Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Neoton Família: Búcsúzni csak szépen /DVD/ (Magneoton)

Neoton Familia - Neoton Família: Búcsúzni csak szépen /DVD/ (Magneoton)

Máris szilveszter van! Legalábbis a Neoton Família 2010-ben megjelent DVD-jének köszönhetően, ami hamisítatlan, az év utolsó napjának bulihangulatú tévéműsorait idézi, egy rakás extrával. Hogy a kiadvány borítója nem ezt sugallja? Valóban…

A borítókészítőt páros lábbal kellene kirúgni, mert csak egészen apró betűvel sikerült a hátoldalon feltűntetnie, hogy a kiadvány főműsora egy koncertfelvétel és nem például tévészereplések, illetve klipek sora. Az sem nyilvánvaló, hogy a ’98-as vagy a 2005-ös fellépés esszenciáját kapjuk, a majd’ egyórás csemegék pedig többet érdemeltek volna, mint a „Különleges extrákkal!” kiírás.
Szintén érthetetlen, miért kellett az azonos című 1998-as koncert, illetve annak válogatás-CD-je után 12 esztendőt várni erre az összeállításra, de mindegy is, hiszen az egész estés műsor Magyar Televízió által lerövidített felvétele így is meglepően hangulatos. Más kérdés, hogy a Youtube.com-on ebből a koncertprogramból három olyan dal (Vándorének, Kell, hogy várj, Don Quijote) előadása is látható, melyek feltételezhetően a tévéadás a részét képezték – ki tudja, miért vágták ki azokat?! (Emiatt persze csak akkor volna jogos hőzöngeni, ha a borítón szerepelnének…)

No, de lássuk a tartalmat: a különleges koncertet a tagok a „magyar ABBA” billentyűsének, Jakab György emlékének ajánlottak fel. A résztvevők György napon, kollégájuk és barátjuk álmainak koncerthelyszínén, a Budapest Sportcsarnokban álltak újra színpadra 1998-ban.
Az ős-felállásból Pásztor László, a ’73-ban csatlakozott Csepregi Éva, a hetvenes évek végén fedélzetre lépett Baracs János, a nyolcvanas évek elejétől „családtagnak” számító Végvári Ádám és Bardóczi Gyula, illetve az édesapja helyére ülő Jakab György alkotják a Neoton Famíliát. Igaz, nem utóbbi az egyetlen neotonos leszármazott a világot jelentő deszkákon: Bardóczi Gyula fia, Gábor – akárcsak a papája – szintén a dobok mögött foglal helyet. (Az Alvajárókból ismert Csonti a szintetizátor-vonalat erősíti, Kozma Orsi, Tóth Edina és Csányi Pisti pedig a háttérénekükkel támogatják a produkciót.)

Az egyórás, 4:3-as képarányú felvétel a korát tekintve teljesen korrekt képpel, illetve kellően dinamikus, sztereó hangsávval bír, ami mellé készült ugyan egy Dolby Digital 5.1-es térhatású keverés is, ám utóbbitól nem szabad csodát várni.

Búcsúzni csak szépen – az est és a mostani kiadvány címe ugyan szomorkás hangulatú, de mindez ne tévesszen meg senkit! Bár a Búcsú című dallal a zenekar addigi pályafutásának három meghatározó elhunytjára emlékezik, illetve a Gondolj néha rá című tétel is egyfajta főhajtás az eltávozottak előtt, a további 11 dal pontosan olyan bulihangulatot varázsol a szobába, ami a szilveszter éjszakák egyik velejárója.

A sort a Neoton Família egyik legnagyobb diszkó-slágere, az angol nyelven Spanyolországban és Japánban is sikeres Santa Maria nyitja, a háttérben stílusosan Kolumbusz Kristóf egykori konvojának nevezetes hajóformája látható. Bár az olyan tételek, mint a Tini dal vagy a Yoyo kétségtelenül furán hangzanak a felvétel idején 42 éves énekesnő szájából, a szórakoztatásra szakosodott zenekar nem vonhatta meg egykori sikerdalait a nagyérdeműtől.
A színpadra pakolt pálmafák illenek a karibi hangulatú Pago Pago és a Nyár van című bulizenékhez, illetve a latinos Varaderóhoz, amihez egy fergeteges dobszóló is jár.
A rockos vonalat az Apám szólt és a Legkisebb fiú képviselik, zárásként pedig az angol című, de magyarul énekelt I Love You, illetve az 1983-as Yamaha fesztivál fődíját elhozó Holnap hajnalig (Japánban Time Goes By címmel adták elő a dalt) adnak még lehetőséget a táncolni vágyóknak.

A főműsor mellé a borítón mindössze Extrák felirattal elintézett, valójában komoly mennyiségű archív anyag került, feltételezhetően a zenekar tagjainak privát gyűjteményéből. Ezek kép- és hangminősége értelemszerűen változó, viszont a rajongók valódi kincsekre lelhetnek.
Egy régi, VHS-minőségű felvételen látható-hallható Jakab György és a többiek előadásában a klasszikus Happy Day című gospel, a ritkaságok közül felkerült a Pago Pago Kubában rögzített angol nyelvű klipje, illetve a Holnap hajnalig angol nyelvű változata a ’83-as Yamaha fesztiválról. S ha már a távol-keleti országban járt a dal két énekese, gyorsan forgattak egy klipet is a magyar verzióhoz.

