Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Take That: Progress (Universal)

Take That - Take That: Progress (Universal)

Új lemezt készített az egykori angol fiúcsapat, melynek tagjai egytől-egyig túl vannak már a harmadik X-en. Nagy ügy, 2006-ban és 2008-ban is jelent meg album a bandától, ám ezúttal Robbie Williams-szel együtt, teljes felállásban alkotott a társaság.

Még csak most jelent meg a friss Take That album, a Progress, de máris szerepel – a The Flood című kislemezdallal együtt – az iTunes Best Album and Song 2010 című megmérettetés 25 jelöltje között! Ám ennél is nagyobb eredmény, hogy az Egyesült Királyságban a megjelenést követő héten félmilliónál is több példány talált gazdára az új korongból, e bravúr pedig ebben az évezredben elsőként a Take Thatnek sikerült. Az igazi visszatérés nem csak reklámszöveg, az együttes lemeze a szigetországban és Németországban is a toplisták élére került.

Bár a hatásos és szimbolikusan is beszédes videoklippel megtámogatott nyitódal, a nagy ívű, vonósokkal megtámogatott The Flood kellően vásárlásösztönző darab, tegyük gyorsan hozzá, nem ez az egyetlen slágerlistára való tétel. No persze, a jövőbeni turnétervhez kell is egy olyan erős anyag, mint a Progress!

A zene egészen különleges, hiszen akad benne csipetnyi Robbie Williams és Gary Barlow zenei jellegzetesség, illetve egy kevés a korábbi Take That-dalok hangulatából – mint a Wait vagy a Happy Now, mégis a csapat önmagához képest érezhetően új irányba lépett, fejlődött tovább.
A tagok nem hagyták figyelmen kívül napjaink divatos brit hangzását és hangszerelését sem, elég csak a Pretty Things vagy az Underground Machine című tételek dallamvilágára gondolni. Vagy ott az Affirmation, ami mintha egy elveszett New Order albumról került volna elő, míg a Kidz a Pet Shop Boys-t idézi, az Eight Letter című lemezzáró után felcsendülő Flowerbed kapcsán pedig a The Killers zenei világa juthat az ember eszébe… (Arról nem is beszélve, hogy SOS és a Wait meg némi Army Of Lovers-szes beütéssel bírnak, bár ők svédek és a kilencvenes években voltak a csúcson.)
Hiába no, a hét helyen rögzített, háromnegyedórás anyag profi hangzásának kialakításában a TT-tagok mellett Stuart Price producernek is nagy szerepe volt. Márpedig ő korábban Madonna és Kylie Minogue mellett a New Orderrel és a The Killers-szel is együtt dolgozott.

Ha már a hangás szóba került, az énekhangokról is érdemes említést tenni. Alapvetően ugyan Gary és Robbie éneke uralja a felvételeket, hiszen nekik van igazán hangjuk, de Jason produkciójára se nagyon lehet panasz, ellentétben Howard és Mark vokális adottságaival. Igaz, a csapatmunka jegyében utóbbiak is mikrofonhoz jutnak a kevésbé nehéz dalokban, máskor pedig a direkt torzítósra vett felénekléssel próbálják enyhíteni a gyengeséget – mindezekre jó példa a What Do You Want From Me? és a fülbemászó dallamú SOS.
Ennek ellenére, illetve mindezekkel együtt kifejezetten kellemes csalódás az új Take That lemez. Egy ilyen anyaggal fergeteges turnéprogram állítható össze 2011 tavaszára/nyarára, ám addig is, míg elindul a Progress Live, rongyosra lehet hallgatni a 10+1 új szerzeményt, amit bátran ajánlok azoknak is, akik sosem szerették a bandát. Öt alá.

Tracklista:
1. The Flood
2. SOS
3. Wait
4. Kidz
5. Pretty Things
6. Happy Now
7. Underground Machine
8. What Do You Want From Me?
9. Affirmation
10. Eight Letters
11. Flowerbed (rejtett tétel)

Balajti Péter

2010. 12. 10. 6:46

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2010. 12. 10. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Take That: Progress (Universal) cikk képei
Take That - Take That: Progress (Universal)