Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Kings of Leon: Come Around Sundown (RCA/Sony Music)

Kings of Leon - Kings of Leon: Come Around Sundown (RCA/Sony Music)

Albumról albumra jobb helyezéseket ér el az amerikai banda, mely ötödik sorlemezével több mint féltucat országban listavezető, ráadásul a saját zenei hőseit előnyben részesítő Egyesült Királyságban is behódoltak „Leon királyainak” – ott az október közepén megjelent új korong máris aranylemez.

Mintha egy régi/új Prodigy-nóta indulna, de aztán kiderül, hogy csak geg az egész: a Tennessee-ből való Followill-bratyók, Nathan, Caleb és Jared, no meg az uncsitesó, Matthew alkotta Kings of Leon dala, a Radioactive szól. E tétel az Egyesült Királyságban, Írországban és Új-Zélandon is Top 10-es darab, miközben az Amerikai Egyesült Államok alternatív zenei sikerlistájának csúcsán tanyázik a formáció 5. albumáról kimásolt első kislemez, amit napokon belül a Pyro című szerzemény követ majd. Nem rossz, sőt, kifejezetten trükkös választásról van szó, lévén e két felvétellel közel sem lőtték el a Come Around Sundown című korong legerősebb dalait. Az enyhe képzavaros, befejezésről szóló nyitótétel, a The End a babonásnak nem mondható banda által elkészített 13 nóta talán legjobbja, nyomában a vokállal megtámogatott Mary-vel.
Más kérdés, hogy a lemez első felén egységes, alternatív és depressziós hangzásvilághoz rafinált dallamok társulnak, melyet Caleb Followill jellegzetes éneke tesz teljessé és egyedivé.
(A 2002-ben Las Vegas-ban alakult The Killers már megmutatta, hogy országhatártól függetlenül, akár az új világban is felcsendülhet a „brit sound”, s a szigetország zenei gyökereiből táplálkozik és terem új gyümölcsöket a Kings of Leon is.)
Az albumon azonban a hatodik felvétel után a kísérletezéseké a főszerep. A hegedűvel kísért country, a Back Down South, a belassított blues-rock, a Mi Amigo és a feszes tempójú, éjszakai autózásokhoz tökéletes Beach Side nem rosszak, de teljesen kilógnak a sorból. A Pony Up, a Birthday és a Pickup Truck című nóták hallatán pedig le se tagadhatná a banda, hogy többször is a U2 előzenekaraként fokozta a hangulatot…

Ígéretes kezdés, korrekt folytatás, majd az így felépített egységes képet szokatlan kalandozások törik meg. A Kings of Leon ötödik sorlemeze olyan, mintha csak félig készült volna el, a szoros határidők miatt pedig a maradék helyet kislemezek B-oldalára szánt szerzeményekkel töltötték volna fel. Azért így is megvan a négyes alá.

Tracklista:
1. The End
2. Radioactive
3. Pyro
4. Mary
5. The Face
6. The Immortals
7. Back Down South
8. Beach Side
9. No Money
10. Pony Up
11. Birthday
12. Mi Amigo
13. Pickup Truck

Balajti Péter

2010. 10. 31. 19:28

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2010. 10. 31. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Kings of Leon: Come Around Sundown (RCA/Sony Music) cikk képei
Kings of Leon - Kings of Leon: Come Around Sundown (RCA/Sony Music)