Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Michael Jackson: Michael Jackson’s Vision /3DVD/ (Sony Music)

Michael Jackson - Michael Jackson: Michael Jackson’s Vision /3DVD/ (Sony Music)

18 mozgó(!) kliprészlet – és ez még csak a borító! A Pop királyának videói végre méltó és átfogó kiadásban pompáznak a háromlemezes digipack DVD-tartóban, melyhez egy 64 oldalas, a klipekről/klipekből való képekkel tarkított könyvecske is jár.

Annak idején valóságos tévés és zenei eseménynek számított egy-egy Michael Jackson videóklip-premier, mely egyfajta forradalmat jelentett a Music Television számára is. Emberünk már a Jacksons idején is kellő kreativitással állt a vizuális megjelenéshez, s bár szólókarrierje elején visszafogott klipekkel jelentkezett, néhány év alatt rájött, mekkora reklámlehetőséggel, illetve zene- és tévétörténeti jelentőséggel bír egy telitalálatos videónak. Így a megszokott 3-5 perces anyagok helyett valóságos kisfilmekkel rukkolt elő, melyekhez ne egy esetben mozifilmeken edződött direktorokat sikerül megnyernie. A korhatáros, közel negyedórás, ráadásul ügyesen paráztatós Thrillert az a John Landis dirigálta, aki az Egy amerikai farkasember Londonban, a Harapós nő vagy a Homályzóna című mozifilm egyik epizódját is jegyzi. A Bad esetében még hosszabb a játékidő és még nevesebb a rendező: a 18 perces opust az Oscar-díjas Martin Scorsese vezényelte le, a szereplők között pedig az énekes mellett megtaláljuk Wesley Snipes-ot is.
Michael Jackson a nyolcvanas évek végére sikeresen meghódította a mozivásznat is: a Moonwalker című filmben főszerepet játszott, az ebben látható/hallható, mintegy tízpercesre bővített Smooth Criminal önálló klipfilmként tarolt a zenetévékben.
Apropó mozi! A Liberian Girl című dalához forgatott anyagban egy sor híresség (többek közt: Olivia Newton-John, John Travolta, Dan Aykroyd, Steve Guttenberg, Richard Dreyfuss, Rosanna Arquette, Whoopi Goldberg, Steven Spielberg, David Copperfield) kapott helyet és legalább akkora szerepet, mint a sláger előadója.

Michael Jackson - Michael Jackson: Michael Jackson’s Vision /3DVD/ (Sony Music)

A kilencvenes évek elején elkészített Black Or White című dal videója káprázatos látványvilágával szögezte nézőit a televízió elé, a morphing trükktechnika segítségével mozgás közben alakultak át az ázsiai, afrikai, szőke, barna, férfiak és nők, ezzel is erősítve a dal üzenetét: mindegy, hova tartozunk, egyek vagyunk. Bár a pörgős klip hat és félperces változata is igen hatásos, a 11 perces verzió mindezt megfejeli egy fekete párducból át-, majd azzá visszaalakuló, táncoló és tomboló MJ-vel, mely egyszerre jelképezheti az ember tudatos és az állat ösztönös viselkedése közötti különbségeket, de jelentheti az emberi butaság és előítélet állította korlátok kiváltotta haragot is, hogy a sajnos ma is aktuális téma iránti provokatív figyelemfelkeltés lehetőségéről ne is beszéljünk.

A sokszínű emberiség és kultúrák sokasága után a múltba repítette rajongóit Michael a Remember The Time 9 perces kisfilmjével. Az Oscar-jelölt John Singleton rendező egyiptomi díszletek közé helyezte szereplőit, a fáraót megformáló Eddie Murphyt, a kedvesét alakító modellt, Imant (aki a valóságban David Bowie felesége), a szolgáló szerepében feltűnő kosárlabda-játékost, Magic Johnsont és persze a titokzatos idegent életre keltő MJ-t.
A túlfűtött erotikájú In The Closethez a korhatár-bizottsággal megküzdő hatperces klipet készített a Pop királya, melyben a női karaktert a hűvösen és búján egyaránt megjelenő Naomi Campbell testesítette meg.

A Jam videója újabb mérföldkő: Michael Jackson társrendezőként jegyzi a klipet, amiben a rap-betétet biztosító Heavy D mellett feltűnt az akkori kamasz hip-hop-páros, a Kris Kross, no meg Michael „Air” Jordan. Utóbbi kosarazni tanítja az énekest, aki cserébe táncleckét ad a 198 centi magas sportolónak – kellő humorral fejelve meg a videót.

