Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Susan Boyle: The Gift (Sony Music)

Susan Boyle - Susan Boyle: The Gift (Sony Music)

Egy nő, aki lemezre termett – állítják azok, akik látták. És azok is, akik hallották. A brit tehetségkutatón annak ellenére futott be Susan Boyle, hogy sem a kora, sem a vonásai, sem az alakja nem felel meg a „sóbiz” elvárásainak. Káprázatos hangja viszont másodszor repítette az angol és az amerikai slágerlisták csúcsára a 49 éves előadót.

Nem az a bravúr, ha egy tehetségkutatón befutott előadó az azzal járó népszerűséget meglovagolva sikeres lemezt készít, hanem ha a bravúrt később is képes megismételni. Susan Boyle-nak sikerült. Második, The Gift című nagylemezénél is közel ugyanazt a receptet és időzítést használták, amit a 2009-es I Dreamed A Dream című bemutatkozó-albumnál: egy korong, amin lírai és karácsonyi dalok egyaránt szerepelnek, s aminek a borítója is ezt a kettősséget hangsúlyozza. Így nem csak az ünnepi időszakban, de azon kívül is van helye az énekesnő felvételeinek, melyeket – akárcsak egy évvel ezelőtt – ezúttal is novemberben jelentettek meg.

Susan újra a lemezlovasból nagyívű zenei alkotások producerévé vált Steve Mac-kel dolgozott, s ahogy az I Dreamed A Dream (Álmodtam egy álmot) esetében, most is szerepel egy álmodozós darab a lemezen – a Don’t Dream It’s Over eredetileg egy Crowded House sláger volt, amit Paul Young is sikerre vitt, ám Susan bebizonyította, nem csak a férfi énekesekhez illik e szerzemény. De ugyanígy tett a másik két tuti befutó esetében is: a Perfect Day és a Hallelujah egyaránt olyan kiváló dalszerző-előadók munkája (Nick Cave és Leonard Cohen), akik ugyan egészen más énekhangbéli teljesítménnyel rendelkeznek, ám zsenialitásukhoz kétség nem fér, s akiknek gyöngyszemei számtalan feldolgozást megértek. Susan előadása azonban egészen katartikus: hangja olykor remegően visszafogott, máskor erőteljes, hatalmas teret betöltő, magabiztosan szárnyaló.

A vallásos neveltetést kapott, korábban templomi kórusban is énekelt előadó hitelesen és rutinosan szólaltatja meg az olyan jól ismert karácsonyi dalokat, mint a The First Noel, az O Holy Night, az Away In A Manger, illetve a templomi áhítat övezte O Come All Ye Faithful, de az újévi, a zongora mellett harmonikaszóval megtámogatott Auld Lang Syne mellől is csak a diszkrét pezsgőspohár-koccintás hiányzik.

A lemez különlegességei szintén az ünnepi tételek közül kerültek ki: a Make Me a Channel Of Your Peace (Tégy békéd közvetítőjévé) egy keresztény himnusz, melynek szövegét egyes feltételezések szerint Szent Ferenc imája ihlette. Szokatlan dallama miatt érdemes többször is esélyt adni e szerzeménynek, hogy valóban hatása alá kerülhessünk…
A másik érdekesség a Do You Hear What I Hear?, mely egy ’61-es karácsonyi dalritkaság, amit bizonyára a We Are The World szerzőpárosának (Lionel Richie és Michael Jackson) valamelyike jól ismert, hiszen egy motívumot sikerült átemelni belőle az afrikai segélydalba. Igaz, nem csak ettől különleges e felvétel: a tehetségkutató-győztes idén megmérettetést rendezett, melyre bárki nevezhetett, s az indulók közül maga Susan hirdetett győztest. A legmeggyőzőbbnek Amber Stassi produkcióját találta, így a new yorki hölgy lehetőséget kapott, és duettet énekelhetett Boyle-lal. Nem rossz ajánlólevél a 33 éves mentősnek, hogy egy olyan lemezen mutathatta meg a hangját, ami az amerikai és angol slágerlistát egyaránt meghódította.

