Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Andrea Bocelli: My Christmas /CD+DVD/ (Universal)

Andrea Bocelli - Andrea Bocelli: My Christmas /CD+DVD/ (Universal)

Hazánkban ugyanúgy dupla platinalemez lett a vak olasz tenor különleges karácsonyi kiadványa, mint évekkel ezelőtti slágergyűjteménye. A My Christmas album DVD-vel kiegészült változatán nem csak hallható, de látható is az élmény: a Los Angeles-i ünnepi koncerten a sztárvendégekkel kísért teljes karácsonyi dallista mellé két további gyöngyszem került.

A toszkán tenor „popera” és komolyzenei lemezeiből az elmúlt közel két évtized során 65 milliónál is több példány talált gazdára, így Andrea Bocelli joggal gondolta, 12 sorlemez és két válogatásanyag után elérkezett az idő, hogy egy karácsonyi albummal örvendeztesse meg rajongóit. Az ünnepi anyaghoz azt a Grammy-díjas David Foster sztárproducert kérte fel, akivel a 2006-os Amore című albumon és a 2007-es Vivere – The Best of Andrea Bocelli slágerválogatáson is dolgozott.

Nem csoda, hogy a végeredmény egy nagyon precízen megszerkesztett, hangszerelt és kivitelezett zenei anyag lett, melyhez számos művész csatlakozott. A 16 tételes lemezen éppúgy helyet kaptak a nemzetközi karácsonyi dalok, mint a kötelező örökzöldek, illetve olasz és amerikai ünnepi slágerek. Előbbiek sorát gyarapítja a francia Cantique De Noel, két olasz ünnepi dal, a Caro Gesu’ Bambino és Tu Scendi Dalle Stelle, a latin nyelvű egyházi himnusz, az Adeste Fideles és a német O Tannenbaum. De ott a Silent Night, vagyis a Csendes éj, az Angels We Have Heard On High, amit inkább a latin Gloria, In excelsis Deo címe ismert, s persze a Jingle Bells sem maradt le – ebben a Muppet Show tagjai kísérik a művészt.
Apropó kísérők: az ERA projektet életre hívő Eric Lévi kompozíciójában, az I Believe-ben a Wales-i mezzo-szoprán szőkeség, Katherine Jenkins a partner, a Nat King Cole-féle, tipikusan amerikai The Christmas Songban az elhunyt művész lánya, Natalie Cole a társ. A The Lord’s Prayerben tekintélyes társaság, a 360 tagot számláló Mormon Tabernacle Choir támogatja a művészt, míg a játékos Santa Claus Is Coming To Townban gyermekkórussal osztozik a mikrofonon. Ám az összes együttműködés közül a legizgalmasabb a Mary J. Blige-dzsal megszólaltatott What Child Is This – a képzett operahang találkozik a dögösen érzelmes soul és r’n’b díva énekével, s alkot egészen különleges, hátborzongatóan jó elegyet.
A karácsonyi dalok palettáját színesíti még az Elvis által egykor sikerre vitt Blue Christmas adaptációja, a Bing Crosby-sláger, a Fehér karácsony című mozifilm címadójának angol/olasz nyelvű változata és egy friss filmbetétdal, a 2009-es Disney-féle Karácsonyi ének tétele, a God Bless Us Everyone, melyet a mozikban is Andrea Bocelli szólaltatott meg.
A sokféle zenei tételt az ünnep és persze az olasz tenor kötik össze, s a széles repertoárból a karácsonyi asztalt körbeülő – rokonokkal együtt ünneplő – család szinte minden tagja megtalálhatja a maga kedvencét.

Akinek viszont sokat jelent az ünnepi dalok mellett a karácsonyi kiegészítők látványa is, az szabályosan tobzódhat a CD-tokba rejtett DVD tartalmát látva. A pazar estnek az Oscar-gálák helyszíneként elhíresült Los Angeles-i Kodak Theatre ad otthont. A házigazda szerepét David Foster vállalta magára, aki zongorán kíséri a vak tenort. Andrea Bocelli karácsonyi koncertje tűéles, valós szélesvásznú képpel, valamint a sztereón kívül Dolby Digital 5.1-es és DTS 5.a-es térhatású hanggal élvezhető. (Feliratok közül angol, német, francia, spanyol, portugál és holland választható.)