A Pop királyának humanitárius oldaláról számos kezdeményezés, kitüntetés és elismerés mellett dalai, illetve klipjei is árulkodnak. A nyolcvanas évek végén, archív felvételek sorával sokkoló Man In The Mirror videója után a Heal The Worlddel, később a kifejezetten szívbe markoló Earth Songgal, valamint a kétféle kisfilmmel is rendelkező They Don’t Care About Us-szal igyekezett felrázni a világ figyelmét, hogy valami itt nagyon nincs rendben…

A Gone Too Soonban AIDS-ben elhunyt kis barátjára emlékezik, a You Are Not Alone-ban akkori feleségével, Lisa Marie Presley-vel látható, míg a Ghosts filmklipjében több szerepben, olykor elmaszkírozott önmagával kerül szembe.

Hosszabb szünet utáni 2001-es visszatérése mérsékelt sikert hozott, hiába készült a You Rock My World című dalhoz monstre klip olyan nevekkel, mint Chris Tucker, Marlon Brando és Michael Madsen. (Azért a dalt tartalmazó Invincible című albumból így is világszerte 13 millió darab fogyott. Más kérdés, hogy a Guinness-rekordok könyvbe is bekerült Thrillerből közel tízszer ennyi talált gazdára)

A fenti, kiragadott klippéldák közül több is itt-ott feltűnt az elmúlt 15 évben kiadott Michael Jackson válogatás-DVD-ken. Külön korongon kaptak helyet a Dangerous című album klipjei, két felvonásban tálalták a Pop királyának legnagyszerűbb videóinak gyűjteményét, de készült egy válogatás a listavezetők zenés kisfilmjeiből is, illetve egy 25 DualDiscet tartalmazó csomag is 25 klippel.
Idén azonban egyesítették a „szétszórt” kincseket és egy háromkorongos, 64 oldalas könyvecskével és egy mozgóképes, úgynevezett lentikuláris borítóval megfejelt elegáns csomagba gyűjtötték össze Michael Jackson életében készült 42 videóklipjét (a pakkban nem szerepel a This Is It című, halála után alkotott klip).

A fél munkaidőt (ebédszünettel együtt!) kitöltő összeállítás első két korongja a szólókarrier ’79-es Don’t Stop ’Til You Get Enough-jától a 2001-es Cry-ig foglalja össze a sok esetben szó szerint szemkápráztatóan látványos alkotásokat. Ráadásul mindegyik klipből a lehető leghosszabb változatot kapjuk! A Heal The World és a They Don’t Care About Us 7 perces videói, a Jam 8, a The Way You Make Me Feel, a Smooth Criminal és a Remember The Time 9 perces verziói mellet ott a 10 perces Speed Demon (a sztár és a gyurmanyúl táncpárbaja parádés!), a 11 perces Black Or White, a 13 perces Thriller, valamint a 18 perces Bad.
Sőt, a mostani összegzés bebizonyítja, hogy a 2003-ba kiadott Number Ones DVD-válogatáson debütált tíz és félperces You Rock My World videónál létezik hosszabb változat is: ezúttal 13 és fél percben láthatjuk Michael és az egzotikus szépség, valamint a rosszfiúk kalandját.
Talán ez a fajta leghosszabb játékidőket szem előtt tartva-hozzáállás eredményezhette azt, hogy a 13 évvel ezelőtt készült Blood On The Dance Floor esetében nem a lemezről ismert változathoz készült négyperces, hanem a Wyclef Jean-féle Refugee Camp Mix kapcsán született öt és félperces változat került a kiadványra.

A példás gyűjtemény több olyan klippel is büszkélkedhet, melyek korábban egyáltalán nem voltak elérhetőek. Ilyen az 1980-as She’s Out Of My Life, a Stan Winston rendezte 40 perces Ghosts című filmből összeollózott, alig négyperces Ghosts, a már említett You Rock My World extra hosszú változata vagy a 2001-es Cry, melyben nem tűnik fel az énekes.

