Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Tankcsapda: Sziget 2009 – 20 éves jubileumi koncert /2DVD/ (Alexandra)

Tankcsapda - Tankcsapda: Sziget 2009 – 20 éves jubileumi koncert /2DVD/ (Alexandra)

Azért, mert divat lett szeretni a Tankcsapdát, attól még Lukács Laciék nem lettek divatzenekar. Kitűnő példa erre a zenekar jubileumi Sziget-zúzását megörökítő DVD, mely gond nélkül bevette a MAHASZ DVD Top 20-as listájának csúcsát.

Két évtized. Emberi mértékkel nézve sem kevés, hát még egy zenekar szemszögéből. Hiszen a sikerek mellett folyamatos támadások is érték a több tagcserén átesett együttest. Vészmadarak károgtak a tagcserék kapcsán (az eredeti felállásból csak a dalszövegíró-frontember, Lukács Laci maradt meg), eladtátok magatokat-típusú beszólásokat vágtak a banda tagjainak fejéhez, amikor egy nemzetközi lemezkiadóval kötöttek szerződést, de sokan azt sem nézték jó szemmel, amikor Tankcsapdát kezdtek játszani a kereskedelmi rádiók. Talán maga az énekes sem tudná összeszámolni, hányszor temették már a csapatot, hányszor harsogták csalódottan: ez a TCS már nem az a TCS. Valóban divattá vált Tankcsapda-rajongónak lenni, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy a formáció divatzenekarrá alakult.
Talán nincs pesszimistább nép a magyarnál, de amiatt bánkódni, hogy a rockerek egyik kedvenc együttese másoknak is tetszik, nagy lemezkiadók állnak melléjük, rádiók szórják szét zenéjüket az éterben és tömegek kíváncsiak rájuk, bárhol is lépjenek fel az országban – nos, ez felfoghatatlan.

A 2010-es karácsonyi piacot megcélozva jelent meg a Tankcsapda Sziget 2009 – 20 éves jubileumi koncertje dupla DVD-n, melynek werk-szösszenetében maga Lukács Laci állítja, hiába az évek, a banda semmit sem változott. Aki végignézi, és jó eséllyel végigtombolja – mert egy helyben ülve gyakorlatilag lehetetlen letudni – a közel két és félórás műsort, az maga is meggyőződhet, mennyire egységesen szól és hat a zenekar teljes diszkográfiájának kulcsdalaival megtöltött est. Album-címadók, koncert-kedvencek és arany-, illetve platina-lemezes anyagok favorit felvételei váltják egymást a 2009. augusztus 10-i jubileumi Sziget-fellépésen. Az 1989-es Baj van!-tól, az egy évvel későbbi Johnny a mocsokban-on és az 1994-es Voltam már bajban-on át a Rock’n’Roll rugóján, a Jönnek a férgeken, a Rión, a Fúk ölébe lányokon keresztül a Mennyország touristig, az Ez az a házig és a 2009-ben, a koncert után megjelent Köszönöm doktorig van itt minden, mi a rajongók fülének-lábának ingere.

Na persze, ha az ember kötözködni akar, a mostani kiadványba is bőven bele lehet rúgni, hiába az igényes digipack csomagolás, a szépen szitázott korongok, a hibátlan dallista, meg a sztereó és Dolby Digital 5.1-es hangkeverés. Lehet hiányolni a dts hangsávot, a dalfeliratok, de azért is moroghatnak a telhetetlenek, hogy miért kellett két korongra pakolni az egy DVD-n is elférő koncertfilmet, miért nincs a csomagban a teljes show CD-n is, miért akarják egy ötperces werk-izével kiszúrni az ember szemét és miért nem sikerült valós szélesvásznú képet varázsolni? Az utóbbi két állítás részint jogos, hiszen egy anamorf 16:9-es kép az igazi a letterbox-szal szemben (ahol a szélesképernyős tévéken nem csak alul és felül, de jobb és bal oldalon is fekete keret öleli a képet), ám zoomolással anélkül orvosolható a probléma a hagyományos katódsugárcsöves tévéken, hogy komolyabb képi minőségromlást lehetne tapasztalni. A werk viszont tényleg vicc, hiszen a három tag összesen alig öt mondatot mond, és se a buliról, se a jubileumról, se a komoly előkészületekről nem tudunk meg többet. Más kérdés, hogy a lényeg, maga a koncertfilm – a hazai viszonyok tükrében – nemzetközi igényességgel készült. Sok kamerával, ügyes szögekből, színes és fekete fehér beállításokkal, más és más felbontással operálva, valamint utólagos vizuális effektusokkal feldobott produkcióról van szó. Bár a kezdeti feszes vágás egy-két alkalommal kissé lazává válik és a közönség-ábrázolásnál erősen zavaró a nézőtér közepén húzódó biztonsági sáv és biztonsági őrök fel-felvillanása, mindezt jól ellenpontozzák a kamerákba éneklő rajongók bevágásai. A dallistát pedig csak azért nem érdemes bújni, mert Lukács Laci ütős átkötő felkonferálásai úgy működnek igazán, ha rábízzuk az „irányítást”.

Ős-tankoknak, divatból rajongóknak, a bandával óvatosan ismerkedőknek és örök pesszimistáknak egyaránt ajánlott a Tankcsapda Sziget 2009 – 20 éves jubileumi koncert dupla DVD, mert tényleg teljes és átfogó, hiteles hangulat-visszaadó csomag, amire valóban büszke lehet nem csak Lukács Laci, Molnár Levente „Cseresznye” és Fejes Tomi, de mindaz a borítóbelsőben felsorolt sok-sok háttérember, akinek része volt e produkció elkészülésében.

Tracklista:
1. DVD
1. Intro
2. Rock a nevem
3. Az ember tervez
4. Nem kell semmi
5. Gyűrd össze a lepedőt
6. Csőre töltve
7. Jönnek a férgek
8. Mindig péntek
9. Szextárgy
10. Köszönet doktor
11. California über alles
12. Ez az a ház
13. Baj van
14. Föld és ég
15. Törölköző teniszütőkkel
16. Rio
+
Werkfilm

2. DVD
1. Egyszerű dal
2. Örökké tart
3. Félre a tréfát
4. Fiúk ölébe lányok
5. A rock and roll rugója
6. Adjon az ég
7. Voltam már bajban
8. Nem hagylak el
9. Nem ismerek rád
10. Azt mondom állj
11. Be vagyok rúgva
12. Itt vannak a tankok
13. Fordulj-mitől legyen-fel
14. A legjobb méreg
15. Mennyország tourist
16. Johnny a mocsokban

Balajti Péter

2010. 11. 04. 7:17

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2010. 11. 04. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
Vendég 2011. 01. 04. 10:27
Szerintem magyarország legjobb rockzenekara a Tankcsapda! És azok az emberek akik negatív kritikákat mondanak róluk nem hiszem, hogy összetudnának hozni egy ilyen jó zenekart szóval majd akkor kritizálják a csapdát ha ők jobbka lesznek (amit nem nagyon hiszek)!!!!

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Tankcsapda: Sziget 2009 – 20 éves jubileumi koncert /2DVD/ (Alexandra) cikk képei
Tankcsapda - Tankcsapda: Sziget 2009 – 20 éves jubileumi koncert /2DVD/ (Alexandra)