Apropó videók! A csomag részét képezi még a Santa Maria remixe, a Kék korszak, a Minek ez a cirkusz, az Így vagy úgy és az Abrakadabra, illetve az Ádám és Éva közös lemezéhez készült Elfújt a szél is. Éva szólókarrierjét a Párizsi lány és a Latin szerenád fele (úgy tűnik, a teljes klip már a zenekarnak sincs meg…) képviselik.
Ugyancsak rövid részletet kapunk a Love Is Magic című nótából, ami díjat ért a szöuli dalfesztiválon. A Neoton egyébként nem csak a japánokat és a koreaiakat tudta elvarázsolni, de keleti szomszédainkat is: a Szentiván éjjelén felvételét egy szovjet–magyar esten rögzítették.
Egy alig kétperces szösszenet a Neoton-tagok famíliáit, pontosabban gyerkőceit mutatja be, de jutott még hely a Szeretek ugrálni és a Turn Out The Light TV-felvételeinek is. (Kár, hogy a 17 részes extra-szekciót csak külön-külön lehet megtekinteni – egy összesített lejátszási lehetőség nem ártott volna.)

A DVD-n található pörgős hangulatot véletlenül sem tükröző, de egyéb információkban is erősen hiányos borító méltatlan ehhez a rajongók által értékesnek és hiánypótlónak tartott kiadványhoz. Viszont az sem lenne helyénvaló, ha emiatt kapna rosszabb osztályzatot a Neoton Família igazán korrekt korongja.

Tracklista:
Koncert
1. Santa Maria
2. Apám szólt
3. Tini dal
4. Búcsú
5. A legkisebb fiú
6. Szeret vagy nem szeret
7. Pago Pago
8. Gondolj néha rá
9. Nyár van
10. Varadero
11. Dobszóló
12. Yoyo
13. I Love You
14. Holnap hajnalig
+
Extrák:
1. Szeretek ugrálni (TV-felvétel)
2. Happy Day (BS koncerfelvétel – Jakab György)
3. Time Goes Bye /A Holnap hajnalig című dal angol nyelvű változata/ (Yamaha Festival, 1983. – Grand Prix: Ádám és Éva)
4. Holnap hajnalig (japán video – Ádám és Éva)
5. Pago Pago (A dal angol nyelvű változata – kubai felvétel)
6. Love Is Magic /részlet/ (Seoul Song Festival, 1986 – Best Performance Band, a Zenebutik című DVD-műsorból)
7. Elfújt a szél (videoklip – Ádám és Éva)
8. Turn Out The Light (TV-felvétel)
9. Latin szerenád /részlet/ (videoklip – Éva)
10. Santa Maria – Remix (videoklip)
11. Kék korszak (videoklip)
12. Asztal (A Neton Família és gyermekeik – a Három kívánság című TV-műsorból)
13. Szentiván éjjelén (Szovjet–magyar est – TV-felvétel)
14. Minek ez a cirkusz (videoklip)
15. Párizsi lány (videoklip – Éva)
16. Így vagy úgy (videoklip)
17. Abrakadabra (videoklip)

Balajti Péter

2010. 12. 02. 9:03

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2010. 12. 02. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
Vendég 2010. 12. 03. 11:08
lehangoló silány egy kiadvány.... borzalmas megcsúfolása az együttes nevének és még a koncerten fellépő a Pago Pago dalban látható Lukács Erzsébet nevét is lehagyták a névsorból. szégyen.... és az anno 1980-ban nr.1 Don Quijote és a 75-ös Vándorének lehagyásáról még nem is beszéltünk.
Vendég 2010. 12. 04. 18:15
Egyetertek az elottem szolaval. Kivancsi leszek mikor jelenik meg vegre egy Neotonhoz melto DVD. talan majd a harmadik kb 10 ev mulva. Az extrak tetszenek csak sajnalom hogy semmi ujat nem lattam Nem hiszem hogy nem talaltak volna olyan felvetelt ami nincs meg fent a youtubon :D
Balajti Péter 2010. 12. 04. 20:00
Kedves guest! Hogy csak egy példát mondjak: a Minek ez a cirkusz videoklipje nincs fent a youtube-on, arról nem is beszélve, hogy értelmetlen egy dvd-t egy internetes videómegosztóhoz viszonyítani.
Juhász Judit 2013. 02. 26. 17:33
Szia! Azt szeretném kérdezni hogy a Neoton DVD hol lehet meg rendelni ellőrei is köszönöm Judit!

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

Neoton Família: Búcsúzni csak szépen /DVD/ (Magneoton) cikk képei
Neoton Familia - Neoton Família: Búcsúzni csak szépen /DVD/ (Magneoton)