Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Bonanza Banzai: Jóslat/Búcsúkoncert /2CD/ (Sony Music)

Bonanza Banzai - Bonanza Banzai: Jóslat/Búcsúkoncert /2CD/ (Sony Music)

Erre az évre is jutott egy Bonanza Banzai megjelenés, pedig a csapat 15 éve feloszlott. 2008-ben egy egylemezes, 2009-ben pedig egy kétlemezes DVD látott napvilágot, most pedig a sikertrió utolsó sorlemeze és koncertkorongja került egy csomagba.

Ritka, hogy egy zenekar tudja és az adott korong dalszövegeiben tudatja is: ez az utolsó albuma. A Bonanza Banzai Jóslat című lemeze ilyen kiadvány, melyhez most a rajongóktól való méltó elköszönést megidéző Búcsúkoncertet mellékelték egy speciális, közös papírtokba. A két korong több, dalok tekintetében hat szempontból is összekapcsolható.

Az 1994-es nagylemeznek már a borítója is beszédes volt: súlyos viharfelhők gomolyognak a zenekar tagjainak feje felett. A 16 évvel ezelőtti augusztus végén kiadott hordozó megjelenése környékén egyre világosabbá vált, amit már egy éve több rajongó is rebesgetett: ez az utolsó stúdióalbuma a zenekarnak. Mindez sokkal inkább a szövegekben, mint a zenében érhető tetten: a trió nem vette félvállról a befejező anyagot. A Bonanza Banzai jól bevált receptje szerint a slágerré vált címadó tétel nyitja a sort, s ahogy az Elmondatott című nagylemez esetében, úgy zárásként itt is visszaköszön a nyitótétel. (Ezúttal viszont nem csak egy foszlányt kapunk, hanem a teljes dal akusztikus hangszerelésű változatát, mely simán felveszi a versenyt az eredeti elektronikus megoldással.)

A rajongók komoly vitákat folytathattak arról, melyik a korong legjobb dala, e címre pedig a címadó felvétel mellett a Barátom és a Kezemet nyújtom egyaránt pályázhatott, de joggal szerették sokan a Csak a dal és a Régi indulat című tételeket is. A BB-től megszokott módon most is kapunk egy instrumentális felvételt (Pogo ’94), melyben Hauber Zsolt és Menczel Gábor tobzódnak a szintik nyújtotta lehetőségek között.

Ákos ezúttal egyetlen nótában tudja le a kötelező angol nyelvű és irodalmi ihletésű alkotást: az Evlyn Roe dalszövege egy Bertold Brecht vers (a pletyka szerint a kötet 101. oldaláról. Utóbbi szám azért érdekes, mert a 101-es szoba az 1984 című kötet egyik meghatározó szimbóluma, s ez annak idején szintén Bonanza Banzai-dalt ihletett.)

A 12 tételes Búcsúkoncert című korong a teljes estnek kevesebb, mint a felét idézi meg, ám a dalválasztás kellően precízre sikerült, nem találni átfedést a zenekar másik, ’92-es Bonanza Live Banzai hanganyagával. Az utolsó stúdióalbumról hat, közülük több nyílt, bújtatott vagy belemagyarázható üzenettel bíró szerzemény csendül fel, melyekben nem csak arra találhatunk utalásokat, hogy a Bonanza Banzai megszűnése ellenére dalaik tovább élnek majd, de Ákos szólókarrierje is vigaszt nyújthat. Ilyen a Jóslat („Aki téged hallott, az nem hall meg mást, Aki téged ismer, az benned látja a folytatást”), a Barátom („Ez nem volt álom, Minden dal igazat szólt”, „Ezzel a tollal ez az utolsó vers, de ha te is akarod, Még írok neked”) és a Kezemet nyújtom („Minden búcsúdalt megírtam már rég”, „Meggyújtom majd újra a dalok mécsesét”, „Kezemet nyújtom, kérlek ismerj fel, Értsd meg amit mondok, Kérlek, fogadj el. Ha nálad lesz egy kérdés, nálam biztos lesz egy válasz, Ha választanod kell, Kérlek, engem válassz”, Ha eltűnne a dalos, akkor is megmarad a dal”) című tétel. Az sem véletlen, hogy helyet kapott a Búcsúkoncert korongon Ákos önálló nagylemezéről a Dúdolni halkan című gyöngyszem, amiért szintén jó pont jár.

Az akkori jelen mellett a múltat is sikerült megidézni: a Bonanza Banzai bemutatkozó anyagáról három felvétel, a Tánc, a Nézz rám és az annak idején méltatlanul keveset játszott Újra élsz is felcsendül, akárcsak az új köntösbe bújtatott 1990-es darab, a Nem ér semmit a dal.

Bár a zenekar a kilencvenes évek közepén feloszlott, dalaik azóta is élnek, múltat idéznek, elgondolkodnak, működnek. Míg a Jóslat című korong erős négyest, a Búcsúkoncert hanganyaga kitűnő osztályzatot érdemel, így a kétkorongos csomagnak ötös alá jár.

Tracklista:
Jóslat
1. Jóslat
2. Érints meg
3. Barátom
4. Csak a dal
5. Térj vissza
6. Pogo ’94
7. Régi indulat
8. Ha újra élhetnék
9. Evlyn Roe
10. Kezemet nyújtom
11. Jóslat (Reprise)

Búcsúkoncert
1. Jóslat
2. Evlyn Roe
3. Érints meg
4. Újra élsz
5. Térj vissza
6. Ladies From That House
7. Barátom
8. Dúdolni halkan
9. Tánc
10. Nem ér semmit a dal
11. Nézz rám
12. Kezemet nyújtom

Balajti Péter

2010. 09. 02.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2010. 09. 02. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Bonanza Banzai: Jóslat/Búcsúkoncert /2CD/ (Sony Music) cikk képei
Bonanza Banzai - Bonanza Banzai: Jóslat/Búcsúkoncert /2CD/ (Sony Music)