Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

John Lennon: Power To The People – The Hits (EMI)

John Lennon - John Lennon: Power To The People – The Hits (EMI)

Idén ünnepelné 70. születésnapját John Lennon, a legendás Beatles egyik dalszerző-énekese, akinek 1980. decemberében egy gyilkos lövés oltotta ki az életét. Az évforduló kapcsán kiadott válogatás különlegességét nem a dallista jelenti: a 30–40 éves felvételek idén restaurált változatban szólalnak meg.

Rajzolt, írt és filozofált, mégis dalain keresztül él leginkább az emberekben John Lennon emléke. A Beatles egykori kulcsfigurája (Paul McCartney mellett) a zenekar feloszlása után szólókarrierbe kezdett. 1969-es önálló kislemeze, a Give Peace A Chance egészen a második helyig vitte az Egyesült Királyságban, az Imagine és a Woman még feljebb jutottak a szigetországban, míg a ’74-es Whatever Gets You Thru The Night az Egyesült Államokban vált listavezetővé. A zenei tekintetben (is) meghatározó két nagy piacot végül a (Just Like) Starting Over című szerzeménnyel sikerült egyszerre két vállra fektetni – a nóta mindkét toplistán 1. helyen végzett.

John Lennon alig több mint egy évtizedes szólópályafutásának legemlékezetesebb dalaiból számos összegzés készült az elmúlt esztendőkben. Akad köztük egy, két, három, illetve négylemezes változat is, de még az egylemezes változatok jelentős részén is több felvétel sorakozik, mint a mostani, 15 dalos gyűjteményen. Más kérdés, hogy a művész számos zenei korszakát/hangulatát tökéletesen bemutató anyag minden egyes tételét gondos hangrestaurátorok vették kezelésbe az idén. Ráadásul az A (Just Like) Starting Over és a Watching The Wheels kivételével az összes dalt a Beatles kapcsán legendássá vált Abbey Road-i stúdióban remaszterizálták!

Bár zenei örökségét számos csapat viszi tovább és kamatoztatja sikerrel, mégis illik megismerni a mai fiataloknak is Lennon remekeit, jellegzetes előadói stílusát, legyen szó az Imagine vagy a Woman magával ragadó dallamvilágáról, a Cold Turkey kísérletezésektől sem mentes nyersességéről vagy az embereket egységbe fogó Give Peace A Chance-ről, illetve a Power To The People-ről, nem is beszélve Ben E. King legnagyobb sikerének, a Stand By Me-nek sajátos átformálásáról.

John Lennonra emlékezni könnyű: hiába telt el halála óta 30 év, dalai, üzenetei semmit sem veszítettek értékükből, s az idei karácsony sem múlik el úgy, hogy valamelyik rádió le ne adná a Happy Xmas (War Is Over) című ünnepi szerzeményt, melyet Lennon feleségével, Yoko Onóval jegyez.

A végeredmény majdnem tökéletes: ha a '97-es Lennon Legend 20 tételes dallistáját sikerült volna remaszterizálni, akkor csont nélküli ötöst kapott volna a kiadvány, így viszont – hiába szerepel itt a Gimme Some Truth, ami a Mother, Love, Beautiful Boy (Darling Boy), Nobody Told Me, Borrowed Time és Working Class Hero című dalokkal megfejelt változatról hiányzik – csak öt alá jár. Némi jóindulattal.

Tracklista
1. Power To The People
2. Gimme Some Truth
3. Woman
4. Instant Karma! (We All Shine On)
5. Whatever Gets You Thru The Night
6. Cold Turkey
7. Jealous Guy
8. #9 Dream
9. (Just Like) Starting Over
10. Mind Games
11. Watching The Wheels
12. Stand By Me
13. Imagine
14. Happy Xmas (War Is Over)
15. Give Peace A Chance

Balajti Péter

2010. 11. 12. 15:24

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2010. 11. 12. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
Vendég 2011. 07. 24. 19:27
Kár már erőltetni ezeket a John Lennon dolgokat, akárhány éves is lenne és bármilyen sajnálatos hogyan halt meg. Annyira azért nem volt nagy szám az ürge, se a Beatles! Sőt! Mai szemmel már inkább röhejesek. Akinek tetszik hallgassa a négy fal között otthon, de nem kell már ilyen régmúlt, letűnt, totál felejtős vacak zenéknek ekkora feneket keríteni.

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

John Lennon: Power To The People – The Hits (EMI) cikk képei
John Lennon - John Lennon: Power To The People – The Hits (EMI)