Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Ákos: Szindbád turné 2010 – koncertfilm /2 DVD/ (FalconMedia)

Ákos - Ákos: Szindbád turné 2010 – koncertfilm /2 DVD/ (FalconMedia)

Feszesre vágott és feszes tempót diktáló rock-cucc került Ákos legújabb DVD-jére. Bár az anyag a teljes koncertrepertoár közel kétharmadát tartalmazza csak, az extralemez az új album dalainak mintegy harmadával ajándékozza meg a kiadvány gazdáját.

A májustól szeptemberig tartó, illetve december 16-i jótékonysági koncerttel megfejelt 2010-es Szindbád turné színpadi produkciójának esszenciája került dupla DVD-re. A főműsor 15+1 tétele nyolc Ákos- (A katona imája, Az utolsó hangos dal, Beavatás, Hűség, Ikon, Indiántánc,
Ismerj fel, Még közelebb), egy Bonanza Banzai- (Induljon a banzáj!), valamint egy Lady GaGa-lemezről (The Fame Monster) kerültek elő. Az alig egyórásra vágott produkció igazi, tomboló formában mutatja meg az eredetileg majd’ minden esetben finomabban szóló darabokat. A sztereó, Dolby Digital 5.1-es és DTS 5.1-es hangsáv mellé valós 16:9-es, tűéles és szép színekben pompázó kép jár, melyhez 13 felvétel esetén a színpad LED-falain futó, hangulatfokozó háttérfilmeket tartalmazó alternatív képsáv választható. A két kivételt az Adjon Isten és a Főleg régen jelentik, előbbihez nem készült ilyen látványosság, utóbbi pedig egy zenei blöff, amihez csak videóanyag létezik, így mindkét képsávban az látható, de így is közel két órát tesz ki a műsor kétféle képanyaggal történő megtekintése. Arról nem is beszélve, hogy a DVD-távirányító ANGLE gombjával kedvünkre váltogathatunk a párhuzamosan futó képanyagok között, s bizonyos szempontból interaktív vágóivá válhatunk a műsornak.

A nyitány fergeteges, akár a látványról, akár a hangzásról beszélünk, ráadásul az Induljon a banzáj! és a Mindenki táncol átvezetője egy ügyes Pink Floyd, vagy ha úgy tetszik Az operaház fantomja-geg! Az egységes rock-hangzás hibátlan, a vágás precíz, két dal között a leghosszabb szünet nem haladjta meg az öt másodpercet, tényleg feszes, üresjáratoktól mentes produkciót tombolhatunk végig a nappaliban.
Jó pont jár a Calypso és a Lady GaGa-féle Bad Romance ötvözéséért, a Szindbád dala klipből összevágott, Ákost énekesként egyáltalán nem mutató háttérvideoért, a háttérnek választott Szegedi dóm látványáért, a Magna Cum Laude és a Tankcsapda énekesével közösen előadott Ne fájjon többé című nótáért, valamint az Ikonért, ami talán még soha nem szólt ilyen jól!
Nagy gratuláció tehát a rövid, de kifejezetten hatásos koncertesszenciáért – kár, hogy a másik korongon nem szerepel ugyanez a hanganyag mp3-formában!

No persze, az extra DVD is tartogat meglepetéseket. Elsősorban azoknak, akik nem követték Ákos videónaplóját az interneten, vagy nem látták még a közel kétórás, igen átfogó anyagot A katona imája című album DVD-korongján.
Ezúttal ugyanis félórás csomagot kapunk a turnét érintő bejegyzésekből (kiderül, hogy az 1. DVD-n látható koncertfilm összes dalát Szakos Krisztián hangszerelte újjá, több koncerthelyszín ruha- és hangpróbájára, fazonigazítására, illetve a kulisszák mögé is beleshetünk, s a turné több fellépés-részlete mellett ízelítőt kapunk a Magna Cum Laude és a Tankcsapda szegedi színpadi produkciójából is), valamint werkfilmnek álcázva A katona imája című lemez előkészületeit bemutató vlog-filmecskékből is szerepel egy komoly adag, melynek összekötőszövegeit Ákos mondta fel. (A dob- és nagyzenekari felvételek, a feléneklések és gitárgyakorlások mind láthatóak.) Újdonságnak számít A fénybe nézz budapesti klipforgatásának anyaga, kár, hogy a jóval érdekesebbnek tűnő horvátországi felvételek kulisszatitkaira nem derül fény, s az sem hangzik el, hogy a videóban látható idősebb úr Ákos édesapja…

Apropó videó! Idén ez a harmadik Ákos-kiadvány, ami tartalmazza a kifejezetten szép és látványos Szindbád dala klipet, ami mellett A fénybe nézz videója is megtekinthető – mindkét anyag a sztereó mellett, Dolby Digital 5.1-es és DTS 5.1-es hangsávot is kapott. Szintén A katona imája albumról való a Minden álom véget ér és az Érintő című dalok ritka és különleges koncertelőadása (Ákos másodmagával, Szakos Krisztiánnal közösen muzsikál), melyet október 20-án, az album megjelenésének napján, az Uránia Nemzeti Filmszínházban rögzítettek. Utóbbiak Rejtett extra címszóval szerepelnek a Super Jewel Box-DVD tartó borítóján. Aki maga szeretné megtalálni a csemegét, ugorja át a követező bekezdést!

A rejtett extratartalom a 40 perces „Werkfilm A katona imája című lemez stúdiómunkálatairól” után található.

Bár a mostani koncertfilmből kimaradt a Minden, ami szép volt, a Keresem az utam, a Hello, az Örvény, a Majom a ketrecben, a Valami véget ért, az Ilyenek voltunk és a Dúdolni halkan, mely dalok közül az utóbbi kivételével mind szerepelt a 2009-es Ákos 40+ koncertfilm repertoárjában, kapunk helyettük az egyórás, 15 tételes show-hoz komplett alternatív képsávot a háttérvideokból és egy másfélórás játékidejű extrakorongot is. Utóbbin két klip, ugyanennyi dokumentum-összeállítás és meglepetés-koncertfelvétel kapott helyet. Ötös alá.

Tracklista
1. DVD
1. Intro/Induljon a banzáj!
2. Mindenki táncol
3. Erő és alázat
4. Ismerj fel
5. Adj hitet
6. Szindbád dala
7. Az utolsó hangos dal
8. Főleg régen
9. Calypso/Bad Romance
10. Csak a szerelmen át
11. Végre
12. Ikon
13. Ne fájjon többé (Közreműködik: Mező Misi és Lukács Laci)
14. Táncolj a tűzön át
15. Adjon Isten

2. DVD
Videónapló bejegyzések a Szindbád turné 2010 eseményeiről:
1. FelBélázás, turnéstart
2. Csinálj meg, bébi
3. Paksi atom
4. Sztárjárás
5. Püspökön egy pápa
6. Mi van itt?! Fesztivál.
7. Fizetett közönség
8. Hang, szerelés
+
Werkfilm A katona imája című lemez stúdiómunkálatairól
+
Rejtett extrák:
Minden álom véget ér
Érintő
(A két felvétel az Uránia Nemzeti Filmszínházban készültek A katona imája című nagylemez megjelenésének napján rögtönzött meglepetéskoncerten)
+
Szindbád dala – videoklip
+
A fénybe nézz – videoklip

Balajti Péter

2010. 12. 07. 7:06

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2010. 12. 07. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Ákos: Szindbád turné 2010 – koncertfilm /2 DVD/ (FalconMedia) cikk képei
Ákos - Ákos: Szindbád turné 2010 – koncertfilm /2 DVD/ (FalconMedia)