Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Eros Ramazzotti: 21.00 Eros Live World Tour 2009/2010 /DVD+2CD/ (Sony Music)

Eros Ramazzotti - Eros Ramazzotti: 21.00 Eros Live World Tour 2009/2010 /DVD+2CD/ (Sony Music)

46 évesen, korát meghazudtoló energiával, lazán, precízen és maximális élvezettel nyomja le slágerekben gazdag milánói koncertjét Eros, mely még képernyőn keresztül nézve is magával ragadó. Csoda, hogy Monica Belluccitól kezdve Laura Pausinin át Dolce&Gabbanáig odavannak érte?!

Eros Ramazzotti vérprofi előadó: 46 esztendősen feleannyi idős követőket képes kenterbe verni a színpadon. 2009/2010-es turnéjának két milánói koncertjéből rakták össze e koncertfilmet, melynek majd’ minden részletét tanítani lehetne!
A hazánkban is többszörös arany- és platinalemezes énekes nemcsak karakteres hangú énekes, de slágereinek társszerzője is, ráadásul a színpadon képes elhitetni a nagyérdeművel: amit látnak, az csak itt, csak most, csak önöknek szól. És az egészben éppen az a trükk, hogy tényleg ez történik. Hiába pörög a show szinte minden este más városban vagy országban, Eros Ramazzotti számára ott és akkor csak azok az emberek számítanak, és mindent megtesz azért, hogy maximálisan jól érezzék magukat, amihez bizony az ő jó hangulata is elengedhetetlen! A legnagyobb és legismertebb dalait énekli, új lemezéről a koncertprogramnak mindössze negyedét válogatja csak be, és szívvel-lélekkel énekel, keresztül-kasul befutja a színpadot, focizik és egy dal erejéig mindhárom vokalistájával flörtöl. De ne rohanjunk ennyire előre!

Eros Ramazzotti legújabb koncertanyaga, a 21.00: Eros Live World Tour 2009/2010 többféle kiadásban is napvilágot látott, melyek közül a luxuskiadást vizsgáltuk. A matt és fényes, a fekete-fehérhez csak vöröset hozzáadó keményfedeles, 40 oldalas, koncertképekkel gazdagon illusztrált kötet a fotókon kívül három korongot is rejt. A DVD – akárcsak a két CD – összesen 26 tételt rejt, egy-egy apró különbséggel. 25 felvétel megegyezik, de míg az audiovizuális korongon szerepel a Fuoco nel fuoco, addig a hanghordozókról ez hiányzik. Helyette viszont csak a 2. CD-n hallható a L’orizzonte című friss szerzemény koncertváltozata.

A kétórás koncertfilm valós szélesvásznú és filmszerű képpel, illetve némi látványt segítő digitális utómunkával büszkélkedik, míg a dinamikus sztereó mellé DTS 5.1-es térhatású keverést is választhatunk az otthoni koncerthez. (Igaz, a hangbeállításhoz nincs külön menüpont.)

Már a felütés is rendhagyó: áruszállító hajó képe látható, melyről a koncert konténereit pakolják ki… a színpadra. A hatalmas ládák egyikéből azonban nem hangfalak, kábelek vagy dekorációs elemek kerülnek elő, hanem maga Ramazzotti.

Nyitásnak a vonósokkal kísért 2010-es legutolsó kislemeze, az Appunti e note készteti ütemes tapsolásra a nézőket Milánóban. Hazai pálya, dalszövegeit nem csak értő, de kívülről fújó embertömeggel. Miközben a háttérben a rendezetlen óriáskonténerek szétnyílva egy óriási LED falat lepleznek le, az ott látható képeket nem egyszer a konténerekre is vetítve tovább növelik a vizuális élményt, melyet olykor digitális utómunkával még tovább fokoznak a koncertfilmen.
A Dove c’é musica első hangjaira berobbanó három szexi vokalistája szintén tapsra és éneklésre buzdítja az egybegyűlteket: a hangulat szinte az első perctől a plafonon, ami kezdésnek nem rossz, de mindezt fenntartani az igazi kihívás. Eros-nak és kísérőzenészeinek azonban sikerül, s betartják az aranyszabályt: az első húsz percben nincs lazítás a nézőtéren!
Az Un attimo di pace előtt Eros farmeringét a nézők közé hajítja, hogy egy relikviagyűjtőnek még emlékezetesebbé tegye az estét, de e nélkül is Igazi bulihangulatot varázsol a teljesen lazán, ám hibátlanul éneklő, alkarjait tetoválásokkal díszítő előadó, aki végigszaladja a terepet, s lelkesedése pillanatok alatt átragad a nézőkre. A közönség szinte várja, hogy felé nyújtsák a mikrofont: a középtempós Stella gemella refrénjét meg is kapja a tömeg, s míg a vokalisták a nóta angol sorait viszik, addig hősünk elektromos gitárt ragad. Jönnek az olasz top 10-es, illetve listavezető darabok: az ezüstérmes, funkos Terra Promessa, a lírát lendületes refrénnel vegyítő első helyezett Una storia importante, és a szintén Number 1 Adesso tu, illetve a MAHASZ listán is jegyzett Un’ emozione sempre alatt a nézőtér mobilfényképező-erdővé alakul...
A kétféle változat után a korábbiaktól kissé ismét eltérő verzióban felcsendülő Se bastasse una canzone komoly elektromos gitáros lezárásáért kap elismerést rajongóitól az énekes, míg egy lelkes néző focilabdát hajít a színpadra: több se kell a labdarúgásban is otthonosan mozgó sztárnak: dekázva énekel…

