Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Michael Jackson: Michael (Sony Music)

Michael Jackson - Michael Jackson: Michael (Sony Music)

Közel másfél évvel a Pop királyának halála után hátborzongató érzés egy vadonatúj MJ nagylemezt hallgatni. Miközben a rossznyelvek és az elhunyt rokonai arról beszélnek, nem a világsztár énekel, addig a művésszel korábban és ezúttal is együttműködő Grammy-díjas hangmérnök-producer, Teddy Riley és a kiadó is megerősítette: Michael Jackson hallható a lemezen.

Öröm, meghatottság, elégedettség és elismerés – mindezek kavarogtak bennem, miközben Michael Jackson legújabb dalai szóltak, melyeket az alkotó e formában sosem ismerhetett meg. A 2009. június 25-én elhunyt világsztár félig-meddig kész felvételeiből a zenei producerek (köztük az a Teddy Riley, aki MJ Dangerous című albumának hangmérnökeként Grammy-díjat kapott!) – a művész szellemiségét végig szem előtt tartva – komoly és alázatos munkával, jó néhány profi zenésszel, vokalisták és vendégművészek segítségével állították össze ezt az anyagot. A rossznyelvek szerint csakis pénzsóvárgásból készült el ez a korong, a Jackson família több tagja is kijelentette, hogy nem is a család legismertebb tagja énekel, míg a Black Eyed Peas-ből ismert will.i.am egyenesen azt mondta: ennek a lemeznek nem lett volna szabad megjelennie.
Számomra sokkal inkább e megnyilvánulások mögött sejlik fel az anyagias motiváció. Hasznot ugyanis a jogutódok húzhatnak az anyagból, ha sikeres lesz, és ugyanígy Akon életrajzában mutathat jól a poszthumusz együttműködés. Ráadásul a Thriller 25. jubileumi kiadásának ráadásnótáiban nem csak a BEP egyik zenei agya vett részt, de a szenegáli-amerikai zenész is, úgyhogy nem kéne will.i.amnek az észt osztania. (Miheztartás végett a Black Eyed Peas-taggal készült The Girl Is Mine 2008 jó néhány toplistán sokkal rosszabbul szerepelt, mint az Akonnal rögzített Wanna Be Startin’ Somethin’ 2008.) E sorok írója szerint sokkal bölcsebb volt e tételeket befejezni, még ha MJ fizikailag nem is lehetett jelen, mint az egykori slágereket újraértelmezni 2008-ban. Meg aztán hadd döntsék el a rajongók, kíváncsiak-e a Michael című anyagra, vagy számukra a 2001-es Invincible zárja Jackson diszkográfiáját.

Az elmúlt évek Michael Jackson válogatásait majd’ minden alkalommal egy-egy különlegesség szerepeltetésével próbálták izgalmassá tenni, ám ezek a pluszok inkább ritkaságuk, mint zsenialitásuk miatt voltak érdekesek. Mindezek után az ember joggal várt valami hasonlót ebben az esetben is, ám ami e korongon szerepel, az finoman szólva is kellemes meglepetés. Bár a 10 dal közül az (I Like) The Way You Love Me korábban, más formában és The Way You Love Me címmel a 2004-es, 5 lemezes Ultimate Collectionön szerepelt, s a Hold My Hand korai, befejezetlen változata is kiszivárgott a stúdió fala közül néhány évvel ezelőtt, ezek csupán kedvcsinálónak, előzetesnek tekinthetők a lemezhez.

Bátran kijelenthető: a Pop királya él! Szellemisége, öröksége, művészete és zsenialitása kristálytisztán érzékelhető ebben a 10 új dalban, melyek majd’ mindegyike tökéletesen példázza Michael Jackson zenei világának sokszínűségét.

