Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Ákos: A katona imája /CD+DVD/ (FalconMedia)

Ákos - Ákos: A katona imája /CD+DVD/ (FalconMedia)

Volt már indián, sámán, ikon és angyalszerű lény, most éppen katonának öltözött a dalos, aki albumonként változtatja imázsát. Új korongja, mely egy ráadás-DVD-nek köszönhetően kétórányi extra-tartalommal és térhatású keveréssel is bír, bő egy hét alatt vált aranylemezzé.

Nem adja könnyen magát Ákos új, 13 tételt tartalmazó nagylemeze – emberünk nem babonás, ennyi dal került fel korábban az Indiántánc, a Beavatás, ÚjRaMIX, Hűség és a Még közelebb című albumokra is – éppen ezért szerencsésebb a CD helyett a tokba bújtatott DVD-vel kezdeni az ismerkedést, melyen minden valós 16:9-es képpel jelenik meg.

A 2010-es nagylemezt felvezető, háromféle hangnormával élvezhető, őszre már jól ismert Szindbád dala/klipje kitűnő indítás, folytatásnak pedig tökéletes az év végére tervezett Szindbád turné 2010 DVD-t beharangozó két koncertfelvétel – Szindbád dala, Csak a szerelmen át –, melyek szintén háromféle hangkeveréssel rendelkeznek. Majd jöhet a művész 25 részes videóblogja, az énekes leghosszabb, ám unalmas üresjáratoktól mentes werk-anyaga.

A közel kétórás felvétel segítségével valóban végigkísérhetjük A katona imája című új nagylemez születésének körülményeit, miközben Ákos klipet forgat, zenésztársai kíséretében országjáró koncertsorozaton vesz részt, nyilatkozik a médiában, Comet-gálán muzsikál és MTV Iconná avatják, s végre ő lehet a néző és neki játszanak – a saját dalaiból. Kiderül, hogy a lemezkészítéshez elkel a hólapát, megtudhatjuk, milyen az, amikor több zeneguru osztja egyszerre az észt, miképp tanít Ákos gitározni egy profit, aki majd helyette penget, s a kamera azt is megmutatja, hogyan válik az énekesből Szindbád, illetve Béla….
A készítők elárulják, nem a főszereplő hangszerelte a fellépőműsort, hanem két dal (azokat Samu művelte színpadra) kivételével Szakos Krisztián dolgozta át a nótákat, de leleplezik többek közt a ruhapróbákat és a fizikai felkészülést is: Ákos snowboardozik és – akárcsak a többiek – fellépés előtt hagyja magát alaposan átgyúrni. Mindez pörgős, humoros és kellően laza tálalásban látható és hallható, hogy aztán átadjuk magunkat a 13 friss tételnek, melyekről mindez összességében már nem mondható el.

A lemez indító- és címadó dala a korong főműve. A katona imája Depeche Mode-ra emlékeztető effektekkel és elektromos gitárral megtámogatott darab, súlyos, lelki visszapillantó tükör által előhívott gondolatokkal, melyeket akár a bibliai Saul/Pál apostol is ihlethetett. No persze, negyvenen túl van hova visszatekintenie az embernek, felhozhatja és megoszthatja, amit talál, ahogy azt Ákos a Játékharc című, szintén DM-hatásokkal operáló szerzeményben is teszi. Ezek után még ijesztőbbnek hat az amúgy is apokaliptikus Minden álom véget, mely a világ pusztulásának lassított képsoraihoz is illő témát nyújt. A tétel hangulata-dallamvilága az előző albumról ismert Egyetlen hívó szó elég, illetve a Még közelebb című munkákat idézi.

A Szindbád dala igazi első kislemez-darab: ügyes, feszes tempójú és magával ragadó, ám mégsem ez, hanem a címadó mellett a vonósokkal színesített A fénybe nézz és a zongoraszóval kísért Érintő az album legtökéletesebb tételei. Cinikus-politikus-filozófikus a Senki nem tehet semmit, ami jól mutat majd egy következő koncertrepertoárban.

Az örök múzsa ezúttal Ódát kap, a frankót megmondóknak pedig egy olyan fricska jár, aminek a szövegét még az Irigy hónaljmirigy is megirigyelné. Arról nem is beszélve, hogy a Főleg régen című, hangszerelésében a Bonanza-korszakot pár percre feltámasztó kakukktojás minden egyszerűsége és unszimpátiája ellenére piszkosul belopja magát az ember fülébe.
Míg a Nézz szembe vele esetében a néhány éve aktuális popsztároknak futószalagon érkező zenét egy olyan Ákos próbálja magára – beleértve egy jól hozott rap-betétet is –, aki életkorát megfelező imázzsal pózolt egész nyáron, addig a Szeress így a jelenlegi divatrockban utazó fiúcsapatokkal igyekszik felvenni a versenyt…
A Tabula rasa már inkább emlékeztet arra az Ákosra, aki évtizedek óta zenél, sőt, kicsit olyan, mintha e dal egy korábbi albumról maradt volna le. Mindezt egy ponton a Dúdolni halkant idéző dallamvilág is erősíti.
A lemezt záró Kéz a tarkónt viszont mintha Kálloy Molnár Péter lemeze ihlette volna, ráadásul fura lezárása az amúgy is tarka zenei anyagnak.