2009. április 11-én nézők millióit kápráztatta el Susan Boyle a Britain’s Got Talent tehetségkutatón, s míg bemutatkozó albuma a gyorsan jött népszerűségi hullámot lovagolta meg, címadónak választva a komoly ismertséget hozó dalt, új lemezének már nincs köze a tavalyi tévéműsorhoz, mégis sikert sikerre halmoz. Tegyük hozzá: joggal. Bár a bő félórás albumára kerülhetett volna még pár szerzemény, ez a tízdalos anyag így is kerek. És nem csak a formája miatt.

Tracklista:
1. Perfect Day
2. Hallelujah
3. Do You Hear What I Hear? (Duett Amber Stassival)
4. Don’t Dream It’s Over
5. The First Noel
6. O Holy Night
7. Away In A Manger
8. Make A Channel Of Your Peace
9. Auld Lang Syne
10. O Come All Ye Faithful

Balajti Péter

2010. 11. 18. 21:47

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2010. 11. 18. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
Vendég 2010. 11. 19. 21:37
a Perfect Day és a Hallelujah egyaránt olyan dalszerző-előadók munkája (Nick Cave és Leonard Cohen), akik korlátozott énekhangbéli teljesítménnyel rendelkeznek EZT VONJÁTOK VISSZA!!! A KÉT ZSENIÁLIS ZENÉSZ, CAVE ÉS COHEN NEVÉBEN KIKÉREM MAGAMNAK!!!! SZEMÉTSÉG ILYET LEÍRNI! MEGHALLGATNÁM HOGY A CIKK ÍRÓJÁNAK MENNYIRE KORLÁTOZOTT A HANGJA???????????????????????
Vendég 2010. 11. 19. 21:38
Susan Boyle nem egy nagy szám, a lemez pedig gagyi, nekem abszolút nem tetszik és nagy csalódás volt! Közel nem olyan jó, mint amennyire fényezik!
Balajti Péter 2010. 11. 20. 8:44
Kedves Guest! Visszaolvasva valóban sértőnek is tűnhettek soraim, ezért pontosítottam, finomítottam a kritika érintett részét.
Vendég 2010. 11. 20. 16:23
Igen, valóban sértő volt! Egyáltalán nem értem, miért kell az "énekhangbéli teljesítményükön" lovagolni - ez még most is ott van a cikkében. Cohen és Cave messze igényesebb, jobb, sokoldalúbb MŰVÉSZ (így nagy betűkkel), mint ez a tehetségkutatóban hirtelen és szerintem kissé oknélkül felkapott hölgyemény. Majd nézzük meg 30-40 év távlatából, hogy ő mit működik?? Szerintem közel nem annyit mint Cave és főleg Cohen. Könnyű a mások által írt dalokat elénekelni. Ugye ebben egyetértünk? Esetleg ajánlom pl. hogy Cohenről írjon egy teljes életét átfoglaló cikket. Talán még Ön is meg fog lepődni azon, hogy ő mekkora tehetség és művész. Azután lehet hogy kisebb lendülettel fogja majd isteníteni ezeket a tehetségkutatós sztárocskákat, akik percek alatt úgy elszállnak maguktól. Míg Cohen a mai napig egy szerény, alázatos ember (volt szerencsém ott lenni koncertjén). Persze ha Önnek úgy tetszik, akkor éltesse ezeket a felkapott emberkéket, de attól még nem kell mást, sem a művészt, sem a rajongóit megsérteni azzal, hogy leszólja őket. Jön a karácsony, a szeretet ünnepe. Ugye nem ilyen lelkülettel készül a családi összejövetelekre??? Üdvözlöm!

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

Susan Boyle: The Gift (Sony Music) cikk képei
Susan Boyle - Susan Boyle: The Gift (Sony Music)