Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

George Michael: Faith /2CD/ (Sony Music)

George Michael - George Michael: Faith /2CD/ (Sony Music)

Nagy ötlet, ha egy komolyan bizonyított nagylemezt újra kiadnak. Feltéve, hogy nem csak a vájtfülűek szívét megdobogtató remasterizált tartalom kap helyet, hanem némi extra anyag is. Ezúttal közel egy órányi zenei csemege került az újramasterelt Grammy-díjas album mellé.

Bár eredetileg múlt évben jelent volna meg minden idők egyik legsikeresebb George Michael-lemezének újrakiadása, ezt végül 2011-re halasztották. Ha még egy évet várnak, akkor a Faith című album megjelenésének 25. évfordulója előtt tiszteleghetett volna a különleges kiadvány.

S hogy miért olyan izgalmas az 1987-ben kiadott korong? A Wham!-mel befutott dalszerző-énekes a sikerduó után ezzel a korongon indította el szólókarrierjét. A Faith az esztendők során 20 milliónál is több példányban talált gazdára, de nem csak a közönség, a szakma is értékelte: a lemez a Grammy-díjkiosztón az Év albuma kategóriában győzedelmeskedett.

A címadó felvétel sajátos szín- és látványvilágú klipjével azonnal tarolt, az egzotikus-erotikus hangzású Father Figure a zenei rádiók esti műsorsávjában, illetve a felnőtt klubokban kapott kiemelt helyet. A botrány-faktorról a – zenei szempontból trilógiának számító – I Want Your Sex kétféle klipje gondoskodott, míg a himnikus One More Time egész más célközönségnek bizonyította a sokoldalú művész zsenialitását. Utóbbi tétel nem véletlenül vált listavezetővé az Egyesült Államokban és Írországban. A kiválóan felépített zenei marketing a Wham!-örökségre várókat/vágyókat a Monkey-val boldogította, a Kissing A Fool című dzsesszes ballada pedig az idősebb korosztály számára tette elfogadhatóvá az album megjelenésekor mindössze 24 esztendős sztárt.
Ennyi felkapott, és a médiában slágerként vagy botrányként felcsendülő felvétellel nem csoda, hogy tarolt George Michael első szólóanyaga, melyről a Careless Whisperre rímelő Hand To Mouth, és a lendületes-dallamos, zongorabetéttel megfejelt Look At Your Hands furcsamód annak idején elő sem kerültek. (Az viszont érthető, hogy a Hard Day publicitását miért nem erőltették.)

A bő két évtizedes nagylemez olyan slágerekkel bír – Faith, Father Figure, One More Time, Kissing A Fool –, melyek ma is működnek, ráadásul a frissen remasterizált anyag a felvétel korát meghazudtoló térhatással és dinamikával rendelkezik.

Ám a tok nem csak ezt a korongot, hanem egy ráadáslemezt is rejt, melynek játékideje még az eredeti albuménál is hosszabb!
A kilenc tételes extra-cucc ugyan elfogult a Monkey című, igazság szerint közel sem átütő erejű tétellel, mert három változatban is tartalmazza, s ezek közül a Jam & Lewis-féle remix érdemel csak említést, holott jó lett volna a másik két verzió helyett a One More Time Live Gospel Versionje, illetve a Father Figure nyolcvanas évekbeli, háromféle újraértelmezésének valamelyike (bár lehet, hogy ezek hiánya mögött jogi okok állnak). Igaz, az utóbbi kislemez B-oldalán található Love’s In Need Of Love Today című Stevie Wonder-szerzemény koncertverziója itt van, s ezért tényleg jár a piros pont, de a Father Figure akkor is hiányzik az extra korongról, legalább a dal zenei alapját feltehették volna! Ahogy ez a Faith és a Kissing A Fool esetében megtörtént. Ezek az instrumentális, vagyis énekmentes változatok azon túl, hogy ritkaságok, dalolásra késztethetik a karaoke-kedvelőket (az album dalszövegei mind megtalálhatóak a CD-borító belsejében), sőt, az utóbbi tétel önmagában is hatásos tánc- és háttérmuzsika.
Az annak idején Madonnával, Janet Jacksonnal és a Pet Shop Boys-szal is dolgozó Shep Pettibone a Hard Day című dal újrakevert változatával ugyan sikeresen túlszárnyalta az eredeti verziót, de a 9 perces alkotás inkább érdekesség, mintsem hivatkozási alap.

Bár a szerkesztők egy-két koncertfelvétellel is tiszteleghettek volna még a Faith című nagylemez előtt, ám ők meglepő és érthetetlen, ugyanakkor megbocsátható módon két, későbbi időszakból származó tétellel emelték kilencdalossá a ráadáscsomagot. Az 1990-es Waiting For That Day című kislemez B-oldaláról való Fantasy a funky szerelmeseinek szerezhet örömöt, míg a koncerten rögzített Stevie Wonder-feldolgozás, az I Believe When I Fall In Love a ’91-es, Elton Johnnal közösen előadott Don’t Let The Sun Go Down On Me című maxi kísérődarabjaként vált ismertté.

Az egykor szebb időket is megélt George Michael előtt tisztelgő kiadás figyelemre és elismerésre egyaránt méltó. A remasterizált album kitűnően szól, a ráadáskorong pedig jó néhány ritka kinccsel bír. Bár az utóbbin túlzó mennyiségben szereplő Monkey miatt csak ötös alá a végeredmény, de ez ne szegje kedvét a szerkesztőknek: hasonló változatban jöhet az előadó második szólólemeze, a Listen Without Prejudice Vol. 1. is!

Tracklista:
1. CD
1. Faith
2. Father Figure
3. I Want Your Sex (Part 1. & 2.)
4. One More Time
5. Hard Day
6. Hand To Mouth
7. Look At Your Hands
8. Monkey
9. Kissing A Fool
10. A Last Request (I Want Your Sex Part 3.)

2. CD
1. Faith (Instrumental)
2. Fantasy
3. Hard Day (Shep Pettibone Mix)
4. I Believe When I Fall In Love
5. Kissing A Fool (Instrumental)
6. Love’s In Need Of Love Today (Live)
7. Monkey (7” edit Version)
8. Monkey (A Capella & Beats)
9. Monkey (Jam & Lewis Remix)

Balajti Péter

2011. 02. 09. 21:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2011. 02. 09. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
Vendég 2011. 02. 11. 18:53
szuper!

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

George Michael: Faith /2CD/ (Sony Music) cikk képei
George Michael - George Michael: Faith /2CD/ (Sony Music)