Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Leona Lewis: The Labyrinth Tour – Live From The O2 /DVD+CD/ (Sony Music)

Leona Lewis - Leona Lewis: The Labyrinth Tour – Live From The O2 /DVD+CD/ (Sony Music)

A brit X-Factor 3. évadának győztese 20 estés koncertturnéra indult, melyből négyszer a szupermodern londoni O2 arénában szórakoztatta a nagyérdeműt. A június 18-i est felvételén Leona feldolgozások mellett mindkét albumáról énekelt, s előadta az Avatar című film betétdalát is.

A londoni Leona Lewis bemutatkozó nagylemezével nem csak az Egyesült Királyságban, de az Egyesült Államokban – és számos más országban, így hazánkban is – listavezető lett. Bleeding Love című világslágere 36 hétig tanyázott a MAHASZ Rádiós Top 40-es listán. Ilyen kezdés után szinte borítékolható volt a visszaesés, s valóban: az énekesnő Echoes című második albuma már csak a szigetországban ért el első helyezést. Így érthető, hogy az X-Factor győztese kizárólag az Egyesült Királyságban vándorolt The Labyrinth Tour című koncertsorozatával, melynek látványvilágát – a művésznő állítása szerint – a Fantasztikus labirintus című David Bowie-film ihlette.

A DVD indítását követő mozgóképes menü inkább ijesztő, mintsem látványos, a hozzá tartozó ütem pedig kifejezetten idegesítő, úgyhogy gyorsan válasszunk hangsávot és indítsuk el a 95 perces show-t!

Egy fantáziavilág elevenedik meg a színpadon mágikus kapuval, egy titokzatos fával és káprázatos jelmezekkel. A HD-kamerákkal rögzített, valós szélesvásznú képen tökéletesen mutatnak a pazar színekben pompázó díszletek és öltözékek, melyekhez sztereó és Dolby Digital 5.1-es térhatású hangot választhatunk. Bár a keverés nem hibátlan, egy-két helyen mintha kissé egyenetlen lenne a hangerő, Leona feladatát halálosan komolyan veszi, miközben végig alaposan megdolgoztatja a háttérénekesnőit. Bár lámpalázát olykor leleplezik a közelik, nagyszerű mezzoszoprán énekhang-kitartásait joggal kíséri vastaps.
A közönség elkápráztatására pedig bőven van lehetőség, hiszen Lewis kisasszony első albuma kizárólag lírai tételekre épült, de a folytatás sem ment el teljesen a klubnóták irányába.

Kétperces misztikus felvezetés után díszletek, szalagokon légben tornászók és táncosok között és a két hátsó LED-fal előtt feltűnik Leona: a nem túl fülbemászó dallamú Brave című dalt mozgalmas és látványos színpadkép kompenzálja. Hiába, kellett egy kis bemelegítés az énekesnő hangszálainak, hiszen a folytatásnak szánt Don’t Let Me Down-ban már bátran kiereszti a hangját – csak érdekességképpen: a dal társszerzője Justin Timberlake! S míg az angol és német slágerlistán egyaránt 2. helyig jutó Better In Time az egész arénát éneklésre készteti, addig a Whatever It Takes-et végig is tapsolja a nagyérdemű.
A Take A Bow során az énekesnő nem csak félmeztelen férfi táncosai közé, de a koreográfiába is beszáll, ráadásul a dal második verzéjétől az eredetihez képest jóval pörgőbb tempót diktál a dobos.

A Ride A White Swan című T. Rex rocknóta Leona előadásában a LED-falon kel életre, miközben a dal címének megfelelően az előadó egy fehér hattyún utazik. A közjáték nem csak arra jó, hogy egy klasszikus glam rock-slágerrel felrázzák a közönséget, de Leona is át tud öltözni a színfalak mögött: a hosszú szárú fekete csizma és a testhez feszülő, ezüstszínű láncokkal és díszítésekkel feldobott fekete minit egy kéken csillogó, szűk felső és színében hozzá igazodó, elől felvágott, hátul hosszú szoknya, valamint na’vi-kék körömcipő váltja fel. Nem véletlen a színösszeállítás: az I See You az Avatar című gigasiker betétdala. A varázslatosan szép I Can’t Breathe alatt óriási labdákkal, illetve labdákon akrobatikáznak a táncosok, Leona pedig káprázatos magasságokba viszi a hangját.

