Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Carlos Santana: Guitar Heaven – Deluxe Edition /CD+DVD/ (Sony Music)

Carlos Santana - Carlos Santana: Guitar Heaven – Deluxe Edition /CD+DVD/ (Sony Music)

A gitárvirtuóz új albumán 20–50 éves alapdarabokkal ismerteti meg a mai rockrajongókat, melyekhez napjaink példaképeit hívta segítségül, akik kétségtelenül megtiszteltetésnek élték meg az élő legenda invitálását.

Két legyet egy csapásra, vagy még többet – Carlos Santana új anyaga egyszerre generációt céloz meg. Az alapkiadás 12 feldolgozást kínál olyan rocklexikoni vastagbetűsöktől, mint a Led Zeppelin, a Rolling Stones, a Beatles, a Cream, a Def Leppard, az AC/DC, a Deep Purple, a Doors, a T-Rex, a Jimi Hendrix Experience vagy a Van Halen, míg a különleges változaton egy Red Hot Chili Peppers és egy Credence Clearwater Revival remek is helyet kapott.
A gitárvirtuóz a nagy nevektől valóban nagy szerzeményeket választott, hiszen többségük az amerikai zenei szaklap, a Rolling Stone két összesítése, a Minden idők 500 legjobb dala és a Minden idők 100 legjobb gitáros nótája valamelyikén szerepel.

A harmincon túli, rockzenét előnyben részesítők számára a felvételek eredetijei ismerősek lehetnek, ám Santana latinos-afrikai-blues-os gitárjátéka új oldalát mutatja meg a több évtizeddel ezelőtt komponált szerzeményeknek, melyek a mai fiatalok számára is izgalmasak lehetnek. Utóbbiról napjaink első számú rockbandáinak mikrofonbálványai gondoskodnak: Chris Cornell a Soundgardenből, Chester Bennington a Linkin Parkból, Scott Weiland a Stone Temple Pilots-ból, Jacoby Shaddix a Papa Roach-ból, Rob Thomas pedig a Matchbox Twentyből társult az élő legendához. (A közreműködők tekintélyes listáját tovább színesíti a Grammy-díjas R’n’B-díva, India.Arie és a rapper, Nas, no meg a Woodstock-veterán, Joe Cocker.)

A két ráadásdallal bő egyórás anyagból kiemelkedik a While My Guitar Gently Weeps egészen finom előadása, melyben a csellóművész Yo Yo Ma mellett a hátborzongatóan szép hangú India.Arie remekel. Szintén telitalálat, még ha egészen más hangulatú is az AC/DC-féle Back In Black Nas repjével és Robyn Troup énekesnő vokáljával megbolondított verziója. Csemege a Doors Riders On The Storm-ja, melyben a zenekar valódi billentyűse, Ray Manzarek bűvöli a klaviatúrát, miközben Santana pszichedelikus torzításokat, latin-rockos improvizációkat és tüzes ritmusokat kínál a Linkin Park énekese által előadott énektémához. David Lee Roth lazán játékos előadásmódját jól hozza Pat Monahan, a Train énekese, miközben a Van Halen slágerrockját kelti életre, ezzel ellentétben viszont a saját csapatában, a Papa Roach-ban kőkemény Jacoby Shaddix meglepő módon nem elég tökös a Deep Purple legismertebb dalához. A brit T-Rex-örökhöz szintén a szigetországból kölcsönzött énekest Mr. Santana, s bár a Bush frontembere próbál felnőni a feladathoz, a gitárvirtuóz ezúttal mintha a kelleténél jobban túlcifrázná a számot. Joe Cocker viszont kis híján lenyúlja Jimi Hendrix Little Wingjét a legendás húrhajlító elől, annyira magára tudta ölteni a dalt!

A luxuskiadás látványos, lentikuláris borítót kapott, mely a gitárművészt kétféle pózban ábrázolja, a tokban pedig két korong kapott helyet. Az alig félórás összjátékidejű, anamorfikus szélesvásznú képpel és LPCM sztereó hanggal rendelkező DVD két doksit tartalmaz: az Így készült a Guitar Heaven című album kapcsán a résztvevő művészek többsége szót kap, ám a kötelező tiszteletköröknél többet nem nagyon mond. A negyedórás interjú Carlos Santanával és Clive Davis producerrel már tartalmasabb: szó esik a közös múltról, kiderül, honnan jött a Guitar Heaven ötlete és megtudjuk, mi alapján állt össze a tekintélyes dallista. Ám a speciális változat igazi erénye a két ráadásdal: a latinosra vett vietnami háború-ellenes kirohanás sem mindennapi a Creed frontemberének izgalmas tálalásában, ám a Santana Band vokalistájára, Andy Vargas-ra sem lehet panasz, ahogy Anthony Kiedis hajlításait hozza az egészen különleges latin-rock alapra helyezett Under The Bridge során!

Ha nem is hibátlan, de azért tálalásban és zenei ráadásban is elismerésre méltó Carlos Santana 2010-es sorlemezének különleges kiadása, melyen a muzsikus sajátos módon tálalta a múlt rock-kincseit napjaink keményebb zenéit képviselő művészeinek közreműködésével. Ha a DVD-re legalább egy-két színpadi előadás is került volna, amikből csak vágóképekre futotta, még szívesebben osztályoztam volna felfelé, de az öt alá így is megvan.

Tracklista:
CD
1. Whole Lotta Love (közreműködik: Chris Cornell)
2. Can’t You Hear Me Knocking (közreműködik: Scott Weiland)
3. Sunshine Of Your Life (közreműködik: Rob Thomas)
4. While My Guitar Gently Weeps (közreműködik: India.Arie)
5. Photograph (közreműködik: Chris Daughtry )
6. Back In Black (közreműködik: Nas & Robyn Troup)
7. Riders On The Storm (közreműködik: Chester Bennington)
8. Smoke On The Water (közreműködik: Jacoby Shaddix)
9. Dance The Night Away (közreműködik: Pat Monahan)
10. Bang A Gong (közreműködik: Gavin Rossdale)
11. Little Wing (közreműködik: Joe Cocker)
12. I Ain’t Superstitious (közreműködik: Jonny Lang)
13. Fortunate Son (közreműködik: Scott Stapp)
14. Under The Bridge (közreműködik: Andy Vargas)

DVD
1. Így készült a Guitar Heaven című album
2. Interjú Carlos Santanával és Clive Davis producerrel

Balajti Péter

2010. 09. 29.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2010. 09. 29. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Carlos Santana: Guitar Heaven – Deluxe Edition /CD+DVD/ (Sony Music) cikk képei
Carlos Santana - Carlos Santana: Guitar Heaven – Deluxe Edition /CD+DVD/ (Sony Music)