Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Ákos: Test/Indiántánc /2CD/ (Sony Music)

Ákos - Ákos: Test/Indiántánc /2CD/ (Sony Music)

Valódi kis kincsesdoboz e papírtasak a megkésett Ákos-rajongóknak: egy arany- és egy platinalemezes kiadványt tartalmaz a kilencvenes évekből. Ráadásul a baráti áron kínált csomag dalai felett nem járt el az idő: az Erő és alázat című tétel például a 2010-es koncerten is helyet kapott!

Ákos szólókarrierje a kilencvenes években indult, Bonanza Banzai nélküli sikerét – többek közt – hat arany- és öt platinalemez bizonyítják. E csomag a kitüntetett korongok mindkét kategóriájából egy-egy kiadványt fog össze, melyek kulcsdalain az elmúlt bő másfél évtized sem fogott.

A Bonanza Banzai Búcsúkoncertjének évében jelent meg Ákos második szólóanyaga, a Test, mely a művész egyetlen olyan önálló sorlemeze, ami előszót és utószót is kapott. A „test” szó öt tételben is elhangzik (Test, Ki helyett szeretsz?, Dekadens, Idelenn idegen, Csillagok alatt), vizuálisan pedig a borítón és Dúdolni halkannal párhuzamosan forgatott Láss bennem mást! klipjében is hangsúlyosan megjelenik. Bár zene és hangulat tekintetében eltérő a 12, keretbe foglalt dal, tartalmukat tekintve a lemez címe az összekötő kapocs.

Test, amivel együtt kell élni, s aminek reakcióitól lehet félni/égni (Test), ami körbefonhat, amiben a másik elmerülhet (Swimming), melynek a lelkiség (Csak te vagy) vagy a másik léte/tudata erőt adhat (Dúdolni halkan). Test, ami megtéveszthet másokat (Ki helyett szeretsz?), amit a környezet sajátos börtönné tehet (Idelenn idegen) – csak néhány elmélkedésre érdemes példa, melyek befogadótól függően más és más magyarázattal is szolgálhatnak, de Ákos költészetében/művészetében ezt (is) szeretjük.

Az album 5 hét alatt vált aranylemezzé, több tétele azóta is végigkíséri a művész fellépéseit. Az Idelenn idegen című dal például ’95-ben, ’98-ban, 2005-ben és 2007-ben is a koncertprogram részét képezte, a Csillagok alatt–Ki helyett szeretsz?–Láss bennem mást hármasa az Indiántánc-turnétól kezdve az Andante előadásokon át a 40+ estekig szórakoztatta a nagyérdeműt.

Ákos önálló pályafutásának első platinalemezét a csomagban megbúvó második korong, a ’95-ös Indiántánc hozta meg. A babonásnak véletlenül sem nevezhető előadó 13 tételt pakolt a hanghordozóra, melynek címadóját – természetesen más címmel és szöveggel – az Irigy hónaljmirigy is felvette a repertoárjába. Hiába no, ez is a népszerűség egyik fokmérője.

Az énekes azóta már-már megszokott különféle korszakos-szimbolikus figuráinak első példánya itt jelenik meg, a törzsi alak egy egzotikus, a természettel és egymással harmóniában élő, idealizált indián példáján keresztül mesél, utaztat és elgondolkodtat. Ahogy a Test esetében is akadtak az alapkoncepcióból kilógó dalok, úgy itt is találni kivételeket (pl.: Az én filmem kész, Örvény, Az utolsó levél), a főcsapást azonban már cím alapján is kifejezetten sok dal képviseli: Indiántánc, Tavaszi mohikán, Áldozz fel, Esőkirály. Mellettük pedig a Nevess magadon („Sámántáncomba beleremegnek/A hegyek, a völgyek, a csillagok,/Varázsszavakkal megidézlek téged,/Jöhetsz bármikor, én mindig kész vagyok.”) és az Ez a miénk („Az éjjel tüzében dereng egy szellem-arc/Vigyázz, nehogy elriaszd!/De ha a szemébe nézel, belehalsz!”) című, méltatlanul hanyagolt remekben is felfedezhetőek a fentiekhez köthető utalások.

Az egy-két helyen felfedezhető női vokál és angol nyelvű felvétel már rég nem jellemzőek Ákosra, s az akkor korszerűnek számító zenei megoldások némelyike is leleplezheti, hogy nem ma készültek e felvételek. Mindezektől függetlenül tökéletesen idő- és értékálló lemezek bújnak meg a költséghatékony papírtokban, melyek nélkülözik ugyan a művész esetén meghatározó szövegkönyveket (azért a belső fülre illett volna felpakolni a szerzők, közreműködők névsorát), ám így megvalósulhatott az egyet fizet, kettőt kap-koncepció, melyet joggal üdvözölhetnek a szerényebb pénztárcájú, a művészre csak az utóbbi években rátaláló rajongók.

Tracklista
Test CD
1. Invokáció (Prológus)
2. Test
3. Ki helyett szeretsz?
4. Csak te vagy
5. Swimming
6. Dekadens
7. Dúdolni halkan
8. Idelenn idegen
9. Áradás
10. Do We Bow?
11. Csillagok alatt
12. Láss bennem mást
13. Az indulat dala
14. Epilógus

Indiántánc CD
1. Erő és alázat
2. Esőkirály
3. Nevess magadon
4. Tavaszi mohikán
5. Örvény
6. Ez a miénk
7. Áldozz fel
8. Indiántánc
9. Angyali szerető
10. Mégis jó
11. Minden egyszerű dalban
12. Az utolsó levél
13. Az én filmem kész

Balajti Péter

2010. 11. 24. 9:56

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2010. 11. 24. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
Vendég 2010. 12. 20. 3:56
Nem vagyok benne biztos, hogy bazári árut kellene csinálni Ákos lemezeiből, papírtasak.. :S Vessük össze egy X+I jubileumi gyűjteménnyel (itthon van egy belőle a polcon). Éles a kontraszt. Ugyanakkor kár, hogy női vokálok már nincsenek a dalaiban, az Angyali szerető "jéghideg levegő" vokáljától a mai napig kiráz a hideg, a legjobb értelemben !

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Ákos: Test/Indiántánc /2CD/ (Sony Music) cikk képei
Ákos - Ákos: Test/Indiántánc /2CD/ (Sony Music)