Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Válogatás: Grammy Nominees 2011 (Sony Music)

Válogatás - Válogatás: Grammy Nominees 2011 (Sony Music)

Európát is meghódító amerikai slágerek és elsősorban az Államokban rajongott zenei műfajok képviselőinek alkotásai osztoznak az idei zenei díjkiosztó hivatalos gyűjteményén. Eminem és Rihanna közös dala öt, a Lady Antebellum country-ja 4, Cee Lo Green, Miranda Lambert, illetve B.O.B. és Bruno Mars itt hallható nótái 3 kategóriában is jelöltek.

17. alkalommal gyűjtik össze az egyik legrangosabb amerikai zenei díj több kategóriájának jelöltjeit. Ezúttal az Év dala, az Év felvétele és az Év lemeze mellett az Év legjobb férfi énekes előadása és az Év legjobb duója vagy csapata pop kategóriában jelölt dolgozatok kaptak helyet a korongon (egyedül Jay Z+Alicia Keys Empire State Of Mind című közös dala nem kapott engedélyt arra, hogy felkerülhessen a hanghordozóra). Lássuk, pontosabban halljuk, miben hasonlít és miben különbözik az ottani és az itteni zenei kínálat!

Bár a tételek a nagy kék vízen túli zenei ízlést tükrözik, számos felvétel hazánkban is megjárta a slágerlistákat. Kitűnő példa erre Cee Lo Green FU-ja, B.O.B. Bruno Mars-szal rögzített Nothin’ On You című darabja, Lady GaGa és Beyoncé telefonálgatósa, a Pop királyának lemez- és doksifilm-címadója, Michael Bublé szvinges popnótája és Adam Lambert MAHASZ listavezetője. Egész más a helyzet Katy Perry és Snop Dogg, Eminem és Rihanna, a Maroon 5 és a Train kiválasztott slágereivel – e darabok ugyanis 2011. 5. hetében is a MAHASZ Top 40-es listáján tanyáznak. Igaz, a legutóbbi tétel nem a 2009-es Save Me San Francisco című albumról, hanem az egy évvel később iTunes koncertanyagról való, de akiknek a stúdióváltozat bejött, ebben sem fognak csalódni.

A Paramore nemzetközi ismertségét a Twilight-filmben elhangzó két dalával érte el, ám itt nem a filmzenelemezen szereplő Decode vagy a I Caught Myself, hanem a Brand New Eyes című sorlemezről való, melankolikus-akusztikus The Only Exceptionnel vannak jelen.
John Mayer és Taylor Swift fülbemászó tingli-tanglija kétségtelenül sok amcsi fiatalt varázsolt el, éppúgy, ahogy a hazánkban is sugárzott Glee című zenés TV-sorozat szereplői által előadott egykori Journey-sláger, a Don’t Stop Believin’. S ha már egy régi banda szóba került (még ha csak feldolgozás kapcsán is), nem mehetünk el szó nélkül a Sade mellett sem: a nyolcvanas években alakult együttes úgy is minőségi muzsikát garantál, hogy új dalaikat nem adják a zenei tévék és rádiók. Bár Sade Adu hangján érződik a kor, a Babyfather ügyes hangszerelése igyekszik ezt palástolni.

Szintén az idősebb generáció értékelheti Ray LaMontagne and The Pariah Dogs folk-blues nótáját, akárcsak az amerikai lemezpiacon milliós rajongótáborral büszkélkedő country-előadók, így a Grammy-ítészek szíve csücskének számító Lady Antebellum és Miranda Lambert (csak névrokona Adam Lambertnek!) egy-egy itt helyet kapó munkáját. A kanadai Arcade Fire viszont igazi kakukktojás: muzsikájuk a Cure zenei világát idézi, ám annál egy-két fokkal keményebb.

A csillogó, dombornyomott, ötletesen formára vágott papírfeknivel feldobott, een belül viszont hagyományos CD-tokba rejtett Grammy Nominees 2011 jól példázza, hogy az amerikai előadók továbbra sem csak az új világra koncentrálnak, dalaik nemzetközi szinten is tárt fülekre találnak. Akadnak ugyan európai füllel meglepő jelöltek is a hordozón, de a hazai slágerlistát is megjárt kedvencek mellett az errefelé ismeretlen Arcade Fire bemutatásáért szintén köszönet jár.

Tracklista:
1. Cee Lo Green: Forget You
2. B.O.B.: Nothin’ On You (közreműködik: Bruno Mars)
3. Katy Perry: California Gurls (közreműködik: Snoop Dogg)
4. Lady GaGa: Telephone (közreműködik: Beyoncé)
5. Eminem: Love The Way You Lie (közreműködik: Rihanna)
6. Lady Antebellum: Need You Now
7. Arcade Fire: Ready To Start
8. Adam Lambert: Whataya Want From Me
9. John Mayer+Taylor Swift: Half Of My Heart
10. Michael Bublé: Haven’t Met You Yet
11. Bruno Mars: Just The Way You Are
12. Michael Jackson: This Is It
13. Ray LaMontagne and The Pariah Dogs: Beg Steal Or Borrow
14. Miranda Lambert: The House That Build Me
15. Sade: Babyfather
16. Paramore: The Only Exception
17. Train: Hey, Soul Sister (Live)
18. Maroon 5: Misery
19. Glee Cast: Don’t Stop Believin’ (Regionals Version)

Balajti Péter

2011. 02. 10. 21:25

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2011. 02. 10. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Válogatás: Grammy Nominees 2011 (Sony Music) cikk képei
Válogatás - Válogatás: Grammy Nominees 2011 (Sony Music)