Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Barbra Streisand: The Ultimate Collection (Sony Music)

Barbra Streisand - Barbra Streisand: The Ultimate Collection (Sony Music)

Greg Beckur mamája slágergyűjteménnyel rukkolt elő – mondhatjuk kis csúsztatással. Hiszen nem a vígjátékbeli ápoló felmenőjének karaktere, hanem az azt megformáló Barbra Streisand énekesi karrierjének remekeiből válogattak: ezúttal minden korábbinál hosszabb, bő négy évtizedes pályafutást foglal össze a 2010-es kiadvány.

Rögtön a lemezborítóért jó pont jár, hiszen nem egy, hanem mindjárt ötféle borítót kapunk az énekesnő különböző korszakainak egy-egy portréjával. Így ki-ki a számára legszimpatikusabb Barbra képet hajtogathatja magának a CD-tok elejére.

Az évek során a többszörös Oscar- és Grammy-díjas énekes- és színésznő különböző területei nem egyszer találkoztak. Erre a mostani összegzés is számos példával szolgál a ’68-as Funny Girlből való Don’t Rain On My Parade-tól és a ’73-as Ilyenek voltunkból ismert címadótól (The Way We Were) kezdve az 1976-os Sztár születik című filmben felcsendülő Evergreenen keresztül a nyolc évvel későbbi Yentlig, amiből a Papa, Can You Hear Me? került e korongra. Arról nem is beszélve, hogy a művésznő külön lemezt szentelt a filmzenéknek (The Movie Album), két koronggal (The Broadway Album, Back To Broadway) pedig a zenés színpadi darabok előtt tisztelgett, melyekből szintén ízelítőt ad a 2010-es gyűjtemény. Előbbit egy Chaplin jegyezte örökbecsű, a Michael Jackson által is előadott Smile képviseli, utóbbiakat a West Side Story gyöngyszeme, a Somewhere, a Stephen Sondheim jegyezte A Little Night Music-ból való Send In The Clowns és a Sunset Boulevard című musical slágere, az As If We Never Said Goodbye képviseli. Sőt, a ’81-es Memories című válogatás egyik legnagyobb meglepetése, a Macskákból való Webber-remek, a Memory is részét képezi a kollekciónak. A kollekciónak, mely duettekben sem szűkölködik. A diszkó-korszakból való No More Tears (Enough Is Enough)-ban Donna Summer a partner, a Guiltyban a Bee Gees-ből ismert Barry Gibb-bel osztozik a mikrofonon, a Tell Himben pedig a kanadai díva, Celine Dion az előadótárs. S ha már a duetteknél tartunk: a You Don’t Bring Me Flowers című dal érdekessége, hogy szerzője, Neil Diamond korábban egyedül is előadta azt, ám Barbrával együtt megismételve vált sikerré.

Bár a fenti tételek – egy kivétellel – a nyolc évvel ezelőtti, kétlemezes The Essential Barbra Streisand című kollekción szintén szerepelnek, a mostani csomagot a 2003-as Smile mellett a 2005-ös és 2009-es sorlemezek egy-egy szerzeménye is gazdagítják. Előbbit a Top 40-es Stranger In A Strange Land, míg az amerikai és angol listavezető korongot az In The Wee Small Hours Of The Morning képviseli.

Korok és zenei műfajok között ugrándozik a kiváló Woman In Love-val indító és a szintén fantasztikus Somewhere-rel zárodó új Barbra Barbra Streisand-válogatás, ami mellett az ötletes borítón túl három, korábbi gyűjteményen nem szereplő dal szól, szemben a 2002-es csomaggal, ami 22 tétellel tud többet felmutatni (köztük egy duett Bryan Adams-szel, koncertfelvétel a Central Parkból, az All I Ask Of You Az operaház fantomjából, és két kiadatlan dal).

Nem sikerült tehát a múltat felülmúlni, de még a szándék sem érezhető. Pedig annyi plusszal fel lehetett volna dobni a mostani összeállítást! Az ünnepi időszakra való tekintettel előkaphatták volna a művésznő ’67-es karácsonyi lemezéről a pörgős Jingle Bells-t, vagy a klasszikus Gounod-féle Ave Mariát, nem beszélve az 1985-ös Broadway-összeállítás ráadásnótájáról, az I Know Him So Wellről a Sakk musicalből. Duettekből jöhetett volna az egykori szeretővel, Don Johnsonnal felvett Till I Loved You, vagy a Josh Grobannal – akinek mostanában egyre jobban cseng a neve – rögzített All I Know of Love. Továbbá ott vannak a speciális koncertcsemegék, példának okáért a 2006-os fellépésről az Il Divóval előadott The Music Of The Night, illetve a 2009-es One Night Only című koncertanyag nyitódarabja, a Here’s To Life, amik tényleg különlegessé tehették volna a friss összegzést!

A kreativitás kimerült a Barbra Streisand: The Ultimate Collection ötféle borítójában, hiszen hiába a nagyszerű dalok sora, ha azokat már egy korábbi összegzés szinte kivétel nélkül tálalta, igazi meglepetésekkel, kifejezetten erre a lemezre szánt újdonsággal nem kápráztat el az új gyűjtemény. Ha a változtatható borítókép nem volna, hármast kapna, így viszont – nagy jóindulattal – megvan a négy alá.

Tracklista:
1. Woman In Love
2. Evergreen
3. The Way We Were
4. You Don’t Bring Me Flowers (duett Neil Diamonddal)
5. Guilty (duett Barry Gibb-bel)
6. No More Tears (Enough Is Enough) /duett Donna Summerrel/
7. Don’t Rain On My Parade
8. Memory
9. Papa, Can You Hear Me?
10. As If We Never Said Goodbye
11. Tell Him (duett Celine Dionnal)
12. Stranger In A Strange Land
13. I’ve Dreamed Of You
14. Send In The Clowns
15. People
16. Smile
17. In The Wee Small Hours Of The Morning
18. Somewhere

Balajti Péter

2010. 11. 15. 18:32

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2010. 11. 15. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Barbra Streisand: The Ultimate Collection (Sony Music) cikk képei
Barbra Streisand - Barbra Streisand: The Ultimate Collection (Sony Music)