Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Válogatás: Négy mentor /újságmelléklet Maxi CD/ (Sony Music)

Válogatás - Válogatás: Négy mentor /újságmelléklet Maxi CD/ (Sony Music)

Hiába négyikszes apuka, Geszti Péternek ugyanúgy pörög az agya, mint a nyelve: ő jegyzi az X-Faktor mentorainak dalát, melyet vele és a további három érintettel, no meg a műsor döntőseivel közösen rögzítettek. A Story magazinhoz kapható Maxi CD-mellékletén a címadó dal mellett szólóban is érvényesül a négyes.

Bár a Four Brothers című nóta eredetileg egy 1947-es dzsessz-standard, hazánkban a többség a Macskafogó című rajzfilmben felcsendülő Négy gengszter címmel ismeri a kellemes szerzeményt, melyet a Cotton Club Singers is repertoárjába vett. Idén Geszti Péter értelmezte újra a dalt az X-Faktor című televíziós tehetségkutatóhoz. A fenti tételt a műsor négy mentora, Keresztes Ildikó, Nagy Feró, ifj. Malek Miklós és Geszti Péter szólaltatják meg vadonatúj címmel és szöveggel. A fergeteges rímekkel meglepően jól boldogultak a raptől egészen távoli zenei műfajokból érkezett művészek, ráadásul a produkcióba az X-Faktor döntősei is besegítettek – háttérénekesként segítettek a nagyoknak.

Egységben az erő – tartja amondás, ám a kislemez mind a négy mentornak külön-külön is lehetőséget biztosít. Geszti Péter a világzenei vonalon jeleskedő Balkan Fanatik magyar népzenei alapokon nyugvó Repülj madár című tételénél segédkezett, közös munkájuk eredményét az MR2 Petőfi rádió is előszeretettel tűzte műsorára.

A popvonalat ifjabb Malek Miklós képviseli, angolul már létező, egynyári, Zseton a zsákban című dalának „szlengdrián” magyar szövegét az első két tételben is szerepet vállalt Geszti Péter jegyzi, aki így a maxi maximális főszereplőjévé lépett elő.

Keresztes Ildikó 2010-es Csak játszom című feldolgozásanyagáról a HARD együttes Nona című dalának magyar nyelvű változatával van jelen. (Apró fricska, hogy a szöveget az X-Faktor konkurenciájaként számon tartott Megasztár egyik korábbi évadjában feltűnt Szabó Eszter írta). A nevem című szerzemény tökéletesen illik az énekesnőhöz, hiszen a zúzdamentes rock-nótában remekül érvényesül rekedtes-dögös hangja.
Nagy Feró smirgli-énekével egy régi klasszikust szólaltat meg: a House Of The Rising Sun című dal az Animals előadásában lett világsláger, a ’92-es recsegős-pattogós Feró-verzió érdekessége a sajátos előadásmód és magyar népi hangszerelés mellett a szövegíró: Bródy János, akinek sorait már az István, a király című rockoperában is zengte a Beatrice frontembere.

Négy különböző egyéniség, akiket a zene, az X-Faktor, no meg a Mentor faktor című dal és most már e kislemez is összeköt. Kérdés persze, hogy a korongon található sokszínűség mindenkinek egyformán bejön-e, de egy ötös alát megérdemel a kiadvány.

Tracklista:
1. Geszti Péter–ifj. Malek Miklós–Nagy Feró–Keresztes Ildikó: Mentor faktor
2. Balkan Fanatik feat. Geszti Péter: Repülj madár
3. Ifj. Malek Miklós: Zseton a zsákban
4. Keresztes Ildikó: A nevem
5. Nagy Feró: A Felkelő Nap Háza

Balajti Péter

2010. 11. 23. 21:14

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2010. 11. 23. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
Vendég 2010. 11. 25. 18:17
felesleges lemez... pár hónap és senki nem emlékszik ezekre a faktoros alakokra...
Balajti Péter 2010. 11. 25. 19:38
Kedves guest! Ezek a faktoros alakok évtizedekkel a tehetségkutató előtt is ismertek voltak, így a műsor után sem valószínű, hogy feledésbe merülnek.
Vendég 2010. 11. 28. 16:47
faktoros alakok = semmitmondó senki kis versenyzők... amúgy szerintem a zsűri se nagy eresztés... túl sok ÉRTÉKESET egyik se tett le az asztalra... felesleges felhajtás a semmi körül...
Vendég 2011. 04. 09. 19:59
Én naon szeretem ezt ez a számot!!:)

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

Válogatás: Négy mentor /újságmelléklet Maxi CD/ (Sony Music) cikk képei
Válogatás - Válogatás: Négy mentor /újságmelléklet Maxi CD/ (Sony Music)