rapszódia (Relax)
12. Túr dö flanc (Bigband)

Balajti Péter

2010. 08. 30.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2010. 08. 30. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
Natejka 2012. 08. 05. 9:50
Nekem ez tetszik és természetesen meg van nekem ez a lemez otthon. A Tesco áruházban vettem meg 1990 Ft-ért, így az ára megéri.
VENDÉG 2013. 09. 10. 16:01
SZUPER!

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Rapülők: Rapeta/Riszájkling /2CD/ (Sony Music) cikk képei
Rapülők - Rapülők: Rapeta/Riszájkling /2CD/ (Sony Music)