Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Kanye West: My Beautiful Dark Twisted Fantasy (Universal)

Kanye West - Kanye West: My Beautiful Dark Twisted Fantasy (Universal)

A többszörös Grammy-nyertes rapper, akit Power című dalával újfent arany gramofonra jelöltek, sztárok sorát hívta közös munkára 5. albumához. A névsorban olyanokat találunk, mint Rihanna, Fergie, Alicia Keys, Jay-Z, John Legend és Elton John. A végeredmény pedig egészen különlegesre sikerült.

Úgy tűnik, cseppet sem babonás az atlantai rapper-producer, Kanye West sorrendben ötödik albumán a kulcsdalnak számító, komoly sztárparádét felvonultató All of The Lights felvezetőjével és a Lost In The World „levezetőjével”, a Who Will Survive In Americával együtt 13 tétel található.

Furcsamód inkább botrányos borítója, mintsem tartalma miatt került reflektorfénybe Európa-szerte a My Beautiful Dark Twisted Fantasy című korong. A kifogásolt, megfestett aktust ábrázoló fedőlap helyett a kiadó többféle alternatív borítóval is piacra dobta a nagylemezt, ám a korongon továbbra is a kifogásolt kép látható.
Őszintén, e skandalumnak csak akkor lett volna értelme, ha a dalok messze elmaradtak volna a várakozásoktól, ám erről szó sincs. Sőt, a korong fele abszolút meggyőző.

A hallgatót már a nyitódallal sikerül megnyerni: a Dark Fantasy refrénjét egy Mike Oldfield-ritkaságból, az In High Places-ből fabrikálták, úgy, hogy a Yes egykori frontemberének, Jon Andersonnak a hangja is fel-felcsendül. Hibátlan nóta, meglepő, hogy ennek ellenére nem került kislemezre. Hasonló a helyzet a műfajában egészen más, blues-rockos Gorgeous esetében is: itt a Byrds-féle You Showed Me-ből merítettek ihletet, ám a Salt ’n’ Pepa által is feldolgozott, ezúttal elektromos gitáron facsart zenei témára gyakorlatilag rá sem lehet ismerni…
A Power bizonyos szempontból már más tészta: kijött kislemezen, kapott egy rövid klipet, ráadásul Grammy-jelölést hozott Kanye Westnek, ugyanakkor klasszikus ihlette, hiszen a refrént a King Crimson 21st Century Schizoid Manje adja, míg a felvétel vokális kíséretét az egészen más zenei műfajt képviselő Afromericától kölcsönözték. Utóbbi vonósokkal párosított pillanatai a nóta legjobb momentumai közé tartoznak.

Szintén kislemezre kerül a zenei felvezetést kapott All of The Lights, melyet hihetetlen mennyiségű sztárközreműködő részvételével rögzítettek. A vokálban a Black Eyed Peas-ből ismert Fergie mellett ott van Rihanna, Alicia Keys, John Legend és Elton John is, miközben a rezesek által fújt dallam Timbalandet idézi, utóbbiról az agyonbonyolított ütemek igyekeznek elterelni a figyelmet.

A Kanye Westre jellemző, profin kikísérletezett zenei alapoknak nyoma sincs a Monsterben, helyette olyan szövegmondók váltják egymást, mint Jay-Z, Rick Ross, Nicki Minaj és Bon Iver – a hatperces felvétel sajnos megtöri az eddig megszokott színvonalat. A szintén sokszereplős So Appalled-ot is szokni kell, bár könnyebben megy, mint az előző tételt, hiszen egy lírai Manfred Mann’s Earth Band szerzemény instrumentális részletétől kap komolyabb érzelmi töltetet a felvétel, no meg az elektromos gitártól, kár, hogy a végeredmény így is túl hosszú. A Devil In A New Dress zenei hangulatában némi hasonlóságot mutat egy korábbi Kanye West dolgozattal, a Through The Wire-rel, ám míg ott Chaka Khan, itt egy Smokey Robinson klasszikus segít alapozni.

A Runaway az album második felének egyértelmű kulcsdala: a kilencperces monstre darab egyetlen gyenge pontja, hogy az amúgy izgalmasan hangzó vonósokat és az elektromos gitár vegyítéséből háromperces lezárást rittyentettek. Ahogy a Dark Fantasy esetében, úgy a Hell of A Life-ban is észrevehető némi monoton hangzás-ihlet 2Pac-től, a Blame Game viszont melankolikus zongorajátékától és John Legend refrénjétől működik, bár több korábbi tételhez hasonlóan ezt sem tudták időben abbahagyni – Chris Rock két és félperces vakerja bizonyítja, hogy a kevesebb néha több.
Zárásként viszont pörgést kapunk: Kanye klubtempóval és tribal-ütemekkel vegyítette a hip-hopot, s bár a Lost In The World és a Who Will Survive In America elválaszthatatlanok, utóbbiban már nem a mókáért, hanem a komolyságé a főszerep: erről Gil Scott Heron költő „1. számú hozzászólás” című társadalmi állásfoglalásnak is tekinthető munkája gondoskodik. Szokatlan befejezése egy különleges lemeznek.

Kanye West igazi fegyvere nem a duma, különösen nem a szójátékos-géppuskanyelvű Eminem mellett, az ő erőssége a hibátlan zenei alapokban rejlik. Mások sikereit újrahasznosítani a hip-hop velejárója, ám hangmintákkal úgy zsonglőrködni, hogy sokszor fel sem ismerhető az eredeti, ám a végeredmény mégis valami egészen újszerű varázslat – ez a profizmus. Márpedig Kanye legújabb lemeze éppen ezen a területen tette hihetetlenül magasra a mércét, ráadásul szívesen dolgozott a könnyűzene élvonalába tartozó sztárok sorával úgy, hogy többségüket még véletlenül sem emelte ki a hangszeres közreműködők közül.

A teljességgel felesleges Monster, és a Lost In The World kiegészítésének szánt, ám azt ebben a formában nem feltétlenül erősítő Who Will Survive In America mellett sajnos a lemez második felében meglepően sok a kelleténél jelentősen hosszabb tétel. Mindezek miatt négyest érdemelne Kanye sorrendben ötödik sorlemeze, ám a kifejezetten jó irányba mutató zenei megoldások miatt megkapja az ötöst, kétszer aláhúzva.

Tracklista:
1. Dark Fantasy
2. Gorgeous (közreműködik: KiD CuDi & Raekwon)
3. Power
4. All of The Lights (közjáték)
5. All of The Lights
6. Monster (közreműködik: Jay-Z, Rick Ross, Nicki Minaj & Bon Iver)
7. So Appalled (közreműködik: Jay-Z, Pusha T, Prynce Cy Hi, Swizz Beatz & The RZA)
8. Devil In A New Dress (közreműködik: Rick Ross)
9. Runaway (közreműködik: Pusha T)
10. Hell of A Life
11. Blame Game (közreműködik: John Legend)
12. Lost In The World (közreműködik: Bon Iver)
13. Who Will Survive In America

Balajti Péter

2011. 01. 16. 20:05

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2011. 01. 16. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
Vendég 2011. 02. 11. 18:57
ilyen faragatlan bunkónak nem is engedném hogy lemezt adjon ki és ingyenélősködjön. leküldeném a bányába dolgozni. ti meg itt sztároltok minden nigger amerikai majmot... pffffff

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Kanye West: My Beautiful Dark Twisted Fantasy (Universal) cikk képei
Kanye West - Kanye West: My Beautiful Dark Twisted Fantasy (Universal)