A két DVD mellett egy harmadik korong is szerepel a csomagban, melyen szinte kivétel nélkül csak ritkaságok sorakoznak. Három Jacksons-videó az 1976–80 közötti időszakból, Michael Jackson Paul McCartney-val közös duettjének klipje, amiben a rászorulókon segítő szélhámosok között az ex-Beatles-tag egykori felesége, Linda is látható. Ezen a hordozón szerepel a They Don’t Care About Us ritkán vetített börtönös változata, amit ugyanaz a kétszeres Oscar-jelölt Spike Lee rendezett, aki a Brazíliában forgatott verziót is jegyzi. A Babyface által komponált Why ugyan nem MJ-dal, hanem az unokaöccsei alkotta 3T felvétele, ám a fiúk felkérték a nagybácsijukat, segítsen nekik, így Michael a lemezen és a klipben is szerepet vállalt.
A 4 óra 40 perces játékidejű csomag talán legnagyobb meglepetése azonban mégis a One More Chance című dal klipje, ami még 2003-ban készült, ám azóta elzárva pihent… egészen a Michael Jackson’s Vision megjelenéséig. A remek dalhoz hatásos videó készült: a közönség a színpadon, a művész a nézőtéren.

A klipek felújított és remasterizált változatban, kristálytiszta sztereó hanggal, káprázatos színekkel kerültek a pazar pakkba bújtatott DVD-kre, melyeken a 16:9-es videókat szélesképernyős képmegjelenítőkre optimalizálták. Mindehhez az első két korongon az időrendi sorrend mellett véletlenszerű lejátszás is választható.

Rajongóknak kihagyhatatlan, szimpatizánsoknak erősen megfontolandó a Michael Jackson’s Vision című kiadvány, mely az idei karácsonyi különleges kiadványok – külcsín és belbecs tekintetében is – egyik legpazarabb darabja.

Tracklista
1. DVD
1. Don’t Stop ’Til You Get Enough
2. Rock With You
3. She’s Out Of My Life
4. Billie Jean
5. Beat It
6. Thriller
7. Bad
8. The Way You Make Me Feel
9. Man In The Mirror
10. Dirty Diana
11. Smooth Criminal
12. Another Part Of Me
13. Speed Demon
14. Come Together
15. Leave Me Alone
16. Liberian Girl

2. DVD
1. Black Or White
2. Remember The Time
3. In The Closet
4. Jam
5. Heal The World
6. Give In To Me
7. Who Is It
8. Will You Be There
9. Gone Too Soon
10. Scream
11. Childhood
12. You Are Not Alone
13. Earth Song
14. They Don’t Care About Us
15. Stranger In Moscow
16. Blood On The Dance Floor (Refugee Camp Mix)
17. Ghosts
18. You Rock My World
19. Cry

3. DVD
1. Blame It On The Boogie (The Jacksons)
2. Enjoy Yourself (The Jacksons)
3. Can You Feel It (The Jacksons)
4. Say Say Say (Paul McCartney & Michael Jackson)
5. They Don’t Care About Us (Börtön verzió)
6. Why (3T közreműködik: Michael Jackson)
7. One More Chance (kiadatlan felvétel)

Balajti Péter

2010. 11. 25. 10:49

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2010. 11. 25. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
Vendég 2010. 11. 26. 20:37
MICHAEL JACKSON I LOVE YOU! L.O.V.E! EZ AZ ÜZENET! Ő A LEGJOBB ÉS A LEGNAGYOBB! ÉLJEN A KIRÁLY!
Vendég 2010. 11. 27. 22:29
Nagyon szeretném megvenni ezt a lemezt :D Amúgy nagyon jó cikk, de azt nem értem, hogy miért kell állandóan jackónak szólítani? Az egy gúnynév! Ő sem szerette hogyha így nevezték, és ezt többször is hangoztatta. Soha nem felejtünk el Michael Joseph Jackson!
Balajti Péter 2010. 11. 28. 8:36
Kedves guest! Köszönöm az elismerő szavakat, "Jacko"-mentesítettem a kritikát.
Vendég 2010. 11. 28. 11:23
Nekem ár megvan a lemez!Remek darab!Mindenkinek kötelező aki szereti MJ zenéjét!

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

Michael Jackson: Michael Jackson’s Vision /3DVD/ (Sony Music) cikk képei
Michael Jackson - Michael Jackson: Michael Jackson’s Vision /3DVD/ (Sony Music)Michael Jackson - Michael Jackson: Michael Jackson’s Vision /3DVD/ (Sony Music)