Úgy tűnik, Ákos olyan lemezt készített, amivel mindenki elégedett lehet. Még akkor is, ha e szándék bizonyára távol állt tőle.
Fanyalgói egy-egy pillanatra belefülelve lelkesen bólogathatnak, hogy úgy rossz az egész, ahogy van, de ezt ők már rég tudják és mondják. Rajongói újra meg újra átadják magukat az 52 perces anyagnak, hogy újabb és újabb rétegeit fedezzék fel a szövegeknek, és egyre inkább beleszerethessenek a zenébe. A művésszel most ismerkedők annak itt-ott erőteljesen felbukkanó zsenialitására csodálkozhatnak rá, de érzelmi, politikai vagy vallási hozzáállással fülelők is találva, megszólítva érezhetik magukat.

Tracklista:
CD
1. A katona imája
2. Minden álom véget ér
3. Szindbád dala
4. Senki nem tehet mást
5. A fénybe nézz
6. Játékharc
7. Óda
8. Főleg régen
9. Nézz szembe vele
10. Tabula rasa
11. Érintő
12. Szeress így
13. Kéz a tarkón

DVD
A teljes album sztereó, Dolby Digital 5.1 és DTS 5.1 hangkeverésben
1. A katona imája
2. Minden álom véget ér
3. Szindbád dala
4. Senki nem tehet mást
5. A fénybe nézz
6. Játékharc
7. Óda
8. Főleg régen
9. Nézz szembe vele
10. Tabula rasa
11. Érintő
12. Szeress így
13. Kéz a tarkón
+
Szindbád dala – videóklip (sztereó, Dolby Digital 5.1 és DTS 5.1-es hangkeveréssel)
+
Videónapló:
1. Kedves Naplóm!
2. A selyem és a méz
3. Marshall, hólapát
4. Szimbi az Akadémián
5. Külföldi szó: attitűd
6. Nóbel-díj, Hős Anya- és Hős Város érdemrend
7. Polgári rock!
8. Marcell-hullám, Jávor-bajusz: forog!
9. Schwarze zehn
10. FelBÉLázás
11. Csinálj meg, bébi
12. A kis gömböc
13. Paksi atom
14. Sztárjárás
15. Gitárpárbaj
16. Püspökön egy pápa
17. A kisdobos
18. Zűrzavar, harmónia
19. Mi van itt?! Fesztivál.
20. Fizetett közönség
21. Mi az a kis túlsúly?
22. Amitől féltem, bekövetkezett
23. Hang, szerelés
24. Pánikszerű gitározás San Francisco utcáin
25. Időjáték, térjáték: új dalok egy régi énekestől
+
Rejtett fotógaléria a stúdiófelvételekről – 44 kép
+
Részlet a Szindbád turné 2010 koncertfilmjéből:
1. Szindbád dala (sztereó, Dolby Digital 5.1 és DTS 5.1-es hangkeveréssel)
2. Csak a szerelmen át (sztereó, Dolby Digital 5.1 és DTS 5.1-es hangkeveréssel)

Balajti Péter

2010. 11. 09. 21:34

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2010. 11. 09. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
Vendég 2010. 11. 09. 22:26
a kedves cikkironak illene meghallgatnia par DM dalt mielott le-DM-ezi akos dalait :D Ez mar a bonanzas idokben sem volt meno am..
Vendég 2010. 11. 10. 11:21
A DVD melléklethez, konk a 2 szindbád turnés dalhoz annyit, hogy kicsit zavaró, hogy 4-5 felvételbol van osszevágva.nem élvezheto és feltuno a váltogatás.(elvégre koncert felvétel nem videoklip), Nyilván megvannak az okai, de akkor is...remélem a DVD ha lesz, jobban osszehozzák.
Vendég 2010. 11. 12. 8:35
Szerintem az album király
Vendég 2010. 11. 12. 22:05
miért kell még mindig elővenni a DM-et, ha Ákosról van nagyba szó??!! Ja, a DM-re is újabban rászóltak, hogy tök Ákos-os lett 1-2 nóta... pfff!

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

Ákos: A katona imája /CD+DVD/ (FalconMedia) cikk képei
Ákos - Ákos: A katona imája /CD+DVD/ (FalconMedia)