Az ünnepi műsorban a My Christmas album összes dala felcsendül, kiegészítve egy fergeteges nyitánnyal és az Ave Maria lélegzetelállító előadásával. A színpadon olyan énekesek váltják egymást, mint Katherine Jenkins, Natalie Cole, illetve a counry-díva, Reba McEntire. Mary J. Blige egy New York-i stúdióból köszönti a nagyérdeműt és a technika segítségével több ezer kilométer távolságból énekel duettet a toszkán operaénekessel. Felvételről látható Bocelli és a Mormon Tabernacle Choir együttműködése: bármilyen grandiózus is a Kodak Theatre, a színpadon nem fért volna el a 360 tagot számláló kórus a pazar díszletek mellett.
Márpedig az első osztályú dekoráció hihetetlenül sokat hozzátesz az ünnepi hangulathoz: gigantikus hópelyhek, havas fenyők, egy óriási kandalló, melyben lobog a tűz, egy karácsonyi koszorú, valamint a koncertvégi hóesés – mind káprázatosak, akárcsak az elegáns téli fellépőruhák, az ünnepi fények és a bravúros megvilágítás.

A nagyzenekar, a kórustagok és vendégművészek, a zongorázó házigazda, no meg az est sztárja mind kitettek magukért, a vidám percekről pedig a Santa Claus Is Coming To Town gyermekkórusa és a Jingle Bells-ben közreműködő Muppet Show bábfigurái gondoskodnak.

Az ünnepi esthez egy félórás werkfilm is jár, melyből kiderül: a sok átállás, hangpróba és beállítás miatt tévénézőként jóval élvezetesebb e koncert, mint helyszíni nézőként hosszú órákat végigülni úgy, hogy olykor pont az ember előtt dolgoznak az operatőrök, takarva a látványt… Természetesen a 30 perces doksiban szóhoz jutnak a vendégművészek, Bocelli mesél gyerekkori karácsonyi emlékeiről és az éneklésről, David Foster pedig a világhírű tenorral való munkáról.

Egy kissé túl amerikai, ám nagyon is ünnepi Andrea Bocelli karácsonyi csomagja, mely európai füllel és szemmel olykor sziruposnak tűnhet, de egy ötös alát így is megérdemel.

Tracklista:
CD
1. White Christmas/Bianco Natale
2. Angels We Have Heard On High
3. Santa Claus Is Coming To Town
4. The Christmas Song (közreműködik: Natalie Cole)
5. The Lord’s Prayer (közreműködik: Mormon Tabernacle Choir)
6. What Child Is This (közreműkődik: Mary J. Blige)
7. Adeste Fideles
8. O Tannenbaum
9. Jingle Bells (közreműködnek: a Muppet Show tagjai)
10. Silent Night
11. Blue Christmas
12. Cantique De Noel
13. Caro Gesu’ Bambino
14. Tu Scendi Dalle Stelle
15. God Bless Us Everyone
16. I Believe (közreműködik: Katherine Jenkins)

DVD
1. Holiday Piece (Carol Of The Bells)
2. Angels We Have Heard On High
3. Santa Claus Is Coming To Town
4. Tu Scendi Dalle Stelle
5. Cantique De Noel
6. The Christmas Song (közreműködik: Natalie Cole)
7. Caro Gesu’ Bambino
8. Blue Christmas (közreműködik: Reba McEntire)
9. O Tannenbaum
10. The Lord’s Prayer (közreműködik: Mormon Tabernacle Choir)
11. What Child Is This (közreműkődik: Mary J. Blige)
12. Adeste Fideles
13. Ave Maria
14. I Believe (közreműködik: Katherine Jenkins)
15. God Bless Us Everyone
16. Silent Night
17. Jingle Bells (közreműködnek: a Muppet Show tagjai)
18. White Christmas/Bianco Natale
+
Extra:
Wekfilm: How They Made… My Christmas – Hogy készült… a My Christmas

Balajti Péter

2010. 12. 18. 17:11

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2010. 12. 18. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Andrea Bocelli: My Christmas /CD+DVD/ (Universal) cikk képei
Andrea Bocelli - Andrea Bocelli: My Christmas /CD+DVD/ (Universal)