Majd jön a koncert egyik legjobb pillanata: a Forgive Me kitűnően példázza, milyen tökéletesen illik Lewis kisasszonyhoz a hamisítatlan diszkózene. Végre dögösen mozoghat, és egy egész arénányi embert táncoltathat meg egyszerre: az egész londoni O2 felszabadultan bulizik! (Levezetésül a Happy hallható.)

A folytatásban a feldolgozásoké a főszerep: egy hatalmas fa ágainak díszletében, hófehér ruhában fekve előadott Could It Be Magic 35 éve egy Barry Manilow-siker volt, de az idén újra összeállt Take That is sikerre vitte azt a kilencvenes években. Leona kötélhintában előadott, Echoes című albumáról való I Got You ugyan kilóg a blokkból, amit a Justin Timberlake-féle Cry Me A River visszafogott változata és a bő fél évszázados kompozíció, a The First Time Ever I Saw Your Face című lírai tétel követ. Utóbbit bármilyen szépen is énekel az ifjú énekesnő, valójában a Homeless az a mű, melyet olyan átéléssel ad elő, hogy majd’ belehal…

Úgy tűnik, innen nincs tovább, ám a LED-falakon egy újabb videó közjáték tökéletes átvezetőt biztosít: Michael Jackson They Don’t Care About Us című dalának Leona-féle, énektorzítós változatát sikerül a Daft Punk Harder Better Faster Strongerével összeilleszteni.

Lewis kisasszony az est talán legdögösebb szerelésében, hasát szabadon hagyó fekete topban, fekete miniszoknyában és combig érő szárú csizmában újra bedobja magát: az Outta My Headet végigugrálja és táncolja, de utána sem pihen: az Eurythmics talán legtöbb feldolgozást megélt dala, a Sweet Dreams (Are Made Of This) elektromos gitárkísérettel és a fő zenei motívumhoz ügyesen kiválasztott hangzásával meglepően frissnek hat.

A trükkös zárásról a Snow Patrol sikere, a Run gondoskodik: még zenei ráadást is kap a dal, ami után táncosai körében meghajol és elköszön az énekesnő. Innen csak nagyon ritkán van visszaút, ám egy újabb ruhacsere után Leona legnagyobb slágerével, a Bleeding Love hatperces változatával vesz valóban búcsút, s engedi útjára közönségét.

Bár az ifjú énekesnő és a színpadi látványért felelős stáb mindent megtett a sikerért, ez sajnos nem mindig érvényesül a tűéles és valóban káprázatos színekben pompázó koncertfilmen. A Grammy-jelölt Paul Caslin rendező ugyanis olykor kifejezetten rossz szögekből forgatott, s nem egyszer elveszett az énekesnő látványának apró részleteiben.

Mindez semmit sem von le Leona és csapata produkciójának értékéből, ahogy az sem, hogy a DVD mellé illesztett ajándék CD-n csupán 10 koncertfelvétel szerepel – a négy nyitó és ugyanennyi zárótétel közé a Happy és a The First Time Ever I Saw Your Face került – holott a Forgive Me és a Homeless című daloknak mindenképpen helyet kellett volna biztosítani.

Sebaj, így is nagyon kellemes meglepetés Leona Lewis koncert DVD/CD-csomagja, melyet éppúgy ajánlok a tehetségkutatókban hívőknek, mint azok elutasítóinak.

Tracklista:
DVD
1. Brave
2. Don’t Let Me Down
3. Better In Time
4. Whatever It Takes
5. Take A Bow
6. Videóbejátszás: Ride A White Swan
7. I See You
8. Can’t Breathe
9. Forgive Me
10. Happy
11. Could It Be Magic
12. I Got You
13. Cry Me A River
14. The First Time Ever I Saw Your Face
15. Homeless
16. Videóbejátszás: They Don’t Care About Us
17. Outta My Head
18. Sweet Dreams (Are Made Of This)
19. Run
20. Bleeding Love

CD
1. Brave
2. Don’t Let Me Down
3. Better In Time
4. Whatever It Takes
5. Happy
6. The First Time Ever I Saw Your Face
7. Outta My Head
8. Sweet Dreams (Are Made Of This)
9. Run
10. Bleeding Love

Balajti Péter

2010. 12. 03. 22:27

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2010. 12. 03. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Leona Lewis: The Labyrinth Tour – Live From The O2 /DVD+CD/ (Sony Music) cikk képei
Leona Lewis - Leona Lewis: The Labyrinth Tour – Live From The O2 /DVD+CD/ (Sony Music)