Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Nelly Furtado: The Best of (Universal)

Nelly Furtado - Nelly Furtado: The Best of (Universal)

A kanadai énekesnő sajátos énekhangjával számos zenei stílusban otthonosan és nem utolsó sorban élvezettel mozog, legyen szó pop- vagy népzenéről, foci-himnuszról, hip-hop, netán trendi disco-muzsikáról. Mindezt jól mutatja ez az összegzés.

2000-től 2010-ig terjed Nelly Furtado sláger-összefoglalója. A figyelemreméltó külsővel rendelkező előadó nem csupán a megjelenéséből él: első kislemezdala, az I’m Like A Bird azonnal Grammy-díjat hozott a portugál szülők gyermekeiként Kanadában született énekesnőnek, aki nem csak előadóként, de szerzőként is jegyzi a slágert. Bemutatkozó Whoa, Nelly! című nagylemezéről e mellett a raggás Turn Off The Light is jól szerepelt a slágerlistákon, s a Shit On The Radio (Remember The Days) is bekerült a Top 15-be szülőhazájában.

A huszonéves dalszerző-énekesnő első albumából 7 millió eladott példánnyal a háta mögött olyan albumot készíthetett, amilyet csak akart. Ő pedig egy, az előzőnél is személyesebb, multikulti hangzású koronggal rukkolt elő 2003-ban, miközben szíve alatt hordta gyermekét. Bár a Folklore-ra kevésbé voltak vevők, mint a bemutatkozó anyagra (azért néhány millió példány elkelt belőle), a rajta szereplő Força című dalát a 2004-es Foci EB hivatalos himnuszává választották.

Az időközben édesanyává előlépett művésznő két év babázás után ismét stúdióba vonult, hogy újabb oldaláról mutatkozzon be: Timbaland vezetésével egy r’n’b és hip-hop lemez született, Nelly pedig szexi dalokkal, bomba formában térhetett vissza a színpadra! A Loose című album kapcsán rögtön két DVD-vel is jelentkezett a formátumot korábban egyáltalán nem használó énekesnő. Az egyik a lemez öt dalához készített klipeket (és a Try videóját) tartalmazta, a másikon az album kapcsán rendezett Get Loose turné torontói koncertjének anyaga kapott helyet (DVD-n és CD-n is).
Az aranykezű producer parádés visszatérést biztosított Furtadónak: a Promiscuous, a Maneater, a Say It Right, az All Good Things (Come To An End) és az In God’s Hands című kislemezdalokkal büszkélkedő album számos ország slágerlistájának élén végzett: első volt Kanadában, az Egyesült Államokban, Németországban és Magyarországon is! (Csak érdekesség képen, a hazánkban kétszeres platinalemezről a Say It Right és az All Good Things (Come To An End) egyaránt a legjátszottabb rádiós dalok voltak az itthoni éterben.)

Ahogy azt a rajongók az első lemezek után megszokhatták, kedvencük ismét három évig váratta őket új anyagával, igaz, a 2009-es Mi Plan megint ügyesen kikerülte a lehetséges önismétlést: ezúttal az összes dal spanyolul szólalt meg, köztük a hazánkban is hetekig játszott, és e válogatáson is helyet kapott Manos al Aire. Akárcsak a fent említett dalok, amiket Nelly-sorlemezen nem szereplő együttműködések, új szerzemények, és egy koncertfelvétel tesz még különlegesebbé.

A Fotografia című, Juanes-szel énekelt, Shakira zenei világára emlékeztető tétel a kolumbiai énekes 2003-as korongján látott napvilágot, míg a James Morrisonnal rögzített Broken Strings az angol zenész 2008-as albumáról került a mostani összegzésre. Bár alaposan megpakolták a 74 perces lemezt, sajnálatos, hogy a Timbalanddel és Justin Timberlake-kel felvett listavezetőnek, a Give It To Me-nek nem tudtak helyet szorítani, de tovább színesíthette volna a repertoárt a Tiëstóval készített Who Wants To Be Alone is, amiért szintén kár.

E hiányosságokat igyekszik elfeledtetni három új szerzemény, melyek közül két tételt az énekesnő a korábban Amy Winehouse-zal és Nassal is együtt dolgozó billentyűbűvésszel, Salaam Remivel közösen jegyez. A Girlfriend In The City első hallásra kellemes darab, ám ők mégis a pörgős klubdalt, a Night Is Youngot találták ütősnek – e dalhoz már klipet is készítettek. A Stars mindezekkel szemben egy felejthető lírai alkotás, amit a Shakirának is sikert hozó Lester Mendezzel rögzített a Grammy-díjas előadó.
A korongot egy különös koncertfelvétel zárja: az énekesnő 2006-ban egy élő rádióadásban, a saját stílusában, akusztikus zenei kísérettel énekelte el az adott év egyik legnagyobb slágerét, a Gnarls Barkley Crazy című sikerét.

Nelly Furtado ügyesen összegyúrt válogatásanyaga kellően sokszínű, melyet számos csemege is gazdagít. Igaz, az énekesnő koncertanyagáról (pl.: a Do It) és remixlemezéről még mutatóba sincs semmi – holott jól szól a Más Tony Dize-zal készített Urban Remixe –, s a korábban említett két hiányzó tétel sem jött volna rosszul; mondjuk a Stars, a Shit On The Radio (Remembers The Days), illetve az In God’s Hands helyére. Azért egy erős négyes így is megvan.

Tracklista:
1. I’m Like A Bird
2. Turn Off The Light
3. Shit On The Radio (Remembers The Days)
4. Fotografia (duett Juanes-szel)
5. Powerless (Say What You Want)
6. Try
7. Força
8. Promiscuous (közreműködik: Timbaland)
9. Maneater
10. Say It Right
11. All Good Things (Come To An End)
12. In God’s Hands
13. Broken Strings (közreműködik: James Morrison)
14. Girlfriend In The City
15. Night Is Young
16. Stars
17. Manos al Aire
Bonus track:
18. Crazy (Radio 1 Live Lounge Session)

Balajti Péter

2010. 11. 25. 21:49

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2010. 11. 25. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Nelly Furtado: The Best of (Universal) cikk képei
Nelly Furtado - Nelly Furtado: The Best of (Universal)