A 2006-ban Anastaciával közösen előadott I Belong To You (Il ritmo della passione) című dalban ezúttal nem az amerikai énekesnő, hanem az olasz dalos vokalistái adnak Eros-nak zenei randevút, s egymás után duetteznek az est sztárjával, aki színpadias mozdulataival és teátrális gesztusaival rá is játszik a helyzetre. Egész más lányról szól a L’aurora: a szó, Ramazzotti kislányának neve az előadó tetovált jobb alkarján is olvasható.

A lírai és középtempós blokk két friss felvételnek (Controvento, Il cammino) is helyet ad, majd jöhet az utolsó negyedre tartogatott további felpörgetős dalok sora. Itt szólal meg többek közt a dobgépes L’ombra del gigante, a Tina Turnerrel is sikerre vitt Cose della vita, a csak a DVD-n látható/hallható, lezárásként a capella is felcsendülő Fuoco nel fuoco, és az estet utolsó tételének választott listavezető, a Più bella cosa is. Aztán meghajlás, és Eros visszasétál a konténerébe, s hagyja, hogy azzal együtt a magasba emeljék a többi láda közé.
(A korongon ráadásként szereplő bő negyedórás kisfilm vicces plusz: az igazi Eros Ramazzotti leleplezésében olyan ismert hírességek nyújtanak segítséget, mint Monica Bellucci színésznő, Laura Pausini énekesnő, Stevei Vai gitáros, a Dolce+Gabbana divattervező páros és persze maga az énekes is.)

Jól elkapott pillanatok, mozgalmas és hangulatos ábrázolás jár a tényleg magukkal ragadó, hamisítatlanul olasz slágerek csokrához, melyet a két CD-nek köszönhetően a kocsiba vagy discman segítségével a tömegközlekedési eszközökre is magunkkal vihetünk, hogy a hideg, netán locspocs időben is jókedvre derítsenek.

Őrület, hogy negyedszázadnyi Ramazzotti-felvétel között micsoda remekek sorakoznak! Felejtsd el, hogy a zene nyelve az angol, és azt is, hogy egy jó show-hoz brutális jelmezek, tánckar, meg erotikus betét szükséges. Eros természetességével, pontos énekhangjával, fékezhetetlen energiával és anyanyelvén előadott dalaival könnyedén és tökéletesen szórakoztat. Kitűnő csomag, kitűnő minősítéssel.

Tracklista:
DVD
1. Appunti e note
2. Dove c’é musica
3. Un attimo di pace
4. Quanto amore sei
5. Stella gemella
6. Terra promessa
7. Una storia importante
8. Adesso tu
9. Se bastasse una canzone
10. Bucaneve
11. Favola
12. Un’ emozione sempre
13. I Belong To You (Il ritmo della passione)
14. Musica é
15. Amore conto
16. Un’ altra te
17. L’aurora
18. Per me per sempre
19. Controvento
20. Il cammino
21. L’ombra del gigante
22. Cose della vita
23. Fuoco nem fuoco
24. Questo Immenso Show
25. Parle con me
26. Più bella cosa
+
Appunti e note di un viaggio ()

1. CD
1. Appunti e note
2. Dove c’é musica
3. Un attimo di pace
4. Quanto amore sei
5. Stella gemella
6. Terra promessa
7. Una storia importante
8. Adesso tu
9. Se bastasse una canzone
10. Bucaneve
11. Favola
12. Un’ emozione sempre
13. I Belong To You (Il ritmo della passione)

2.CD
1. Musica é
2. Amore conto
3. Un’ altra te
4. L’aurora
5. Per me per sempre
6. L’orizzonte
7. Controvento
8. Il cammino
9. L’ombra del gigante
10. Cose della vita
11. Questo Immenso Show
12. Parle con me
13. Più bella cosa

Balajti Péter

2010. 12. 19. 7:08

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2010. 12. 19. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Eros Ramazzotti: 21.00 Eros Live World Tour 2009/2010 /DVD+2CD/ (Sony Music) cikk képei
Eros Ramazzotti - Eros Ramazzotti: 21.00 Eros Live World Tour 2009/2010 /DVD+2CD/ (Sony Music)