Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Eminem: Recovery (Universal)

Eminem - Eminem: Recovery (Universal)

10 Grammy-jelölést kapott Eminem, melyből kilencnek köze van a Recovery című albumhoz. Ráadásul a Best Rap Song, vagyis Legjobb rap dal kategóriában saját magával is versenyez a szövegmondó. Bár hazánkban csak a Love The Way You Lie pörög, az USÁ-ban a Not Afraid is tarolt, s a Haddaway-slágerre épült No Love is bekerült a Billboard Rap Top 10-be.

A hazai rádiókban is tarol Eminem Rihannával közösen rögzített dala, a Love The Way You Lie, ám tévedés azt gondolni, hogy ez az egyetlen valamirevaló nóta a 38 éves szövegmondó új anyagán. A nemrég nyilvánosságra hozott 2011-es Grammy-díjátadón 10 jelölést kapott szókimondó dumagép slágerekben meglepően gazdag anyaggal lepte meg kitartó rajongóit, és sikeresen begyűjtött néhány újabb szimpatizánst is. A korábbi sorlemezekkel ellentétben egyetlen töltelék közjáték és felvezető sem szerepel a legújabb Eminem-albumon, helyette viszont kétoldalas borítót és egy ráadásdalt is tartalmaz a Recovery. De kezdjük az elején!

A lemezindító Cold Wind Blows a korábbi Eminem-féle zenei világot idézi, némi Justin Timberlake-utánérzéssel. Nem rossz tétel, de túl sok újat nem hoz. Bezzeg a Kobéval rögzített Talkin’ 2 Myself a nyolcvanas évek rockbandáinak szinti-futamaira hajazó alappal és egy hatásos refrénnel kifejezetten nyerő darab.

Az On Fire kórus-részletével – mely a Mandrill funk-banda Peace and Love című művéből való –Coolio Gangsta’s Paradise című remekét juttathatja az ember eszébe. P!nk vendégszereplése ide, blues-os alap oda, a Won’t Back Down izgalmasabbnak tűnik, mint amilyen valójában. A W.T.P. az old schoolt és a new schoolt vegyíti, a Going Through Changes-ért azonban hatalmas piros pont jár. Az ős-metal Black Sabbath Changes című klasszikusának refrénjét és gitárdallamát átvevő nóta egész egyszerűen hibátlan.
A kislemezre is kimásolt, kifejezetten kluboknak és rádióknak szánt, telitalálatos Not Afraid szintén mindent visz. A hazánkban nem is jegyzett, első hallásra sláger az Egyesült Államokban és Kanadába egyaránt listavezető volt, a kislemez Svájcban platina, Ausztráliában kétszeres platina-minősítést ért el.

A középtempós Seduction rafinált refrénjével és helyenként erősen felpörgő rap-betétjével operál, ám még ennél is durvább tempójú szövegelés hallható a No Love című tételben. A Lil Wayne-el rögzített sláger alapja egy masszív, európai klubdal. Haddaway What Is Love című nótája a Diszkópatkányok című mozi révén lett ismert az Államokban, ám a két dumagép hibátlan refrént és lendületes rímrakást pakolt a zenei kíséretre, így nem csak új értelmet nyert az egykori diszkódarab, de kifejezetten működőképes újrahasznosításról beszélhetünk, melyben Eminem centrifugát megszégyenítő módon pörög fel.

Szintén különleges zenei betétre csodálkozhatnak rá a könnyűzene szerelmesei a Space Bound című számban, mely az R.E.M. Drive című gyöngyszemének gitártémájából merít – igaz, a refrénben hallható angol gitáros-énekes, Steve McEwan vokálját szokni kell. A határozott alapokra pakolt Cinderella Man annyira felejtős, hogy a címről továbbra is Russell Crowe A remény bajnoka című mozija jut majd az ember eszébe (merthogy a tengeren túl az is ezt az elnevezést viselte). Hiába a női ének, a Liz Rodrigues-zel felvett 25 To Life nem tud labdába rúgni a Rihannával közösen rögzített Love The Way You Lie mellett: e tétel hazánkban is listavezetővé vált, ahogy a világ több mint kéttucat országában.

A So Bad címével ellentétben egyáltalán nem rossz: a klasszikus Eminem-nóták sorát erősíti, némi Timbalandra jellemző, fúvós hangzású szinti alappal. Az Almost Famous viszont olyan, mintha egy korábbi Eminem-lemezről maradt volna le, a You Never Over pedig a Not Afraid gyenge és felesleges újragondolása.

No persze, minden jó, ha a vége jó: a borítón nem szereplő Untitledként (Cím nélküli) aposztrofált darab kellemes meglepetés, melynek refrénjét egy 46 (!) évvel ezelőtti Lesley Gore nóta, a You Don’t Own Me adja.

Eminem meglepően erős lemezt készített, mely a 2011-es Grammy díjkiosztón az Év albuma és a Legjobb Rap album kategóriában is a jelöltek között szerepel. A csillagos ötös osztályzatról jó néhány kevésbé sikerült felvétel miatt lemaradt ugyan, s először nagyon erős négyesre értékeltem a Recovery című albumot. Ám Eminem eddigi lemezeinek viszonylatában akkora előrelépésnek számít a 2010-es album, hogy némi jóindulattal és a kifejezetten ütős slágerekre való tekintettel megkapja az ötöst. Igaz, kétszer aláhúzva.

Tracklista:
1. Cold Wind Blows
2. Talkin’ 2 Myself (közreműködik: Kobe)
3. On Fire
4. Won’t Back Down (közreműködik: P!nk)
5. W.T.P.
6. Going Through Changes
7. Not Afraid
8. Seduction
9. No Love (közreműködik: Lil Wayne)
10. Space Bound
11. Cinderella Man
12. 25 To Life
13. So Bad
14. Almost Famous
15. Love The Way You Lie (közreműködik: Rihanna)
16. You’re Never Over
+
17. Untitled

Balajti Péter

2010. 12. 20. 22:16

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2010. 12. 20. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Eminem: Recovery (Universal) cikk képei
Eminem - Eminem: Recovery (Universal)