Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Lady GaGa: The Remix (Universal)

Lady GaGa - Lady GaGa: The Remix (Universal)

Egy nagylemez és egy EP után az ügyeletes könnyűzenei botrányhősnő következő anyaga új is, meg nem is, működik is, meg nem is, hiszen 11 sláger összesen 17 változatban szólal meg, melynek újraértelmezői között ott a Pet Shop Boys és az aranykezű brit producer, Stuart Price is. Lássuk, ki mit tud!

A CD nyújtotta játékidőt maximálisan kihasználó anyag 77 percben kínálja Lady GaGa összes toplistás kislemezének újraértelmezését, melyek közül hat cím duplán szerepel – így remixereik „megküzdhetnek” egymással.
A kiadványt indító, kislemezen is megjelent Richard Vission-féle, a dallamot elektronikus kísérletezésbe fojtó Just Dance például simán alulmarad az itt debütáló Deewaan Remix-szel szemben, melynek telitalálatos keleties hangszerelését Ashking, Wedis, Lush és Young Thoro éneke teszik még izgalmasabbá és emelik a korong egyik legjobbjává. A Poker Face esetében viszont mindkét megoldás működik: a francia Guéna LG az eredeti alapokat egészítette ki néhány újabb hanggal, miközben feljebb emelte az ütemszámot. Ezzel szemben Lady GaGa zongorán élőben előadott kuplés-verziója egészen lassú, nem éppen könnyen felismerhető módon tálalja a listavezető tételt.

Az elmúlt egy évben a legaktuálisabb előadók – pl.: Rihanna, a Black Eyed Peas, Kanye West, Timbaland – 200-nál (!) is több remixének elkészítésével hírnevet szerző Chew Fu felpörgetett elektrock koncepcióját Marilyn Manson vendégszereplése próbálja izgalmassá tenni, ám a LoveGame végeredménye inkább előremutató produkció, mintsem garantált bulinóta. Viszont a dal Robots To Mars remixe, az elnevezésével ellentétben nem egy hideg-rideg gépesített cucc, hanem egy középtempós, gitárhangzással megbolondított szösszenet, ami meglepően kellemesre sikerült.

A nyári Eh Eh Frankmuzik Remixe ígéretesen indul, ám a refrénnél csúnyán elromlik, s hiába a jól elkészített verzék, ha a legfontosabb részt csapnivalóan megbolondította a brit elektroguru. Még szerencse, hogy Neil Tennant és Chris Lowe szépítenek, alig háromperces munkájukban nem csak az énekesnő hangja és az eredeti dal hangulata érvényesül, de saját, védjegyszerű hangzásuk is.

A Bad Romance Grum-verziójának parádés hangszerelése a ’80-as évek diszkó-korszakába repít, ám tempója elárulja, hogy friss remixről van szó: a produkció a korong legjobb megoldásai közé tartozik, s bár a szerzemény Starsmith-újraértelmezésében is találni retro szintetizátor-bűvészkedést, a túl magas hangok bántóan élesek a refrénben.

Amerikai elektropop társaság mérkőzik a dán dance-pop gárdával, s míg az előbbi legalább két-háromféle hangzással próbálja kihozni a maximumot Lady GaGa és Beyoncé kettőséből, addig a dán Alphabeat masszív alapokkal, visszafogott hangszerelésű verzékkel, énekhang-trükközéssel és dinamikus refrénnel iskolázza le a Passion Pitet.

A brit sztárproducer, Stuart Price laza eleganciával tette az eredetinél is jobbá a Paparazzi című dalt, de a váltakozó minőséget produkáló Manhattan Clique ezúttal szintén remek munkát végzett a Boys Boys Boys című szerzeménnyel, mely hat és félperces terjedelmével a leghosszabb remix a korongon. GaGa debüt-albumának címadója a The Fame ugyan joggal maradt ki a kislemez-dalok közül, a nóta Glam As You Remixe gyakorlatilag az eredeti hangzást vitte csúcsra, kihozva belőle a maximumot. Ezzel szemben a maxi-megjelenésről feltételezhetően éppen csak lecsúszott Dance In The Dark, mely első hallásra is fülbemászó refrénnel büszkélkedhet, legalább a remix-korongnak köszönhetően kap némi extra ismertséget, ráadásul a hatperces friss verzió egyértelműen a jobb megoldások közé tartozik. Bár az aktuális sikerdal, az Alejandro csupán egyetlen változatban csendül fel, a svéd Sound Of Arrows munkája az Alcazar-féle retrodance hangulatát idézi, ám mindez inkább előnyt, mint hátrányt jelent.

Svédek, dánok, britek, amerikaiak és franciák is újragondolták Lady GaGa slágereit: az énekesnő dalainak töméntelen remixeiből kiválasztott 17 alkotás közül több ezen az összeállításon mutatkozik be először. Richard Vission, Chew Fu, FrankMuzik és a Passion Pit dolgozata miatt ugyan a kiadvány egy osztályzattal elmarad a jelestől, de szégyenkezni így sincs ok, elég csak a Just Dance Deewaan-verziójára, a Bad Romance Grum-változatára, az Alejandro, illetve a Dance In The Dark remixére vagy a Pokerface élő felvételére léptetni. Szóval Lady GaGa The Remix című anyaga az énekesnő hírnevének ártani nem árt, a 2011 tavaszára ígért új albumig pedig ad némi pluszt a táncoslábú rajongóknak.

Tracklista:
1. Just Dance (Richard Vission Remix)
2. Poker Face (LLG vs. GLG Radio Mix Remix)
3. LoveGame /Közreműködik: Marilyn Manson/ (Chew Fu Ghetohouse Mix)
4. Eh, Eh /Nothing Else I Can Say/ (FrankMuzik Remix)
5. Paparazzi (Stuart Price Remix)
6. Boys Boys Boys (Manhattan Clique Remix)
7. The Fame (Glam As You Remix)
8. Bad Romance (Starsmith Remix)
9. Telephone /Közreműködik: Beyoncé/ (Passion Pit Remix)
10. Alejandro (Sound Of Arrows Remix)
11. Dance In The Dark (Monarchy ’Stylites’ Remix)
12. Just Dance (Deewaan Remix)
13. LoveGame (Robots To Mars Remix)
14. Eh, Eh /Nothing Else I Can Say/ (Pet Shop Boys Remix)
15. Pokerface (Live From The Cherrytree House)
16. Bad Romance (Grum Remix)
17. Telephone /Közreműködik: Beyoncé/ (Alphabeat Remix)

Balajti Péter

2011. 02. 01. 22:15

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2011. 02. 01. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Lady GaGa: The Remix (Universal) cikk képei
Lady GaGa - Lady GaGa: The Remix (Universal)