Az Akonnal elkészített nyitódal igazi, első hallásra fülbemászó bombasláger, mely legalább annyira trendi, mint 2001-ben a You Rock My World volt. A Hollywood Tonight egy ritmusorientált, jól táncolható darab, mely – akárcsak a Breaking News – a ’91-es In The Closet zenei világából merít ihletet. A Keep Your Head Up karácsonyi, reményt hozó hangulatú gyöngyszem, melynek magával ragadó, kórussal megtámogatott refrénje könnyen belopja magát az ember fejébe.
A telefonba énekelt felütésű (I Like) The Way You Love Me a 2004-ben megismert, demo-jellegű változatnál jóval hatásosabban szólal meg, míg a Monster a Thriller és a Ghosts „szellemiségét” (érted: szellem-iség) viszi tovább egy energikus táncdalba öltöztetve és 50 Cent szövegével megtámogatva, aki olyan dumagépek után szövegelhetett egy MJ-dalban, mint Notorious B.I.G. és Heavy D.
Az akusztikus hangszerekben gazdag Best Of Joy az egyszerűen nagyszerű tipikus esete, mely hangzásában az egykor több országban is listavezető Childhoodra emlékeztet, ám sokkal jobb annál.
Az (I Can’t Make It) Another Day a második olyan dal a lemezen (a Hold My Hand az első), melyet szerzőként nem jegyez az énekes. Igaz, ezúttal a komponista, Lenny Kravitz nem csak gitáron, de számos más hangszeren is kíséri Michaelt, aki a húrhajlítók közül Slash-sel, Carlos Santanával és Eddie Van Halennel is dolgozott korábban.
A szintipopos Yellow Magic Orchestra bő három évtizedes alkotása, a Behind The Mask, melyhez MJ írt szöveget és számos feldolgozást megért, ezúttal fúvósokkal és vokállal feldobva egészen új értelmet nyert, ennek ellenére a korong talán legkevésbé sikerült darabja.
Az összeállítást záró, visszafogott Much Too Soonnak a harmonika és a húros hangszerek kölcsönöznek folkos hangzást, ami meglepő módon szintén illik Michael Jackson énekstílusához.

A lemez munkálataiban részt vevőknek csak gratulálni tudok: a Michael című korong kiváló anyag, meglepően sok slágergyanús dallal, melyek valóban méltók a Pop királyának emlékéhez. Köszönet érte.

Tracklista:
1. Hold My Hand (közreműködik: Akon)
2. Hollywood Tonight
3. Keep Your Head Up
4. (I Like) The Way You Love Me
5. Monster (közreműködik: 50 Cent)
6. Best Of Joy
7. Breaking News
8. (I Can’t Make It) Another Day (közreműködik: Lenny Kravitz)
9. Behind The Mask
10. Much Too Soon

Balajti Péter

2010. 12. 13. 22:25

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2010. 12. 13. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
Vendég 2010. 12. 14. 22:54
MICHAEL JACKSON A POP KIRÁLYA! IMÁDOM AZ ÚJ DALOKAT!
Vendég 2010. 12. 15. 15:56
Mekkora baromságokat írt ide Péter! A Brfeaking News a 91.es In the closet ből mertit? Hol? Ember! Hol? A Childhood több listán első veolt? Hol . Ember! Hol?A Nehind The mast alegkevésbé sikerült? Pont hogy az a alegjobb, dallamos, zseniális, fülbemászó. extra. A MJ honlapon is az első 3 legkedveltebben van! Megfeledkeztél az alb um második legjobb daláról említést tenni: Hollywood Tonight! Szerintem fogalmazd meg újra ezt az egészet imít ide böfögtél! NJ a kírály. Normálisabb krítikát érdemelne!!!!!!!!!!
Balajti Péter 2010. 12. 15. 18:55
Kedves guest! Nem böfögtem, a véleményemet írtam le, amit viszont azzal kapcsolatban megfogalmaztál azt nem minősítem, a stílusod megteszi helyetted. A Breaking News ritmusa és effekjtei idézik az In The Closetet. A Childhood első volt Spanyolországban és Új Zélandon.A Hollywood Tonight-ról sem feledkeztem el, szerepel a cikkben. Igen, számomra a Behind The Mask a lemez talán leggyengébb felvétele.
Vendég 2010. 12. 16. 5:56
Péter teljesen korrektül írta le a véleményét az albummal kapcsolatban. Nem is értem, hogy miért kellett megszólni. Emberek, Péter, gondolom kritkius, szóval neki ez a dolga. Örüljünk, egyelatlán, hogy most nem bántotta senki Michaelt. Kedeves "fikázó" quest! NEm értem meg, hogyha te nagy MJ fan vagy, akkor mit tanított neked Michael? Hát biztos nem ezt a hangnemet és viselkedést. Visszatérve örülök ennek a szép írásnak, és tök jó, hogy végre eltűnt belőle a jacko-zás. Köszönöm :)

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

Michael Jackson: Michael (Sony Music) cikk képei
Michael Jackson - Michael Jackson: Michael (Sony Music)