Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Sting: Symphonicities (Universal)

Sting - Sting: Symphonicities (Universal)

Kereken 25 év alatt született szerzeményeiből szemezgetett a brit dalszerző-előadó, aki számos zenei műfajban tett kalandozása után szimfonikusok segítségével rögzített tucatnyi népszerű és kevésbé ismert darabot – az Englishman In New Yorkot például stílszerűen New Yorkban.

A könnyebbik út helyett az izgalmasabb megoldást választotta Gordon Sumner, ismertebb nevén Sting, amikor úgy döntött, szimfonikusok kíséretében szólaltatja meg precízen összeválogatott dalait. Gond nélkül összedobhatott volna 12 toplistás szerzeményt a Message In A Bottle-től és az Every Breath You Take-től kezdve a Russians-ön és a Fields of Goldon át a Fragile-ig. Ehelyett viszont nem egy, slágerlistákat, illetve sorlemezeket is elkerült darabokat ásott elő és porolt le, nemcsak a szólóidőből, de a Police-korszakból is, hogy néhány jól ismert melódia mellé helyezve azokat egy játékidőben viszonylag szűk, zenei értelemben viszont kellően széles metszetet adhasson több évtizedes munkásságából. Így a művészt az átlagnál jobban kedvelők számára már maga a dallista is tartogat meglepetések. A különleges hangzás érdekében Sting a Royal Philharmonic Concert Orchestrával és a New York Chamber Consorttal dolgozott a tucatnyi, ámde cseppet sem tucatdalon.

A kiadvány címe rímel a Police legutolsó Synchronicity albumelnevezésére, de a felütés sem akármi: a legelső Police lemez legelső dala nyitja a sort olyan komoly vonósmunkával, hogy ha ez nem riasztja el az embert a korong meghallgatásától, akkor semmi! Merthogy ilyen erőteljes szimfonikus megszólalással csak a szintén tempós She’s Too Good For Me bír a Symphonicities-en.
A folytatásnak szánt Englishman In New York az egyik legtöbbet játszott Sting-kincs, mely eredetileg is igen gazdag hangszerelést kapott, így ezúttal finom apróságokban és többek közt egy elnyújtott refrénsor utáni visszakanyarodásban, valamint a lezárás környéki kétféle szólam játékos felelgetésében gyönyörködhetnek a tétel kedvelői.
Az Every Little Thing She Does Is Magic, melynek eredetije egyike annak a két Police-kislemeznek, ami az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban egyaránt listavezető volt, az album egyik potenciális slágere. A fülbemászó és magával ragadó lendületű tétel az egyetlen, melynek szimfonikus verziója kislemezen is megjelent.
Furcsamód nem a Royal filharmonikusoké a főszerep a Mercury Falling című Sting-lemezről való I Hung My Headben, melynek eredetileg elektromos gitárral játszott kíséretét akusztikus gitár és szájharmonika váltotta fel, a háttérben azért jelen van a nagyzenekar vonós és fúvós gárdája is.

Bár a lassú blokkot a Hideghegy című film You Will Be My Ain True Love című Grammy- és Oscar-díjra is jelölt tétele vezeti fel, az azt követő Roxanne és a ’94-es, Fields of Gold címet viselő Sting-válogatás meglepetéstétele, a When We Dance friss változatai könnyedén és elegánsan múlják felül a 2003-as filmbetétdal új megközelítését. A The End Of The Game komolyzenei magasságokból ereszkedik alá, hogy aztán szárnyaló, nagy ívű könnyűzenei remekké formálódjon – valahol érthetetlen is, hogy e tétel eredetije hogyhogy csak egy B-oldalas nóta volt a Brand New Day maxin… Ezzel szemben az I Burn For You joggal szerepelt egy Police-kislemezen kísérőtételként: a nagyzenekari támogatás sem tette sokkal szerethetőbbé. Apropó komolyzenei kíséret. Az első Sting-szólólemezről való We Work The Black Seam a Ben-Hur filmzenéhez hasonló erejű, bő hétperces, monumentális zenei remekművé dagadt, melyet minél többször hallgat meg az ember, annál inkább magával ragadja. Szintén kiemelkedő a korongot záró The Pirate’s Bride című ritkaság (egy ’96-os Sting-maxi ráadástétele). E fájdalmasan szép zárótétel, melyben a lemezen végig vokálozó Jo Lawry duett-partnérré lép elő, a szépségén túl attól igazán különleges, hogy egyszerre ösztönzi az embert a Symphonicities című album újbóli meghallgatására, illetve az azt követő csendességben való elmerülésben.

Bár akadnak kevésbé tökéletes pillanatai Sting szimfonikusokkal rögzített anyagának, olyan magas szinten kivitelezett zenei mesterművek feledtetik azokat, hogy a lemez kétszer aláhúzva ugyan, de megérdemli az ötöst.

Tracklista:
1. Next To You
2. Englishman In New York
3. Every Little Thing She Does Is Magic
4. I Hung My Head
5. You Will Be My Ain True Love
6. Roxanne
7. When We Dance
8. The End Of The Game
9. I Burn For You
10. We Work The Black Seam
11. She’s Too Good For Me
12. The Pirate’s Bride

Balajti Péter

2010. 12. 15. 21:41

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2010. 12. 15. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Sting: Symphonicities (Universal) cikk képei
Sting - Sting: Symphonicities (Universal)